Δευτέρα, 4 Νοεμβρίου, 2024
17.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μετά το Nutriscore “φασαρία” και για το οικολογικό σήμα τροφίμων Εcoscore – Αντιμέτωπη με αντιδράσεις και καταγγελίες η Γαλλία

ΑρχικήΝέαΜετά το Nutriscore "φασαρία" και για το οικολογικό σήμα τροφίμων Εcoscore - Αντιμέτωπη με αντιδράσεις και καταγγελίες η Γαλλία
spot_img

Η ιστορία επαναλαμβάνεται: Τις περιπέτειες του Nutriscore φαίνεται πως θα ακολουθήσει και το Γαλλικό οικολογικό σήμα eco-score – Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ifoam Organics Europe, η ετικέτα eco-score, που προτείνει η γαλλική κυβέρνηση παραπλανά τους καταναλωτές.

Το Eco-score, είναι μια σχετικά νέα ετικέτα τροφίμων που δημιουργήθηκε στη Γαλλία όπως και το Νutriscore, η οποία κατατοπίζει τους καταναλωτές σxετικά με το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των τροφίμων. Διαχωρίζει τα τρόφιμα σε πέντε κατηγορίες: από το A (πράσινο, η προτιμώμενη επιλογή) έως το E (κόκκινο, η επιλογή που πρέπει να αποφευχθεί). Η μέθοδος υπολογισμού του Eco-score αποτελείται από δύο συνιστώσες: την ανάλυση του κύκλου ζωής ενός προϊόντος από τη μία πλευρά και ένα πρόσθετο σύστημα bonus-malus από την άλλη.

Στη Γαλλία, η βαθμολογία ecoscore, εισήχθη τον Ιανουάριο του 2021 με στόχο να παρέχει στους καταναλωτές, άμεσες πληροφορίες σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις ενός προϊόντος και έτσι να τους βοηθήσει να καταναλώνουν πιο βιώσιμα. Η μεθοδολογία για τον υπολογισμό του Eco-Score αναπτύχθηκε από μια ομάδα 8 ανεξάρτητων παικτών στη Γαλλία: ECO2 Initiative, Etiquettable, FoodChéri, Marmiton, Open Food Facts, ScanUp, Seazon και Yuka. Μεταξύ των αλυσίδων που έχουν υιοθετήσει την οικολογική ετικέτα είναι η Carrefour Γαλλίας όπως και τα Lidl Belgium.

Όμως έτσι όπως συνέβη με την διατροφική ετικέτα Nutriscore, η ετικέτα Ecosxore προκαλεί έριδες. Ο οργανισμός που εργάζεται υπέρ της βιωσιμότητας στην Ευρωπαϊκή γεωργία, Ιfoam Organics Europe* μαζί με τη Γαλλική θυγατρική του, ifoam extension Organics Europe, ζητά να κατέβει η επισήμανση “Eco”, από προϊόντα που δεν ανταποκρίνονται στους κανόνες βιωσιμότητας.
Ο οργανισμός μήνυσε έναν Γαλλικό όμιλο εταιριών καθώς και την Υπηρεσία Οικολογικής μετάβασης του Παρισιού, για το γεγονός πως χρησιμοποιεί την βιολογική ετικέτα σε προϊόντα ασύμβατα, δημιουργώντας σύγχυση στους καταναλωτές. Αυτό γιατί σύμφωνα με την μήνυση οι καταναλωτές θα συνδέσουν την λέξη eco με τη βιολογική παραγωγή, δύο καταστάσεις σχετικά ασύνδετες.
Ταυτόχρονα έχει κατατεθεί αγωγή στη γαλλική υπηρεσία για την οικολογική μετάβαση ADEME, στη εταιρεία YUCA που κατέχει την εφαρμογή YUKA, στην εταιρία ECO2 INITIATIVE, η οποία είναι διαχειριστής της πλατφόρμας ETIQUETTABLE, και στο σωματείο OPEN FOOD FACTS ως υπευθύνου της ομώνυμης πλατφόρμας.

Η Ifoam κατακεραυνώνει το γεγονός ότι το σύστημα αξιολόγησης ecoscore, στην πραγματικότητα, λαμβάνει υπόψη μόνο το αποτύπωμα άνθρακα των προϊόντων, παρόλο που μπορεί τα ίδια προϊόντα να διαχέουν δηλητήρια. Σύμφωνα με τον οργανισμό, η ετικέτα “eco-score” που προτείνει η γαλλική κυβέρνηση «ευνοεί μια εντατική και συμβατική παραγωγή παρά τη μετάβαση των συστημάτων παραγωγής σε διαδικασίες που σέβονται το περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα». Παράλληλα και σύμφωνα πάντα με τον IFoam, τα υποκοριστικά «οικολογικό» και «βιολογικό» προορίζονται αυστηρά για προϊόντα βιολογικής παραγωγής, (ευρωπαϊκός κανονισμός 2018/848 του 2018) επομένως, η χρήση του όρου «eco», παραβιάζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Ωστόσο οι υποστηρικτές της οικολογικής ετικέτας λένε ότι οι αντιδράσεις έρχονται από όσους αισθάνονται «απειλή» από τη μεθοδολογία του eco score, ενώ δεν έχει γίνει σαφές εάν η Ifoam τάσσεται υπέρ του επίσης γαλλικού οικολογικού σήματος Planet-score το οποίο χαρακτηρίζεται ως το αντίπαλον δέος του eco score και επίσης υποστηρίζεται από πολλές συλλογικότητες όπως  UFC-Que Choisir, France Nature Environnement, Acting for the environment, Future Generations, καθώς και πολλά οργανικά ινστιτούτα και συνδικάτα.

Σε συνέχεια των ισχυρισμών της, η Ifoam κατέφυγε και στο Γαλλικό δικαστήριο διπλωματών ευρεσιτεχνίας αξιώνοντας την ακύρωση του εμπορικού σήματος “eco-score” για δυο βασικούς λόγους: για να μην συγχέονται βιολογικά και μη, προϊόντα, καθώς και για μην παραπλανώνται οι καταναλωτές.

“Είναι πιο σημαντικό από ποτέ η καλύτερη ενημέρωση των καταναλωτών σχετικά με την περιβαλλοντική αξία των διατροφικών τους επιλογών. Αλλά αυτό πρέπει να γίνει σε συμμόρφωση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία για τη βιολογική γεωργία όσον αφορά τους χρησιμοποιούμενους όρους και με βάση μεθοδολογίες που λαμβάνουν υπόψη όλες τις εξωτερικές επιδράσεις που συνδέονται με τις διάφορες μεθόδους γεωργικής παραγωγής, ιδίως σχετικά με τη βιοποικιλότητα”, διευκρινίζει ο Jan Plagge πρόεδρος της IFOAM Organics Europe σύμφωνα με το EFAnews.

“Όροι που επιτρέπονται μόνο σε βιολογικά προϊόντα διατροφής σύμφωνα με τους κανονισμούς της ΕΕ δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για άλλους σκοπούς και σίγουρα όχι για μη φιλικά προς το περιβάλλον τρόφιμα, όπως είναι επί του παρόντος η περίπτωση με το Eco-score”, σχολιάζει ο Jacques Caplat, πρόεδρος της Γαλλικής Ένωσης Μελών IFOAM.

Να σημειωθεί πως έως τα τέλη Μαρτίου αναμένεται να κατατεθεί η πρόταση της ΕΕ, για τις εταιρίες που χρησιμοποιούν επισημάνσεις όπως “βιολογικό”, σε τρόφιμα.

*Η IFOAM Organics Europe είναι ο ευρωπαϊκός “οργανισμός-ομπρέλα” για τα βιολογικά τρόφιμα και τη γεωργία. Υποστηρίζουν την υιοθέτηση οικολογικά, κοινωνικά και οικονομικά υγιών συστημάτων βασισμένων στις τέσσερις αρχές της βιολογικής γεωργίας – υγεία, οικολογία, δικαιοσύνη και φροντίδα.

Με περισσότερους από 200 οργανισμούς μέλη, το έργο της IFOAM Organics Europe καλύπτει ολόκληρη την αλυσίδα βιολογικών τροφίμων και όχι μόνο: από αγρότες και μεταποιητές, λιανοπωλητές, πιστοποιητές, συμβούλους, εμπόρους και ερευνητές έως φορείς υπεράσπισης του περιβάλλοντος και των καταναλωτών.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

7 νεκροί από την μαγιά στο ψωμί – Συνεχιζόμενη μόλυνση της γραμμής παραγωγής

Έκρηξη λιστερίωσης που σχετίζεται με προϊόντα μαγιάς Baker's, στην Ελβετία.

Ενθουσιασμός και χαρά στην τελετή απονομής των βραβείων FEA 2024

Με μεγάλη επιτυχία και πλήθους κόσμου, ολοκληρώθηκε η τελετή βράβευσης των βραβείων Food Experts’ Awards 2024 στο πλαίσιο της έκθεσης τροφίμων Food&Drink της ΔΕΘ HELEXPO.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο