Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024
22.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Κιτρινοκούλουρο Αστυπάλαιας…από το Εργαστήριο Ηλιάνα!

ΑρχικήTop quality 4uΛιανεμπόριοΚιτρινοκούλουρο Αστυπάλαιας...από το Εργαστήριο Ηλιάνα!
spot_img
spot_img

Σήμα κατατεθέν του νησιού…από σαφράν (κρόκο) Αστυπάλαιας και τοπικό ανθότυρο, χλωρή!

Η Αστυπάλαια, το δυτικότερο νησί των Δωδεκανήσων, βρίσκεται ανάμεσα στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα και λειτουργεί ως θαλάσσιο σταυροδρόμι, προσελκύοντας ταξιδιώτες από παντού! Συχνά, αναφέρεται ως η “πεταλούδα του Αιγαίου”, λόγω του μοναδικού του σχήματος, προσφέρει δε ένα σαγηνευτικό μείγμα φυσικής ομορφιάς, πλούσιας ιστορίας και γαστρονομικών απολαύσεων.

Παρά το μικρό της μέγεθος και τις περιορισμένες εύφορες εκτάσεις της, η Αστυπάλαια είναι γνωστή για τις πλούσιες θάλασσές της, γεγονός που της χάρισε το παρατσούκλι “Ιχθυόεσσα” ή “Τράπεζα των Θεών”. Τα νερά που περιβάλλουν το νησί σφύζουν από αφθονία ψαριών!

Στο μοναδικό μικροκλίμα του νησιού, ευδοκιμούν μια σειρά ευεργετικών βοτάνων, όπως θυμάρι, ρίγανη και αλιφασκιά. Το αγνό, θυμαρίσιο μέλι της Αστυπάλαιας είναι, επίσης, φημισμένο από την αρχαιότητα. Ένα από τα κρυμμένα διαμάντια του νησιού είναι και ο ντόπιος κρόκος, γνωστός και ως κρόκος Αστυπάλαιας, ο οποίος συλλέγεται το φθινόπωρο. Το πολύτιμο, αυτό, μπαχαρικό προσθέτει μια πινελιά κομψότητας και εξωτισμού στην τοπική κουζίνα. Το ζωντανό του χρώμα και η ξεχωριστή του γεύση, το καθιστούν ένα πολύτιμο συστατικό, που απογειώνει τα πιάτα σε νέα ύψη.

Η Αστυπάλαια φιλοξενεί, επίσης, έναν ακμάζοντα πληθυσμό από πάνω από 17.000 κατσίκες και πρόβατα, τα οποία περιφέρονται ελεύθερα στο άγριο έδαφος του νησιού. Αυτά τα ζώα παράγουν άφθονο γάλα, το οποίο χρησιμεύει ως βάση για το εξαιρετικό τοπικό ανθότυρο του νησιού, επίσης γνωστό, ως χλωρή. Το παραδοσιακό αυτό τυρί, που παρασκευάζεται από συνδυασμό πρόβειου και κατσικίσιου γάλακτος, φέρει την ουσία του ποιμενικού τοπίου της Αστυπάλαιας και αποτελεί απόδειξη της δέσμευσης του νησιού, να διατηρήσει τη γαστρονομική του κληρονομιά.

Το Εργαστήριο Ηλιάνα δημιουργήθηκε το 2007 στη Χώρα της Αστυπάλαιας, σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις. Στόχος τους, να διατηρήσουν τις γεύσεις της Αστυπάλαιας ζωντανές και ακμαίες καθώς οι συνταγές, που κάποτε ψιθυρίζονταν από στόμα σε στόμα, έχουν πλέον βρει μια μόνιμη θέση στο ρεπερτόριο της Ηλιάνας.

Το Κιτρινοκούλουρο, είναι συνώνυμο της Αστυπάλαιας. Ετοιμαζόταν, παραδοσιακά, κάθε Πάσχα όταν αφθονούσε η χλωρή, το ονομαστό ανθότυρο από ντόπιο πρόβειο και κατσικίσιο γάλα. Η ονομασία και το χρώμα του προκύπτουν από την άγρια ζαφορά (σαφράν), το πολυτιμότερο μπαχαρικό στον κόσμο, σημαντικό στοιχείο της ελληνικής κουζίνας από την αρχαιότητα , με έντονη εμμηναγωγό, χωνευτική, καταπραϋντική και αφροδισιακή δράση.

Βασικά συστατικά του Κιτρινοκούλουρου Αστυπάλαιας είναι το σαφράν (αυτοφυής ζαφορά) και το τοπικό ανθότυρο (χλωρή). Ζυμωμένο με γάλα, περιέχει υψηλής ποιότητας πρώτες ύλες και ένα συνδυασμό από μπαχαρικά που προσδίδουν μια ελαφρά πικάντικη επίγευση.

Ιδανικό σε σαλάτες και σούπες. Δοκιμάστε το με τυριά και αλλαντικά, με φρέσκα λαχανικά και λίγο ελαιόλαδο. Συνοδέψτε με λευκό κρασί. Απολαύστε το με δροσερά φρούτα (καρπούζι, πεπόνι, σταφύλι).

Στο εργαστήριο παραδοσιακών προϊόντων Αστυπάλαιας, Ηλιάνα, θα βρείτε μια πληθώρα από γνήσια, τοπικά προϊόντα όπως: παξιμάδι ριγανάτο, αμυγδάλου, με αλεύρι από χαρούπι, παξιμαδάκια λαδιού ολικής άλεσης και μια μεγάλη ποικιλία από κριτσινάκια (με φαγόπυρο, με μέλι και ταχίνι, με μεσογειακά βότανα, με βρώμη, με χαρούπι και με μαύρη ζάχαρη και κανέλα)!

Τα υψηλής διατροφικής αξίας προϊόντα του Εργαστηρίου Ηλιάνα, παρασκευάζονται όλα, τηρώντας ευλαβικά τις παραδοσιακές μεθόδους παραγωγής, εφαρμόζοντας αυστηρά όλα τα κριτήρια ποιότητας και χρησιμοποιώντας γνήσια υλικά από την αστυπαλίτικη γη!

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πείνα στην Ελλάδα: Συγκλονιστικά τα ευρήματα νέας μελέτης

Η πείνα στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο – Μελέτη τριών ελληνικών Πανεπιστημίων.

Επαναχρησιμοποίηση περισσευμάτων τροφίμων από την βιομηχανία – Η άγνωστη πρακτική στους καταναλωτές

Η επαναχρησιμοποίηση περισσευμάτων και μη συμμορφούμενων είναι θεμιτή πρακτική στην βιομηχανία τροφίμων, γνωστή ως rework, που απαιτεί μεγάλη προσοχή από τις επιχειρήσεις τροφίμων και τις Αρχές.

Απάτη τροφίμων: Πιο συχνή και πιο επικίνδυνη από ότι πιστεύετε

Η απάτη τροφίμων υπάρχει από αρχαιοτάτων χρόνων - Τι μπορεί να κάνει ο καταναλωτής.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα