Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
21.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τι θα πάθετε αν καταπιείτε στοματικό διάλυμα;

ΑρχικήΝέαΥγείαΤι θα πάθετε αν καταπιείτε στοματικό διάλυμα;
spot_img

Γιατί είναι επικίνδυνες οι μεγάλες ποσότητες στοματικού διαλύματος.

Το στοματικό διάλυμα είναι μια πολύ χρήσιμη εφεύρεση όταν πρόκειται να φρεσκάρει την κακή αναπνοή. Αλλά μπορεί να είναι ακόμη πιο χρήσιμο από αυτό. Μπορεί να σκοτώσει τα επιβλαβή βακτήρια που μπορεί να οδηγήσουν σε τερηδόνα και ασθένειες των ούλων, καθώς και να βοηθήσει στην ενίσχυση της υγείας των δοντιών και των ούλων σας.

Σε καμία περίπτωση όμως το στοματικό διάλυμα δεν προορίζεται για να το πιείτε. Στην πραγματικότητα, σε αρκετά μεγάλες ποσότητες, μπορεί να είναι τοξικό.

Γι’ αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζετε τι περιέχει το μπουκάλι στοματικού διαλύματος στο φαρμακείο σας και τι πρέπει να κάνετε αν κάποιος καταπιεί κατά λάθος (ή σκόπιμα) κάποιο.

Ας πούμε ότι είστε συνήθως προσεκτικοί όταν χρησιμοποιείτε στοματικό διάλυμα. Το στριφογυρίζετε στο στόμα σας για το συνιστώμενο χρονικό διάστημα. Αν τύχει να καταπιείτε κατά λάθος αυτή την μπουκιά στοματικού διαλύματος, μπορεί να μετανιώσετε λίγο μετά με τη μορφή μιας ελαφριάς στομαχικής διαταραχής.

Πολλά στοματικά διαλύματα περιέχουν φθόριο, το οποίο είναι γνωστό ότι προκαλεί κάποια γαστρική δυσφορία. Μπορεί να νιώσετε ναυτία ή ναυτία, αλλά θα πρέπει να περάσει σχετικά γρήγορα.

Το φθόριο δεν είναι το μόνο συστατικό σε πολλά στοματικά διαλύματα, καθώς πολλά περιέχουν επίσης αιθυλική αλκοόλη. Το στοματικό διάλυμα περιέχει επίσης πολλές άλλες χημικές ουσίες που δεν είναι υγιεινό να λαμβάνονται σε μεγάλες ποσότητες, όπως μενθόλη, ευκαλυπτόλη, βενζοϊκό οξύ, σαλικυλικό μεθύλιο και θυμόλη.

Η κατανάλωση μιας μικρής ποσότητας είναι απίθανο να έχει κάποια επίδραση πάνω σας, αλλά μια μεγαλύτερη ποσότητα μπορεί να έχει μεθυστική επίδραση. Εάν καταναλώσετε μεγάλη ποσότητα στοματικού διαλύματος, μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως ζάλη ή υπνηλία. Σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να έχετε δυσκολία στην αναπνοή ή ακόμη και σπασμούς.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να είστε σε εγρήγορση με τα παιδιά. Το σώμα τους είναι μικρότερο, οπότε είναι πολύ πιο εύκολο για αυτά να πάρουν υπερβολική δόση.

Τι πρέπει να κάνετε

Εάν εσείς ή κάποιος άλλος ενήλικας καταπιείτε μια μικρή ποσότητα στοματικού διαλύματος, μπορείτε να ακολουθήσετε μια προσέγγιση παρακολούθησης και αναμονής.

Ένα κρίσιμο πράγμα που πρέπει να θυμάστε είναι να μην κάνετε εμετό. Εάν εμφανιστούν σοβαρά συμπτώματα όπως σπασμοί, ταχυκαρδία ή αναπνευστικά προβλήματα, καλέστε το γιατρό σας ή κατευθυνθείτε στο τμήμα επειγόντων περιστατικών.

Εάν κατά λάθος καταπιείτε μια μικρή ποσότητα, μην πανικοβάλλεστε. Αν πρόκειται για λίγη ποσότητα, πιθανότατα θα είστε εντάξει, ή το στομάχι σας μπορεί να αναστατωθεί λίγο για σύντομο χρονικό διάστημα. Τηλεφωνήστε στο γιατρό σας και ελέγξτε αν θα σας βοηθήσει να καθησυχαστείτε.

Μια μεγαλύτερη ποσότητα θα πρέπει να δικαιολογήσει μια κλήση στο γιατρό σας ή στην τηλεφωνική γραμμή του κέντρου δηλητηριάσεων (2107793777). Εάν λάβετε οδηγίες να πάτε στο νοσοκομείο, πηγαίνετε αμέσως. Όσο γρηγορότερα λάβετε θεραπεία, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες ανάρρωσής σας.

Εάν έχετε καταπιεί στοματικό διάλυμα, μην πάρετε φάρμακα ή προϊόντα που προκαλούν εμετό. Εάν ένα παιδί έχει καταπιεί στοματικό διάλυμα, μην του δώσετε τίποτα που θα το κάνει να κάνει εμετό.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Οδοντιατρική Ένωση, μερικά από τα πιο κοινά ενεργά συστατικά σε αυτό που ονομάζουν «θεραπευτικό στοματικό διάλυμα», δηλαδή στοματικό διάλυμα σχεδιασμένο να σκοτώνει βακτήρια που μπορεί να οδηγήσουν σε τερηδόνα – περιλαμβάνουν:

  • Χλωριούχο κετυλοπυριδίνιο, έναν αντιμικροβιακό παράγοντα
  • Χλωρεξιδίνη, άλλος αντιμικροβιακός ή αντιβακτηριδιακός παράγοντας
  • Αιθέρια έλαια, όπως η μενθόλη ή ο ευκάλυπτος, που μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της πλάκας και της ουλίτιδας
  • Φθόριο, το οποίο συμβάλλει στην πρόληψη της τερηδόνας
  • Υπεροξείδιο, το οποίο προστίθεται συχνά σε στοματικά διαλύματα που έχουν σχεδιαστεί για να βοηθούν στη λεύκανση των δοντιών.

Αυτά τα συστατικά μπορεί να είναι εξαιρετικά για τα δόντια, τα ούλα και την αναπνοή σας, αλλά όχι και τόσο καλά για το υπόλοιπο σώμα σας, αν καταποθούν.

Τα συστατικά των στοματικών διαλυμάτων που είναι πιο επιβλαβή όταν καταποθούν τείνουν να είναι η γλυκονική χλωρεξιδίνη, η αιθανόλη (αιθυλική αλκοόλη), το υπεροξείδιο του υδρογόνου και το σαλικυλικό μεθύλιο.

Ακόμα και τα στοματικά διαλύματα που είναι φιλικά προς τα παιδιά δεν είναι σχεδιασμένα για κατάποση. Ακόμη και αν δεν περιέχουν αιθανόλη ή άλλους τύπους αλκοόλης, μπορεί να περιέχουν φθόριο και άλλες ουσίες που θα μπορούσαν να διαταράξουν το στομάχι τους.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.

Ποιες χαρτοπετσέτες περιέχουν καρκινογόνες και τοξικές ουσίες – Ευρήματα μελετών

Οι χαρτοπετσέτες που είναι γεμάτες με τοξικές ουσίες.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο