Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
21.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

O Ν. Γδοντέλης στο ERTnews: Επιστροφή στο μαγείρεμα είναι η απάντηση στον αυξημένο κίνδυνο από τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα

ΑρχικήΟικιακάΕπικινδυνότητα τροφίμωνO Ν. Γδοντέλης στο ERTnews: Επιστροφή στο μαγείρεμα είναι η απάντηση στον αυξημένο κίνδυνο από τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα
spot_img

O Nίκος Γδοντέλης εξήγησε γιατί είναι επικίνδυνα τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα.

Για τους κινδύνους που ελοχεύουν στα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα, μίλησε στο Ertnews και στην εκπομπή Prime και τον Ηλία Σιακαντάρη, ο Νίκος Γδοντέλης, Βιολόγος και Επιστήμονας Τροφίμων, Διευθύνων Σύμβουλος της AG ADVENT ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΑΕ, επικεφαλής της ιστοσελίδας Cibum.gr για την ποιότητα και ασφάλεια των τροφίμων. Αναφέρθηκε σε έρευνα στην οποία πήραν μέρος 450.000 ενήλικες και πηγαίνει πίσω 14 χρόνια, με τρομακτικά συμπεράσματa.

Όπως δήλωσε: «Η αλήθεια είναι ότι είχα την ευκαιρία να ρίξω μια ματιά κι εγώ στη μελέτη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ. Οφείλω να ομολογήσω ότι υπάρχει μια σειρά από αντίστοιχες μελέτες που εξετάζουν, για να μην πω ενοχοποιούν, τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα για διάφορες ασθένειες, όπως είναι η παχυσαρκία, ο καρκίνος όπως αναφέρεται, ο διαβήτης τύπου 2 ή η κατάθλιψη.

Να πούμε ότι ως υπερεπεξεργασμένα θεωρούνται τα αναψυκτικά, τα ενεργειακά ποτά, που ανεβαίνει συνέχεια στη καθημερινότητά μας αυτή η γκάμα, τα διάφορα σνακς, αλμυρά και γλυκά, μπισκότα, σφολιατοειδή, μπάρες δημητριακών, κλπ. Είναι μεγάλος ο αριθμός».

Απαντώντας στο γιατί είναι επικίνδυνα τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα, απάντησε ότι: «Η ανάγκη για να δημιουργηθούν νέα τρόφιμα, τα οποία θα είναι πολύ πιο ελκυστικά, θα είναι εξαιρετικά νόστιμα, θα βρίσκονται όλη τη διάρκεια του έτους στην ίδια ποιότητα, στη διάθεση όλων, θα μαγειρεύονται εύκολα, θα διατηρούνται πολύ. Όλα αυτά τα ζητούμενα έκαναν τους τεχνολόγους τροφίμων ανά τον κόσμο και τα χρόνια να ανακαλύψουν τρόπους με τους οποίους να ενισχύσουν, αν θέλετε, τα φυσικά συστατικά των τροφίμων με πρόσθετα και τεχνολογικά βοηθήματα τα οποία προσδίδουν τέτοιες ιδιότητες. Ουσιαστικά μιλάμε για την προσθήκη κάποιων βρώσιμων χημικών βοηθημάτων».

Αναφερόμενος στο αν πρέπει να αποφεύγουμε κάποια τρόφιμα ή συστατικά, απάντησε πως: «Το μυστικό βρίσκεται στο μέτρο. Είναι πολύ δύσκολο στη σημερινή εποχή, κυρίως ζώντας στην σύγχρονη πόλη, να τα αποφύγεις. Ακούστε μια απλή συμβουλή, δεν είναι κριτήριο ο αριθμός των συστατικών που περιλαμβάνονται σε ένα τρόφιμο το οποίο βρίσκει κανείς σε ένα σούπερ μάρκετ, αλλά η ποιότητα των προσθέτων σε αυτό ουσιαστικά κάνει την διαφορά.

Θα πω κάτι που ακούγεται συνέχεια, που είναι η εκπαίδευση και ενημέρωση του καταναλωτή. Βλέπει κανείς σειρά από πρόσθετα στην υποχρεωτική σήμανσή των προϊόντων και αυτό είναι κάτι που διευκολύνει τον καταναλωτή, αρκεί να καταλάβει ότι το μυστικό βρίσκεται στην ετικέτα. Αν βλέπει ενισχυτές γεύσης, γαλακτωματοποιητές, χρώματα, γλυκαντικά, που παρεμπιπτόντως για καλό έχουν εισαχθεί για να περιορίσουν τη ζάχαρη, σταθεροποιητές, πηκτικά και λοιπά, τότε μιλάμε για ένα τρόφιμο το οποίο έχει πρόσθετα σε μεγάλο βαθμό και μπορεί να θεωρηθεί υπερεπεξεργασμένο».

Ως προς το αν μπορεί να υπάρξει προστασία από τις αρχές, ο κ. Γδοντέλης δήλωσε: «Είχα την ευκαιρία και πρόσφατα να είμαι σε ένα συνέδριο όπου ουσιαστικά ξεκινάει η Ευρωπαϊκή Ένωση, το κόνσεπτ που λέγεται “One Health – Μία Υγεία”, όπου τώρα πια η EFSA, ο επιστημονικός βραχίονας για την ασφάλεια τροφίμων, της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξετάζει την επικινδυνότητα των τροφίμων όχι μόνο στους κλασσικούς κινδύνους που είχαμε μέχρι στιγμής, που είναι μικροβιολογικοί κίνδυνοι, φυσικοί κίνδυνοι, χημικοί κίνδυνοι αλλά αρχίζει και βάζει στο κάδρο και ολιστικά την διατροφή στα θέματα υγείας.

Τέλος, τόνισε σαν διέξοδο: «Επιστροφή στην κουζίνα. Παίρνουμε τις πρώτες ύλες και μαγειρεύουμε πιο πολύ στο σπίτι».

Δείτε το σχετικό απόσπασμα ERT news

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.

Ποιες χαρτοπετσέτες περιέχουν καρκινογόνες και τοξικές ουσίες – Ευρήματα μελετών

Οι χαρτοπετσέτες που είναι γεμάτες με τοξικές ουσίες.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο