Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
11 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

«ΑΦΡΟΣ»…Η καινοτόμος pet-nat ρετσίνα από το οινοποιείο ΚΕΧΡΗΣ!

ΑρχικήTop quality 4u«ΑΦΡΟΣ»...Η καινοτόμος pet-nat ρετσίνα από το οινοποιείο ΚΕΧΡΗΣ!
spot_img

Μια παράδοση 3500 ετών που ανακαλύφθηκε ξανά!

Η ρετσίνα, ένα παραδοσιακό ελληνικό κρασί, κουβαλάει μαζί της μια πλούσια ιστορία που χρονολογείται πάνω από 3500 χρόνια πίσω. Όπως πολλά από τα πράγματα που απολαμβάνουμε στη σύγχρονη εποχή, η ανακάλυψη της ρετσίνας ήταν καθαρά τυχαία. Στην αρχαία Ελλάδα, το κρασί αποθηκευόταν σε μεγάλα πήλινα δοχεία που ονομάζονταν αμφορείς. Ωστόσο, η πορώδης επιφάνεια αυτών των δοχείων επέτρεπε στο οξυγόνο να περνάει εύκολα, οδηγώντας σε ανεπιθύμητη οξείδωση του κρασιού. Για την προστασία του πολύτιμου υγρού, το στόμιο και το εσωτερικό των αμφορέων σφραγίζονταν με ρητίνη που εκχυλίζονταν από τα πεύκα, που φύονταν κοντά στους αμπελώνες.

Η επαφή μεταξύ της ρητίνης και του γλεύκους που ζυμώνεται έμπλεξε το κρασί με το φρέσκο άρωμα του πεύκου, δημιουργώντας έναν μοναδικό χαρακτήρα που γρήγορα απέκτησε δημοτικότητα. Αυτό σηματοδότησε τη γέννηση μιας νέας κατηγορίας κρασιών, γνωστής ως ρητινώδη κρασιά. Τα κρασιά αυτά, εκτός από τα όρια της Ελλάδας, απολαμβάνονταν και σε διάφορα άλλα μέρη της Μεσογείου κατά την αρχαιότητα.

Με την πάροδο του χρόνου, η παραγωγή ρετσίνας επικεντρώθηκε κυρίως στην κεντρική Ελλάδα, ιδίως στην περιοχή με επίκεντρο την Αττική. Η περιοχή αυτή παρέμεινε ο κύριος κόμβος παραγωγής ρετσίνας μέχρι τη σύγχρονη εποχή. Ωστόσο, η ρετσίνα εξαπλώθηκε τελικά και σε άλλες περιοχές, όπως η Μακεδονία και τα νησιά του Αιγαίου. Μόνο τη δεκαετία του 1950, όταν η ρετσίνα εμφιαλώθηκε για πρώτη φορά, η παραγωγή της πήρε νέα ώθηση. Επιπλέον, η επακόλουθη τουριστική ανάπτυξη της Αθήνας την επόμενη δεκαετία ώθησε τη ρετσίνα στο διεθνές προσκήνιο, κάνοντάς την γνωστή σε όλο τον κόσμο.

Δυστυχώς, η ρετσίνα έχασε μέρος του κύρους της τα τελευταία χρόνια. Οι κακές πρακτικές οινοποίησης, όπου η ρητίνη χρησιμοποιήθηκε για να καλύψει τα ελαττώματα των κρασιών χαμηλής ποιότητας, αμαύρωσαν τη φήμη αυτού του παραδοσιακού κρασιού. Κατά συνέπεια, ολόκληρη η κατηγορία της ρετσίνας υπέφερε από αυτή τη συσχέτιση με την υποβαθμισμένη ποιότητα.

Ωστόσο υπάρχουν, ακόμη, λίγοι όπως το οινοποιείο ΚΕΧΡΗΣ, στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης, που παραμένουν πιστοί και πιστεύουν στην ποιοτική αναγέννηση της ρετσίνας! Για τους ανθρώπους του οινοποιείου ΚΕΧΡΗΣ, η ΠΑΡΑΔΟΣΗ δεν είναι παρελθόν. Είναι παρόν, κάτι ζωντανό, που διαμορφώνεται συνεχώς και κληροδοτείται στις νέες γενιές.

Δημιουργούν προϊόντα που τη σέβονται, την εξελίσσουν και την αναδεικνύουν! Οπλισμένοι με επιστημονικές γνώσεις και βαθιά κατανόηση της οινοποίησης, οι οινολόγοι τους μελέτησαν, σχολαστικά, τις ιδιαιτερότητες της παραγωγής ρετσίνας, επιδιώκοντας να αποκαλύψουν τις κρυμμένες ιδιότητές της. Η προσήλωσή τους στην καινοτομία, τους οδήγησε να εμβαθύνουν στις επιστημονικές πτυχές της παραγωγής ρετσίνας ,με στόχο να δημιουργήσουν ένα αρμονικό μείγμα που θα απογειώσει το κρασί σε νέα ύψη.

Έτσι γεννήθηκε ο ΑΦΡΟΣ η πρώτη pet-nat  ρετσίνα! Ελαφρώς θολό κρασί στην όψη, καθώς εμφιαλώνεται αφιλτράριστο, με διακριτικές φυσαλίδες που ανεβαίνουν ζωηρά στην επιφάνεια του ποτηριού, ο ΑΦΡΟΣ προσφέρει όλη τη φρεσκάδα της ρετσίνας που ζυμώνει. Έντονα αρωματική στη μύτη, με καθαρές νότες ρετσινιού, αλλά και ιδιαίτερη πολυπλοκότητα στο στόμα, η οποία ισορροπεί με την τονισμένη οξύτητα, αυτή η pet-nat ρετσίνα είναι ικανή για μοναδικές γευστικές εμπειρίες. 

Συνδυάζεται ιδανικά με όλα τα θαλασσινά και τα μικρά τηγανητά ψάρια, με παστές λιχουδιές, αυγοτάραχο, αλλά και αρωματικά πιάτα από την κουζίνα της Άπω Ανατολής. Εξαιρετική και ως απεριτίφ ή σε αρωματικά κοκτέιλ.

Στο οινοποιείο ΚΕΧΡΗΣ δεν έχουν, μόνο, αποκαταστήσει την εικόνα της ρετσίνας, αλλά έχουν, επίσης, ανοίξει το δρόμο για το ελπιδοφόρο μέλλον της, προσφέροντας μια ποικιλία τύπων ρετσίνας, που αναδεικνύουν τις απεριόριστες δυνατότητες αυτού του μοναδικού κρασιού.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια και τα σνακ καλαμποκιού – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.

Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο