Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
18.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

10 συμβουλές για να διατηρήσετε σωστά το κρασί στο σπίτι γιατί… το παλιό κρασί δεν είναι πάντα καλό!

Μυστικά σωστής φύλαξης και κυρίως απόλαυσης του κρασιού.

ΑρχικήΟικιακά10 συμβουλές για να διατηρήσετε σωστά το κρασί στο σπίτι γιατί... το παλιό κρασί δεν είναι πάντα καλό!
spot_img

10 μυστικά σωστής φύλαξης και κυρίως απόλαυσης του κρασιού.

Το καλό κρασί αρέσει σε όλους, αλλά για να το ξεχωρίσουμε και κυρίως για να το διατηρήσουμε σωστά στο σπίτι δεν χρειάζεται να γίνουμε ούτε… σομελιέ (somellier), ούτε οινολόγοι. Υπάρχουν τουλάχιστον δέκα απλοί κανόνες σωστής φύλαξης στο σπίτι και κατανάλωσης των εμφιαλωμένων κρασιών που μπορούν να σώσουν και την μικρή σας συλλογή και – κυρίως- την απόλαυσή τους. Σύμφωνα με το The Drink Business:

1.    Επενδύστε στην ψύξη: Η αγορά ενός μικρού ειδικού ψυγείου κρασιών αξίζει τον κόπο, αλλά ακόμη και ένα συμβατικό ψυγείο μπορεί να κάνει αρκετά καλή τη δουλειά. Αν όμως θέλετε να αποθηκεύσετε μπουκάλια για αρκετό διάστημα προτιμήστε το πίσω μέρος ενός ντουλαπιού που δεν είναι εκτεθειμένο στο φως, ή τοποθετήστε τα σε ένα κουτί κάτω από ένα κρεβάτι.

2.    Πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να το πιείτε; Ισχύει μεν το ρητό για το «καλό σαν παλιό κρασί», αλλά τα περισσότερα κρασιά που παράγονται δεν βελτιώνονται με το πέρασμα του χρόνου και το 90% από αυτά παρασκευάζονται για να τα απολαύσουμε 1-2 χρόνια μετά τη συγκομιδή.

3.    Ρωτήστε για τις δυνατότητες παλαίωσης: Για να βελτιωθεί ένα μπουκάλι κρασί με την παλαίωση χρειάζεται το κατάλληλο μείγμα οξύτητας και συγκέντρωσης φρούτων. Αν είναι κόκκινο, θα χρειαστεί τανίνες. Αν είναι λευκό, θα χρειαστεί ζάχαρη και αλκοόλ. Είναι απίθανο να το δείτε αυτό στην ετικέτα, αλλά ο πωλητής κρασιών κανονικά θα μπορεί να σας ενημερώσει για τις δυνατότητες παλαίωσης.

4.    Το κρασί είναι ευαίσθητο στα «στοιχεία της φύσης»: Λόγω των ενζύμων το κρασί είναι ευαίσθητο. Οσο πιο φρέσκο είναι ένα κρασί, τόσο πιο ανθεκτικό, αλλά όσο ωριμάζει τόσο περισσότερη φροντίδα χρειάζεται. Οταν το αποθηκεύετε πρέπει να συνυπολογίσετε την ηλικία και την ευπάθειά του.

5.    Αποφύγετε τις ακρότητες κατά την τοποθέτηση: τα κρασιά δεν «αγαπούν» τις βίαιες αλλαγές και τις ακραίες… στάσεις (όρθια ή οριζόντια), γιατί οι υψηλότερες θερμοκρασίες επιταχύνουν τη διαδικασία γήρανσης, ενώ οι χαμηλότερες θερμοκρασίες την επιβραδύνουν. Η ιδανική τοποθέτηση της φιάλης θεωρείται μια κλίση 56 μοιρών, αλλά οποιαδήποτε θέση μεταξύ 40 και 70 μοιρών είναι επίσης καλή.

6.    Η θερμοκρασία είναι θεμελιώδης: Οι θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο στη γεύση, αλλά είναι οι θερμοκρασίες πάνω από τους 25 βαθμούς για μερικές ώρες που θα κάνουν προκαλέσουν καταστροφή, μετατρέποντας το κρασί σε… ψητό ή μαρμελάδα.

7.    Μακριά από θερμάστρες και ψηλά σημεία γιατί : Κοντά σε ένα καλοριφέρ, στο πάνω μέρος ενός ντουλαπιού ή πάνω από το ψυγείο σας οι θερμοκρασίες αυξάνονται.

8.    Μακριά από τις ακτίνες του ήλιου: Όταν οι ακτίνες UV κτυπάνε το κρασί  μέσα στο μπουκάλι, το καταστρέφουν. Αυτός είναι ο λόγος που το γυαλί του μπουκαλιού είναι πράσινο, μαύρο ή μπλε: για να κρατήσει μακριά τις επιβλαβείς ακτίνες UV. Οποιοδήποτε κρασί σε διαφανές γυάλινο μπουκάλι προορίζεται για να το απολαύσετε αμέσως. Αλλά και το χρωματιστό γυαλί δεν προστατεύει πλήρως το κρασί σας, επομένως το κρατάτε μακριά από την άμεση έκθεση στο ηλιακό φως. Γι’ αυτό τα κελάρια φτιάχνονται στα υπόγεια.

9.    Προσοχή στον φελλό: Τα μπουκάλια με φελλούς που αποθηκεύονται για μεγάλο χρονικό διάστημα πρέπει να φροντίζονται καλά. Αν στεγνώσει ο φελλός ή συρρικνωθεί, αφήνοντας το οξυγόνο να μπει θα  καταστρέψει το κρασί. Κρατήστε το μπουκάλι πλαγιαστό για να διατηρείται η επαφή του κρασιού με τον φελλό,.

10.  Το καλό timing είναι το πάν: Καλό το παλιωμένο κρασί, αλλά πάνω από όλα προορίζεται για να το πιούμε! Αντί να συλλέγετε γενικώς κρασιά, αγοράστε ό,τι μπορείτε να καταναλώσετε σε ένα μήνα. Για να παλαιώσετε κάποια κρασιά, αγοράστε όσα είναι κατάλληλα εμφιαλωμένα, συμβουλευόμενοι ειδικούς πωλητές που ξέρουν ποια κρασιά προορίζονται για κελάρια και για κατανάλωση σε ειδικές, πολύτιμες περιστάσεις.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πιστοποίηση: Ο “Σκελετός στη ντουλάπα” και η αλήθεια για την Διαπίστευση των Φορέων Πιστοποίησης και της ισχύος των πιστοποιητικών

Άρθρο του Γ. Μπάστα, Ιδρυτικό στέλεχος και επικεφαλής αξιολογητής του ΕΣΥΔ για 10 χρόνια.

Σχολικά Κυλικεία: Αλλάζουν οι προδιαγραφές των τροφίμων που διατίθενται στα Ελληνόπουλα

Πρώτη συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Διατροφής για τα τρόφιμα στα κυλικεία.

Ελληνική Βιομηχανία τροφίμων και τουρισμού: Σημαντική οριζόντια προσθήκη σε όλα τα πρότυπα ISO

Η τροποποίηση που ήρθε από το... "πουθενά" για τους πιστοποιημένους οργανισμούς και ενισχύει τη δέσμευση για τη Δράση για το Κλίμα μέσω της τυποποίησης - Η θέση της TÜV AUSTRIA Hellas.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα