Όσοι ζουν με διαβήτη θα πρέπει να κάνουν προσεκτική επιλογή στα φρούτα που καταναλώνουν
Αν και τα φρούτα θεωρούνται απαραίτητα για μία σωστή διατροφή καθώς είναι πλούσια σε βιταμίνες φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά, εντούτοις κάποια από αυτά θα πρέπει να αποφεύγονται λόγω της υψηλής περιεκτικότητά τους σε ζάχαρη.
Από τη μία λοιπόν οι υδατάνθρακες που περιέχουν δεν έχουν τεράστιο αντίκτυπο στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα ενώ ταυτόχρονα οι φυτικές ίνες τους, επιβραδύνουν την διαδικασία της πέψης και επισπεύδουν το αίσθημα κορεσμού. Από την άλλη όμως, κάποια φρούτα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και συνιστάται σε όσους ζουν με διαβήτη να είναι προσεκτικοί με όσα έχουν υψηλότερη γλυκαιμικό δείκτη. Τα τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη διασπώνται πολύ γρήγορα προκαλώντας απότομη αύξηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Αντίθετα τα φρούτα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη τείνουν να διασπώνται πιο αργά και είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν ταχεία αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα επομένως αποτελούν καλύτερη επιλογή για τη διατήρηση σταθερών επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.
Ποια είναι τα φρούτα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη και πρέπει να αποφεύγονται από τους διαβητικούς
Σύμφωνα με το diabetes.co.uk/
- Μπανάνες
- Ρόδια
- Μάνγκο
- Σταφύλια
- Χουρμάδες
- Αχλάδια
- Πορτοκάλια καθώς και
- Σταφίδες
Τα τρόφιμα με χαμηλότερο ΓΔ περιλαμβάνουν δαμάσκηνα, μούρα, ακτινίδια και γκρέιπφρουτ. Οι τροφές με χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη συνιστώνται σε ασθενείς με διαβήτη, αλλά η ισορροπημένη διατροφή είναι επίσης σημαντική.
Άλλα παραδείγματα τροφών με υψηλό GI περιλαμβάνουν:
- Ζάχαρη και ζαχαρούχα τρόφιμα
- Αναψυκτικά με ζάχαρη
- άσπρο ψωμί
- Πατάτες
- άσπρο ρύζι