Δευτέρα, Ιανουάριος 13, 2025
9.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πόσο σύντομα θα δούμε την πρώτη ολόκληρη μπριζόλα καλλιεργημένου κρέατος;

ΑρχικήΝέαΠόσο σύντομα θα δούμε την πρώτη ολόκληρη μπριζόλα καλλιεργημένου κρέατος;
spot_img

Η εταιρεία Project Eaden είναι μια γερμανική startup, η οποία με τη μοναδική της τεχνολογία πέτυχε την παραγωγή ολόκληρων τεμαχίων καλλιεργημένου κρέατος.

Διανύουμε μια εποχή μεγάλης καινοτομίας στη βιομηχανία τροφίμων, όπου η φράση “προϊόντα καλλιεργημένου κρέατος” δεν φαντάζει καν περίεργη.

Μέχρι τώρα,  ο τομέας αυτή τη στιγμή έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον περισσότερων από 100 εταιρειών παγκοσμίως, ενώ έχει ανοίξει και το πρώτο κρεοπωλείο στον κόσμο που πουλά και σερβίρει καλλιεργημένο κρέας στη Σιγκαπούρη.

Αλλά ένα βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις του χώρου έγκειται στην παραγωγή ολόκληρων τεμαχίων. Σε αυτό την απάντηση φαίνεται να έχει βρει η εταιρεία Project Eaden, μια εταιρεία τεχνολογίας τροφίμων που ιδρύθηκε στο Βερολίνο το 2022, η οποία μέσω μιας ιδιόκτητης τεχνολογίας κλώσης ινών, μπορεί να παράγει ολόκληρα τεμάχια vegan εναλλακτικών κρέατος.

Πώς το κάνουν αυτό; Η εταιρεία χρησιμοποιεί βιολογικές ίνες, τα δομικά στοιχεία των περισσότερων ζώων και φυτών και βασικό συστατικό στη δημιουργία τεμαχίων κρέατος, ως το κέντρο της τεχνολογίας της, εξήγησε ο David Schmelzeisen, επιστήμονας υλικών και ένας από τους δύο ιδρυτές της εταιρείας στον ιστότοπο TechCrunch.

Το Project Eaden παράγει βρώσιμες φυτικές πρωτεϊνικές ίνες, παρόμοιες με εκείνες που χρησιμοποιούνται ήδη από την κλωστοϋφαντουργία, την αεροδιαστημική και την αυτοκινητοβιομηχανία, που μιμούνται την υφή και την εμφάνιση των ζωικών κρέατος. Στην αρχή οι ίνες είναι λεπτές σαν κλωστές και, λειτουργώντας με τον ίδιο τρόπο με ένα υφαντό, τυλίγονται και τροφοδοτούνται σε μια μηχανή που δεσμεύει όλες τις ίνες μαζί στο τελικό προϊόν.

Όλο αυτό διαμορφώνει ένα είδος προϊόντος, το οποίο είναι πυκνό, με πολλά στρώματα ινών να δημιουργούν μια υφή ίδια με το ζωικό κρέας. Σύμφωνα με την εταιρεία μάλιστα, το τελικό αποτέλεσμα αποδίδει μια ζουμερή και γευστική εναλλακτική κρέατος που προσομοιάζει το κρέας ζώων σε όλα τα χαρακτηριστικά του.

Μα αυτά τα δεδομένα και την τεχνολογία που έχει αναπτύξει η εταιρεία πιστεύει πως, παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η βιομηχανία εναλλακτικών πρωτεϊνών, μπορεί να επεκταθεί και σε άλλα είδη, όπως θαλασσινά.

Το ίδιο σκέφτονται και οι επενδυτές, προσθέτοντας 2,1 εκατομμύρια ευρώ χρηματοδότησης σε έναν προηγούμενο γύρο εκκίνησης, ώστε η Project Eaden να συνεχίσει την ανάπτυξη και να επιταχύνει την κυκλοφορία του πρώτου της προϊόντος αργότερα φέτος: μιας φυτική μπριζόλα.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Επανάσταση στην αντιμετώπιση των βιοφίλμ σε μονάδες επεξεργασίας – Επιστήμονες εντόπισαν τον “αδυσώπητο” εχθρό τους

Επιστήμονες ανακάλυψαν φυσική ουσία που εμποδίζει τον σχηματισμό βιοφίλμ.

Ποιο λάδι έχει τις περισσότερες δηλητηριώδεις μυκοτοξίνες – Ανάλυση 250 δειγμάτων

Για πρώτη φορά, έχουν θεσπιστεί από την ΕΕ ανώτατα...

Τοξικές ουσίες σε δημοφιλή εσώρουχα – Διεθνής μελέτη – Πως να ξεχωρίσετε ποια εσώρουχα δεν περιέχουν επικίνδυνα υλικά

Οι τοξικές ουσίες εντοπίστηκαν περισσότερο σε γνωστές μάρκες εσωρούχων που πωλούνται και στην Ελλάδα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο