ΑρχικήΝέαΑπάτη ΤροφίμωνΣτο εδώλιο κύκλωμα που «βάπτιζε» σκωτσέζικο τον νορβηγικό σολομό για να τον...

Στο εδώλιο κύκλωμα που «βάπτιζε» σκωτσέζικο τον νορβηγικό σολομό για να τον πουλήσει σε υψηλότερη τιμή

3 λεπτά ανάγνωσης

Ο σκωτσέζικος σολομός θεωρείται πιο «premium» σε σχέση με τον νορβηγικό, και γι’ αυτό μπορεί να πουληθεί σε υψηλότερη τιμή.

Τέσσερα άτομα παραπέμφθηκαν από την Εισαγγελική Υπηρεσία του Στέμματος (Crown Prosecution Service – CPS) μετά από εκτενή έρευνα της Εθνικής Μονάδας Εγκλημάτων Τροφίμων (National Food Crime Unit – NFCU) της Υπηρεσίας Προτύπων Τροφίμων της Βρετανίας (Food Standards Agency – FSA) σχετικά με παραπλανητική παρουσίαση προϊόντων καπνιστού σολομού.

- Advertisement -

Οι τέσσερις κατηγορούμενοι εμφανίστηκαν ενώπιον του Πρωτοδικείου του Γιορκ την Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2026, στο πλαίσιο μιας μακρόχρονης και σύνθετης έρευνας που διεξήγαγε η NFCU. Σύμφωνα με τις κατηγορίες που απήγγειλε η CPS, φέρονται να συνωμότησαν με σκοπό τη διάπραξη απάτης μέσω ψευδούς παράστασης, παρουσιάζοντας προϊόντα σολομού που προμηθευόταν η εταιρεία Bleiker’s Smoke House Ltd ως σκωτσέζικο σολομό, ενώ στην πραγματικότητα τα προϊόντα αποτελούνταν εν όλω ή εν μέρει από σολομό νορβηγικής προέλευσης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Χημικό «κοκτέιλ» σε αμπελόφυλλα: Ανιχνεύτηκαν 8 φυτοφάρμακα, με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία

- Advertisement -

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανακαλείται παιδικό καρότσι λόγω σοβαρού κινδύνου πνιγμού

Ο σκωτσέζικος σολομός θεωρείται πιο «premium» σε σχέση με τον νορβηγικό, και γι’ αυτό μπορεί να πουληθεί σε υψηλότερη τιμή. Η «βάπτιση» του νορβηγικού σολομού ως σκωτσέζικου είναι μια πρακτική που, αν αποδειχθεί, έχει ως στόχο να αυξήσει τα κέρδη από την πώληση, καθώς ο καταναλωτής πληρώνει παραπάνω για ένα προϊόν που πιστεύει ότι είναι πιο ποιοτικό και πιο ακριβό.

- Advertisement -

Η υπόθεση αφορά, σύμφωνα με την εισαγγελία, η απάτη του σολομού έλαβε χώρα κατά το χρονικό διάστημα από τις 20 Αυγούστου 2021 έως και τις 30 Μαρτίου 2022. Η NFCU συνεχίζει να συνεργάζεται στενά με την CPS, καθώς και με την εμπλεκόμενη επιχείρηση, ενώ η δικαστική διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ομαδική αγωγή κατά εταιρείας που παράγει υγρά μαντηλάκια μάρκας που πωλείται και στην Ελλάδα, για παραπλάνηση καταναλωτών

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Χουρμάδες: Η καλύτερη ώρα κατανάλωσης για περισσότερη ενέργεια και καλύτερη πέψη

Σε δήλωσή του, ο Neil Castle, αναπληρωτής επικεφαλής της Εθνικής Μονάδας Εγκλημάτων Τροφίμων της FSA, ανέφερε ότι τέσσερα άτομα έχουν κατηγορηθεί από την CPS σε σχέση με την υπόθεση, μετά από μια «μακρά και πολύπλοκη έρευνα» της NFCU. Όπως διευκρίνισε, η υπόθεση έχει πλέον παραπεμφθεί στο Crown Court του Teesside, με επόμενη δικάσιμο προγραμματισμένη για τις 6 Φεβρουαρίου 2026.

Από την πλευρά της, η Crown Prosecution Service επιβεβαίωσε ότι έχει εγκρίνει την άσκηση ποινικής δίωξης εις βάρος τεσσάρων ατόμων για το αδίκημα της συνωμοσίας με σκοπό τη διάπραξη απάτης μέσω ψευδούς παράστασης. Οι εισαγγελείς, όπως σημειώνεται, εργάστηκαν σε στενή συνεργασία με τους αξιωματικούς της Εθνικής Μονάδας Εγκλημάτων Τροφίμων, οι οποίοι διεξήγαγαν την έρευνα.

Η CPS υπενθυμίζει ότι οι ποινικές διαδικασίες εις βάρος των κατηγορουμένων βρίσκονται σε εξέλιξη. Για τον λόγο αυτόν, τονίζεται η ιδιαίτερη σημασία της αποφυγής οποιασδήποτε δημοσίευσης, σχολιασμού ή διαδικτυακής κοινοποίησης πληροφοριών που θα μπορούσαν με οποιονδήποτε τρόπο να προκαταλάβουν ή να επηρεάσουν την εξέλιξη της δικαστικής διαδικασίας.

- Advertisement -

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Σπάνιο περιστατικό ανάκλησης γάλακτος εταιρείας κολοσσού – Ανησυχία για τοξικότητα και πιθανές επιπτώσεις σε ήπαρ και νεφρούς

Οι καταναλωτές που έχουν αγοράσει το συγκεκριμένο προϊόν κλήθηκαν να μην το καταναλώσουν, να μην το χρησιμοποιήσουν στη μαγειρική και να μην το προσφέρουν σε μέλη της οικογένειάς τους

Αποτίμηση της Κομισιόν για την εφαρμογή της κουλτούρας ασφάλειας τροφίμων – Τι αλλάζει για τις ελληνικές επιχειρήσεις

Η Κομισιόν αξιολόγησε για πρώτη φορά την εφαρμογή των ελέγχων Food Safety Culture στην ΕΕ, ενώ οι ελληνικές επιχειρήσεις να καλούνται να τεκμηριώνουν τη συμμόρφωσή τους με τις απαιτήσεις του Κανονισμού (ΕΕ) 2021/382

Και η Ελλάδα στη λίστα διανομής λιναρόσπορου με υδροκυάνιο – Συναγερμός στην Ευρώπη (φωτογραφία)

Υψηλές συγκεντρώσεις υδροκυανικού οξέος σε λιναρόσπορο ενεργοποίησαν το ευρωπαϊκό σύστημα RASFF, με το προϊόν να έχει διανεμηθεί και στην ελληνική αγορά