Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025
10.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η Δανία προσανατολίζεται στον εμπλουτισμό των τροφίμων με βιταμίνη D

ΑρχικήΝέαΗ Δανία προσανατολίζεται στον εμπλουτισμό των τροφίμων με βιταμίνη D
spot_img

Μετά τη Φινλανδία, τη Νορβηγία και τη Σουηδία, Δανοί επιστήμονες καταγράφουν βέλτιστες στρατηγικές για την επαρκή πρόσληψη βιταμίνης D από τον πληθυσμό.

Η ανεπάρκεια βιταμίνης D έχει επίδραση στην υγεία των οστών και συνδέεται επίσης με μη σκελετικές ασθένειες και αυξημένη θνησιμότητα. Υπάρχουν μόνο λίγες καλές φυσικές διατροφικές πηγές βιταμίνης D όπως τα ψάρια, το κρέας, το γάλα, το τυρί και τα αυγά. Όμως η συνήθης πρόσληψη βιταμίνης D μέσω των τροφίμων είναι χαμηλότερη από τη συνιστώμενη πρόσληψη.

Η παρουσία της Βιταμίνης D στον οργανισμό μπορεί να αυξηθεί και με την έκθεση στον ήλιο, μία στρατηγική που χαρακτηρίζεται προβληματική, λόγω του κινδύνου καρκίνου του δέρματος. Επίσης προβληματική, χαρακτηρίζεται και η εξασφάλιση βιταμίνης D μέσω συμπληρωμάτων διατροφής, καθώς η τακτική και δια βίου πρόσληψη συμπληρωμάτων διατροφής είναι δύσκολη για τους περισσότερους ανθρώπους, ενώ ταυτόχρονα η χρήση συμπληρωμάτων διατροφής σε υψηλές δόσεις αυξάνει τον κίνδυνο υπέρβασης του ανώτερου επιτρεπτού επιπέδου πρόσληψης.

Ως εκ τούτου, ο εμπλουτισμός των τροφίμων χρησιμοποιείται σε ορισμένες χώρες ως στρατηγική για την αύξηση της διατροφικής πρόσληψης. Για παράδειγμα, η πολιτική της Φινλανδίας για τον εμπλουτισμό της βιταμίνης D ήταν πολύ επιτυχημένη από το 2003, όταν ξεκίνησε ο συστηματικός εθελοντικός εμπλουτισμός υγρών γαλακτοκομικών προϊόντων και λιπαρών αλειμμάτων. Από τότε η κατάσταση της βιταμίνης D των ενηλίκων της Φινλανδίας έχει βελτιωθεί και η αύξηση εξηγείται κυρίως από τον εμπλουτισμό υγρού γάλακτος και τη χρήση συμπληρωμάτων διατροφής βιταμίνης D. Παρόλο που η φινλανδική πολιτική εμπλουτισμού με βιταμίνη D, είναι εθελοντική, σχεδόν όλοι οι Φινλανδοί κατασκευαστές την ακολουθούν. Το 2018, η υποχρεωτική πολιτική εμπλουτισμού στη Σουηδία επεκτάθηκε για να συμπεριλάβει όλο το γάλα με περιεκτικότητα σε λιπαρά <3% και το ξινόγαλα, τα προϊόντα χωρίς λακτόζη, τα εναλλακτικά φυτικά προϊόντα και τις υγρές μαργαρίνες. Το βούτυρο, η μαργαρίνη και ορισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά εμπλουτίζονται εθελοντικά και στη Νορβηγία.

Δεδομένου ότι η έκθεση στον ήλιο είναι ελλιπής στις σκανδιναβικές χώρες, τώρα και η Δανία προσανατολίζεται σε αυτή τη στρατηγική, όπως συμπεραίνουμε από επιστημονική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο mdpi στο ειδικό τεύχος Τρέχουσα έρευνα για την ενίσχυση βιταμινών και μετάλλων στα τρόφιμα. Η μελέτη υποδεικνύει στρατηγικές εμπλουτισμού των τροφίμων με βιταμίνη D έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η επαρκής πρόσληψη από τους καταναλωτές.

Παρόλο που ο εμπλουτισμός όλων των προϊόντων μαργαρίνης ήταν υποχρεωτικός στη Δανία από τα μέσα της δεκαετίας του 1930 έως τα μέσα του 1985 (όταν απαγορεύτηκε), η Δανία δεν έχει μακρά παράδοση εμπλουτισμού τροφίμων. Επί του παρόντος, ο εμπλουτισμός τροφίμων με βιταμίνη D πρέπει να εγκριθεί από τη Δανική Υπηρεσία Κτηνιατρικών και Τροφίμων. Η έγκριση βασίζεται σε ατομική αξιολόγηση κινδύνου κατά περίπτωση. Γενικά, η προσθήκη βιταμίνης D σε ορισμένα προϊόντα γίνεται αποδεκτή από τις αρχές, αλλά λίγα προϊόντα εμπλουτισμένα με βιταμίνη D κυκλοφορούν στη δανική αγορά. Η αποτελεσματικότητα ενός προγράμματος εμπλουτισμού τροφίμων εξαρτάται από τα τρόφιμα που εμπλουτίζονται. Ο εμπλουτισμός με βιταμίνη D πολλών διαφορετικών ομάδων τροφίμων έχει προταθεί ως βέλτιστη πρακτική, όπως αναφέρει μεταξύ άλλων η μελέτη.

Για να διαβάσετε τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Χρήση χημικών: Καμπανάκι κινδύνου από Ομάδα επιστημόνων – Προκαλούν σοβαρές ασθένειες στα παιδιά

Ελάχιστοι νομικοί ή πολιτικοί περιορισμοί ισχύουν για τα παγκόσμια χημικά αποθέματα περίπου 350.000 προϊόντων.

Πόσιμο νερό: 6.800 περιπτώσεις καρκίνου το χρόνο από νερό μολυσμένο με χημικές ουσίες PFAS

Μελέτη δείχνει ότι σε περιοχές, όπου το πόσιμο νερό ξεπέρασε τα συνιστώμενα μέγιστα επίπεδα PFAS είχαν υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρκίνων του πεπτικού, του ενδοκρινικού, του αναπνευστικού και του στόματος και του λαιμού
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο