Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
15.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πόσο σύντομα θα δούμε την πρώτη ολόκληρη μπριζόλα καλλιεργημένου κρέατος;

ΑρχικήΝέαΠόσο σύντομα θα δούμε την πρώτη ολόκληρη μπριζόλα καλλιεργημένου κρέατος;
spot_img

Η εταιρεία Project Eaden είναι μια γερμανική startup, η οποία με τη μοναδική της τεχνολογία πέτυχε την παραγωγή ολόκληρων τεμαχίων καλλιεργημένου κρέατος.

Διανύουμε μια εποχή μεγάλης καινοτομίας στη βιομηχανία τροφίμων, όπου η φράση “προϊόντα καλλιεργημένου κρέατος” δεν φαντάζει καν περίεργη.

Μέχρι τώρα,  ο τομέας αυτή τη στιγμή έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον περισσότερων από 100 εταιρειών παγκοσμίως, ενώ έχει ανοίξει και το πρώτο κρεοπωλείο στον κόσμο που πουλά και σερβίρει καλλιεργημένο κρέας στη Σιγκαπούρη.

Αλλά ένα βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις του χώρου έγκειται στην παραγωγή ολόκληρων τεμαχίων. Σε αυτό την απάντηση φαίνεται να έχει βρει η εταιρεία Project Eaden, μια εταιρεία τεχνολογίας τροφίμων που ιδρύθηκε στο Βερολίνο το 2022, η οποία μέσω μιας ιδιόκτητης τεχνολογίας κλώσης ινών, μπορεί να παράγει ολόκληρα τεμάχια vegan εναλλακτικών κρέατος.

Πώς το κάνουν αυτό; Η εταιρεία χρησιμοποιεί βιολογικές ίνες, τα δομικά στοιχεία των περισσότερων ζώων και φυτών και βασικό συστατικό στη δημιουργία τεμαχίων κρέατος, ως το κέντρο της τεχνολογίας της, εξήγησε ο David Schmelzeisen, επιστήμονας υλικών και ένας από τους δύο ιδρυτές της εταιρείας στον ιστότοπο TechCrunch.

Το Project Eaden παράγει βρώσιμες φυτικές πρωτεϊνικές ίνες, παρόμοιες με εκείνες που χρησιμοποιούνται ήδη από την κλωστοϋφαντουργία, την αεροδιαστημική και την αυτοκινητοβιομηχανία, που μιμούνται την υφή και την εμφάνιση των ζωικών κρέατος. Στην αρχή οι ίνες είναι λεπτές σαν κλωστές και, λειτουργώντας με τον ίδιο τρόπο με ένα υφαντό, τυλίγονται και τροφοδοτούνται σε μια μηχανή που δεσμεύει όλες τις ίνες μαζί στο τελικό προϊόν.

Όλο αυτό διαμορφώνει ένα είδος προϊόντος, το οποίο είναι πυκνό, με πολλά στρώματα ινών να δημιουργούν μια υφή ίδια με το ζωικό κρέας. Σύμφωνα με την εταιρεία μάλιστα, το τελικό αποτέλεσμα αποδίδει μια ζουμερή και γευστική εναλλακτική κρέατος που προσομοιάζει το κρέας ζώων σε όλα τα χαρακτηριστικά του.

Μα αυτά τα δεδομένα και την τεχνολογία που έχει αναπτύξει η εταιρεία πιστεύει πως, παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η βιομηχανία εναλλακτικών πρωτεϊνών, μπορεί να επεκταθεί και σε άλλα είδη, όπως θαλασσινά.

Το ίδιο σκέφτονται και οι επενδυτές, προσθέτοντας 2,1 εκατομμύρια ευρώ χρηματοδότησης σε έναν προηγούμενο γύρο εκκίνησης, ώστε η Project Eaden να συνεχίσει την ανάπτυξη και να επιταχύνει την κυκλοφορία του πρώτου της προϊόντος αργότερα φέτος: μιας φυτική μπριζόλα.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Lidl: Καταγγελία στο Cibum για σκουλήκι σε σοκολάτα από κατάστημα της Αττικής

Σκουλήκι μέσα σε σοκολάτα που πωλείται στην αλυσίδα σουπερμάρκετ Lidl στην Ελλάδα βρήκε καταναλωτής.

Συναγερμός στην Ευρώπη – Θανατηφόρες τροφικές δηλητηριάσεις από καπνιστό σολομό

Ανακοίνωση ECDC και EFSA για παρατεταμένο ξέσπασμα Listeria monocytogenes σε πολλές χώρες που συνδέεται με προϊόντα καπνιστού σολομού.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα