Δευτέρα, 27 Μαρτίου, 2023
13.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Εντοπίστηκε κρούσμα «νόσου των τρελών αγελάδων» στην Ολλανδία

ΑρχικήΝέαΔιεθνήΕντοπίστηκε κρούσμα «νόσου των τρελών αγελάδων» στην Ολλανδία
spot_img

Οι ολλανδικές υπηρεσίες έχουν απομονώσει την συγκεκριμένη φάρμα και αναζητούν την πηγή της μόλυνσης.

Ένα κρούσμα σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας των βοοειδών, γνωστό ως «νόσος των τρελών αγελάδων» και δυνητικά επικίνδυνο για τον άνθρωπο, εντοπίστηκε στο πτώμα μιας αγελάδας στην Ολλανδία, ανακοίνωσε την σήμερα Τετάρτη 1/2/22 η ολλανδική κυβέρνηση.

Η μολυσμένη αγελάδα «δεν έχει εισέλθει στην τροφική αλυσίδα και δεν προκαλεί ανησυχία για την ασφάλεια των τροφίμων», δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας  της Ολανδίας, Πιτ Αντέμα.

 Αυτή η ασθένεια των βοοειδών μπορεί να προκαλέσει στους ανθρώπους, με την κατάποση κρέατος ή παραπροϊόντων, τη νόσο Creutzfeldt-Jakob, ένα θανατηφόρο νευροεκφυλιστικό σύνδρομο.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η Βελγική Le Soir, oι ολλανδικές υπηρεσίες έχουν απομονώσει την συγκεκριμένη φάρμα, η τοποθεσία της οποίας δεν έχει δημοσιοποιηθεί, και αναζητούν την πηγή της μόλυνσης, είπε ο υπουργός. Εξετάζονται οποιαδήποτε βοοειδή έχουν έρθει σε επαφή με την άρρωστη αγελάδα ή μοιράζονται την ίδια τροφή. Στη συνέχεια σφάζονται και  τα σφαγεία της καταστρέφονται σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Μια «άτυπη» παραλλαγή

Η περίπτωση της νόσου των τρελών αγελάδων που ανακαλύφθηκε στην Ολλανδία είναι μια «άτυπη» παραλλαγή που εμφανίζεται σε ηλικιωμένα ζώα και είναι λιγότερο επικίνδυνη για τον άνθρωπο, ανακοίνωσε το ολλανδικό υπουργείο Γεωργίας.

Η “γηραιά παραλλαγή” μπορεί να εμφανιστεί αυθόρμητα σε μεγαλύτερες αγελάδες και δεν οφείλεται σε μολυσμένη τροφή. Ως εκ τούτου, συνήθως δεν προκαλεί μεγάλο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

Το κρέας του συγκεκριμένου ζώου δεν έχει εισέλθει στην τροφική αλυσίδα, είπε, επίσης, στο κοινοβούλιο ο υπουργός Γεωργίας Piet Adema, σύμφωνα με ολλανδικά ΜΜΕ

Το Βέλγιο δεν θα λάβει πρόσθετα μέτρα μετά την ανακάλυψη αυτή, δήλωσε η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για την Ασφάλεια της Τροφικής Αλυσίδας (Afsca).

«Αυτό μάλλον αφορά ένα σποραδικό και μεμονωμένο κρούσμα της νόσου», σχολίασε εκπρόσωπος της Afsca. Η ίδια επισημαίνει ότι από μια ορισμένη ηλικία αναλύονται συστηματικά τα πτώματα νεκρών βοοειδών σε σφαγεία ή σε εταιρείες ζωοτροφών, προκειμένου να εντοπιστούν πιθανά κρούσματα ΣΕΒ.

Πηγή: Le Soir

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img

Must read

Προσοχή: Επικίνδυνη βελγική σοκολάτα πωλείται από δεκάδες καταστήματα στη Ελλάδα

Βελγικός κολοσσός σοκολάτας ανακαλεί δύο προϊόντα Cachet λόγω υψηλής περιεκτικότητας αφλατοξινών.

1821: Πως η κλεφτουριά πολεμούσε τον Τούρκο αλλά και τη Salmonella

Πώς κατάφερναν να επιβιώσουν και μάλιστα να πολεμούν με σθένος οι ορεσίβιοι αγωνιστές του ‘21, οι κλέφτες και οι αρματoλοί; Τι μεθόδους χρησιμοποιούσαν για να μην δηλητηριάζονται από τα φαγητά που έτρωγαν στα βουνά;
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα