ΑρχικήΟικιακάVEGANismH HellasVeg ενάντια στην τροπολογία 645 του ΕΚ, που απαγορεύει τη χρήση...

H HellasVeg ενάντια στην τροπολογία 645 του ΕΚ, που απαγορεύει τη χρήση συγκεκριμένων όρων στα φυτικά τρόφιμα

3 λεπτά ανάγνωσης

Με επιστολές προς τους αρμόδιους Υπουργούς και εκπροσώπους στη Ευρωβουλή η HellasVeg zhta στήριξη στις κρίσιμες συνεδριάσεις και άμεση ενημέρωση των καταναλωτών

Ο Σύλλογος Ελλήνων Χορτοφάγων (HellasVeg), παρακολουθεί με ανησυχία τις τελευταίες εξελίξεις στις Βρυξέλλες, και εκφράζει την απογοήτευσή του για την πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (08/09/2025), με την οποία ψηφίστηκε πρόταση απαγόρευσης χρήσης όρων, όπως «μπιφτέκι», «λουκάνικο» και «μπριζόλα» σε φυτικά προϊόντα.

- Advertisement -

Το παράδοξο της εν λόγω ψηφοφορίας

Επαναφέρει ένα θέμα το οποίο:

- Advertisement -
  • είχε ήδη απορριφθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2020
  • είχε κριθεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το οποίο αποφάνθηκε ότι η υφιστάμενη νομοθεσία προστατεύει επαρκώς τους καταναλωτές από την παραπληροφόρηση.
  • έρχεται στο προσκήνιο την ίδια στιγμή που το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Επιστημονικών Ακαδημιών (EASAC), δημοσίευσε έκθεση, η οποία καλεί τους υπεύθυνους πολιτικής χάραξης να στηρίξουν εναλλακτικές λύσεις κρέατος επικαλούμενο λόγους υγείας, κλίματος και επισιτιστικής ασφάλειας.

Όπως υπογράμμισε ο Rafael Pinto, υπεύθυνος πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χορτοφάγων (EVU)“δεν υπάρχουν δεδομένα που να υποστηρίζουν το επιχείρημα ότι οι καταναλωτές μπερδεύονται από ονομασίες όπως «μπιφτέκι» ή «λουκάνικο», καθώς συνοδεύονται από σχετικό προσδιορισμό, όπως «φυτικό». Αντιθέτως, μια τέτοια απαγόρευση θα ζημιώσει τους παραγωγούς πρώτων υλών, τις επιχειρήσεις που καινοτομούν στον κλάδο των φυτικών προϊόντων, και θα εμποδίσει τη διαφάνεια για τους καταναλωτές με τη χρήση άγνωστων ονομασιών”.

Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει την απαγόρευση της χρήσης 29 λέξεων για φυτικά προϊόντα, όπως «κοτόπουλο», «χοιρινό», «βοδινό» και «μπέικον», αφήνοντας μόνο μερικές εξαιρέσεις. Παραμένει ασαφές πότε και με ποιόν τρόπο οι προτάσεις αυτές θα τεθούν προς συζήτηση στην Ολομέλεια.

- Advertisement -

Η στάση της HellasVeg

Ο Σύλλογος Ελλήνων Χορτοφάγων (HellasVeg), αποστέλλοντας επιστολές προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κ. Τσιάρα, καθώς και προς τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κ. Ι. Βραίλα, πήρε ενεργό θέση, και ζήτησε στήριξη στις κρίσιμες συνεδριάσεις και άμεση ενημέρωση των καταναλωτών. Λίγες μέρες αργότερα, και πριν την ψηφοφορία της Δευτέρας 08 Σεπτεμβρίου, η HellasVeg απηύθυνε επιστολές στους Έλληνες Ευρωβουλευτές για τη Γεωργία και Ανάπτυξη της υπαίθρου, καλώντας τους να καταψηφίσουν την Τροπολογία 645.

Στις επιστολές της η HellasVeg υπογραμμίζει την ανάγκη:

  • να προστατευθούν οι ονομασίες που βοηθούν τους καταναλωτές να αναγνωρίζουν τα φυτικά προϊόντα
  • να καταψηφιστούν μέτρα που περιορίζουν αδικαιολόγητα την καινοτομία,
  • να προωθηθούν πολιτικές που ενισχύουν τη βιωσιμότητα, την καινοτομία, την ανταγωνιστικότητα και τις νέες ευκαιρίες για την ελληνική γεωργία

Δυστυχώς το αποτέλεσμα δεν μας δικαίωσε.

Ο αγώνας όμως συνεχίζεται: Η HellasVeg επιμένει ότι η συζήτηση δεν περιορίζεται σε λέξεις, αλλά αφορά το μέλλον της διατροφής στην Ευρώπη και τις ευκαιρίες που ανοίγονται για τους Έλληνες αγρότες και επιχειρήσεις.

- Advertisement -

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Ποιο ρύζι βρέθηκε συχνότερα με αρσενικό και κάδμιο, σύμφωνα με 1.734 ευρωπαϊκές ειδοποιήσεις σε διάστημα 21 ετών

Μελέτη που ανέλυσε ειδοποιήσεις του ευρωπαϊκού συστήματος RASFF την περίοδο 2002-2023 καταγράφει τα συχνότερα προβλήματα στο ρύζι, από υπολείμματα φυτοφαρμάκων και μυκοτοξίνες έως βαρέα μέταλλα και μη εγκεκριμένους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς

Σωρεία παραβάσεων ασφάλειας τροφίμων σε μεγάλο αρτοποιείο – Η προειδοποιητική επιστολή των Αρχών

Η υπόθεση φωτίζει τις απαιτήσεις που οφείλουν να τηρούν οι επιχειρήσεις παραγωγής αρτοσκευασμάτων

PFAS στο πόσιμο νερό: Η αόρατη πρόκληση για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον – Τι δείχνουν οι μετρήσεις στην Ελλάδα

Σε αποκλειστική συνέντευξη, η Δρ Έρη Μπιζάνη εξηγεί ποια είναι η πραγματική εικόνα σήμερα για τα PFAS στο πόσιμο νερό της Ελλάδας, τι δείχνουν οι διαθέσιμες μετρήσεις και ποιες περιοχές απαιτούν αυξημένη επιτήρηση.