Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
14.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Διεθνή: Τα φρούτα και λαχανικά με τα περισσότερα φυτοφάρμακα

ΑρχικήUncategorizedΔιεθνή: Τα φρούτα και λαχανικά με τα περισσότερα φυτοφάρμακα
spot_img

Οι φράουλες και το σπανάκι εξακολουθούν να βρίσκονται στην κορυφή του ετήσιου καταλόγου “Dirty Dozen” για τις ΗΠΑ, που συντάσσει η Environmental Working Group – EWG, και περιέχει τα φρούτα και λαχανικά με τα υψηλότερα επίπεδα φυτοφαρμάκων. Αυτά ακολουθούνται από τρία φυλλώδη λαχανικά – cale, λαχανίδες και το φυτό του σιναπιού – τα νεκταρίνια, τα μήλα, τα σταφύλια και τις φλάσκες και καυτερές πιπεριές, σύμφωνα με τον Οδηγό φυτοφαρμάκων για αγοραστές της EWG για το 2022.

Τα κεράσια ήρθαν όγδοα φέτος στον κατάλογο των 12 πιο μολυσμένων τροφίμων, με τα ροδάκινα, τα αχλάδια, το σέλινο και τις ντομάτες να συμπληρώνουν τη λίστα.

Τα τρόφιμα αυτά βέβαια παραμένουν είναι γεμάτα από τις βιταμίνες, τα μέταλλα, τις φυτικές ίνες και τα αντιοξειδωτικά που απαιτούνται για την καταπολέμηση χρόνιων ασθενειών, λένε οι ειδικοί.

«Εάν τα πράγματα που αγαπάτε να τρώτε είναι στη λίστα ‘Dirty Dozen’, συνιστούμε να αγοράζετε τα αντίστοιχα βιολογικά τους όταν μπορείτε», δήλωσε ο Alexis Temkin, τοξικολόγος στο EWG με εξειδίκευση σε τοξικές χημικές ουσίες και τα φυτοφάρμακα. “Αρκετές μελέτες και κλινικές δοκιμές έχουν εξετάσει τι συμβαίνει όταν οι άνθρωποι μεταβαίνουν σε μια πλήρως βιολογική διατροφή. Οι συγκεντρώσεις και οι μετρήσεις των φυτοφαρμάκων μειώνονται πολύ γρήγορα. Οι καταναλωτές μπορούν επίσης να συμβουλευτούν το “Clean Fifteen” της EWG – τον κατάλογο προϊόντων με τη μικρότερη ποσότητα φυτοφαρμάκων. Σχεδόν το 70% των φρούτων και λαχανικών στον κατάλογο δεν είχαν ανιχνεύσιμα υπολείμματα φυτοφαρμάκων, ενώ λίγο λιγότερο από το 5% είχε υπολείμματα δύο ή περισσότερων φυτοφαρμάκων, ανέφερε η έκθεση.

Τα αβοκάντο είχαν τα χαμηλότερα επίπεδα φυτοφαρμάκων μεταξύ των 46 τροφίμων που εξετάστηκαν, ακολουθούμενο από το γλυκό καλαμπόκι, τον ανανά, τα κρεμμύδια και την παπάγια.

Πολλαπλά φυτοφάρμακα

Η έκθεση της EWG, η οποία εκδίδεται ετησίως από το 2004, χρησιμοποιεί δεδομένα αναλύσεων του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ για την κατάταξη 46 τροφίμων που είναι τα πλέον και τα λιγότερο μολυσμένα με υπολείμματα φυτοφαρμάκων. Οι υπάλληλοι του USDA προετοίμασαν τα τρόφιμα όπως θα έκαναν οι καταναλωτές – πλύσιμο, ξεφλούδισμα ή τρίψιμο – πριν αναλύσουν κάθε είδος.

Το USDA δεν αναλύει και τα 46 τρόφιμα κάθε χρόνο, με την φράουλα για παράδειγμα να αναλύθηκε για τελευταία φορά το 2016.

Πολλά δείγματα από τα 46 φρούτα και λαχανικά που περιλαμβάνονται στην έκθεση, βρέθηκαν θετικά για πολλαπλά φυτοφάρμακα, συμπεριλαμβανομένων εντομοκτόνων και μυκητοκτόνων. Πάνω από το 90% των φραουλών, των μήλων, των κερασιών, του σπανακιού, των νεκταρινιών και των σταφυλιών βρέθηκαν θετικά για υπολείμματα δύο ή περισσότερων φυτοφαρμάκων”, ανέφερε η έκθεση. Τα δείγματα σπανακιού είχαν 1,8 φορές περισσότερο κατάλοιπο φυτοφαρμάκων κατά βάρος από οποιαδήποτε άλλη καλλιέργεια που εξετάστηκε, όπως ανέφερε η έκθεση.

Η έκθεση σε πολλαπλά φυτοφάρμακα, ακόμη και σε χαμηλά επίπεδα, είναι επικίνδυνο, με κάθε φυτοφάρμακο να έχει έτσι περισσότερες επιπτώσεις στην υγεία από ό,τι θα μπορούσε να έχει μεμονωμένα, όπως δήλωσε ο Δρ Leonardo Trasande, επικεφαλής της περιβαλλοντικής παιδιατρικής στο NYU Langone, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έκθεση.

Κίνδυνοι για την υγεία από τα φυτοφάρμακα

Οι κίνδυνοι για την υγεία από τα φυτοφάρμακα εξαρτώνται από τον τύπο, σύμφωνα με την Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας (EPA) των ΗΠΑ. Τα φυτοφάρμακα μπορούν να επηρεάσουν το νευρικό σύστημα, να ερεθίσουν τα μάτια και το δέρμα, να παρέμβουν στα ορμονικά συστήματα του σώματος ή να προκαλέσουν καρκίνο, ανέφερε η EPA.

Το φυτοφάρμακο DCPA, το οποίο ταξινομήθηκε από την EPA ως πιθανό καρκινογόνο για τον άνθρωπο και απαγορεύτηκε το 2009 από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το Chlorpyrifos, ένα φυτοφάρμακο που χρησιμοποιείται συχνά σε ξηρούς καρπούς και οπωροφόρα δέντρα και καλλιέργειες σειρών όπως το μπρόκολο και το κουνουπίδι, απαγορεύτηκε από την EPA τον Φεβρουάριο του 2022 μετά από 15ετή προσπάθεια περιβαλλοντικών ομάδων. Το Chlorpyrifos περιέχει ένα ένζυμο “το οποίο οδηγεί σε νευροτοξικότητα και έχει επίσης συσχετιστεί με πιθανές νευροαναπτυξιακές επιδράσεις στα παιδιά”, ανέφερε η EPA.

Τα μωρά και τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στα φυτοφάρμακα, λένε οι ειδικοί, λόγω της βλάβης που μπορούν να προκαλέσουν οι χημικές ουσίες στον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο. Μια μελέτη του 2020 διαπίστωσε αύξηση της απώλειας IQ και της διανοητικής αναπηρίας στα παιδιά λόγω της έκθεσης σε οργανοφωσφορικά άλατα, μια κοινή κατηγορία φυτοφαρμάκων.

Ένας μεγάλος αριθμός φυτοφαρμάκων επηρεάζει επίσης το ενδοκρινικό σύστημα στην ανάπτυξη εμβρύων, τα οποία μπορούν να επηρεάσουν την ανάπτυξη, την αναπαραγωγή και το μεταβολισμό. “Ακόμη και μια σύντομη έκθεση σε φυτοφάρμακα που μεταβάλλουν την ενδοκρινική λειτουργία μπορεί να προκαλέσει μόνιμες επιπτώσεις”, σύμφωνα με την EPA.

Παράπονα του κλάδου

Η γεωργική βιομηχανία διαμαρτύρεται εδώ και καιρό για την κυκλοφορία της “Dirty Dozen”, αναφέροντας ότι η EWG διαστρεβλώνει “ηθελημένα” τα στοιχεία του USDA στην έκθεση. “Για να το θέσω απλά, η προσπάθεια της EWG να διαστρεβλώσει τα δεδομένα για να δημιουργήσει προκατάληψη … έχει ως αποτέλεσμα τον αυξανόμενο φόβο των καταναλωτών για τα φρούτα και τα λαχανικά», δήλωσε ο Chris Novak, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της CropLife America, μιας εθνικής εμπορικής ένωσης που εκπροσωπεί τους κατασκευαστές, τους παρασκευαστές και τους διανομείς φυτοφαρμάκων.

“Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η συγκεκριμένη ονομασία της “Βρώμικης Δωδεκάδας – Dirty Dozen” είχε ως αποτέλεσμα οι αγοραστές να είναι λιγότερο πιθανό να αγοράσουν ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ λαχανικά και φρούτα, όχι μόνο αυτά που κατονομάζονται στη λίστα τους”, δήλωσε ο Νόβακ μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Σε απάντηση, η EWG ανέφερε ότι η εν λόγω μελέτη, η οποία χρηματοδοτήθηκε από μια άλλη ένωση της βιομηχανίας, τη Συμμαχία Τροφίμων και Γεωργίας, παρουσιάζει μια εντελώς διαφορετική πραγματικότητα από αυτή που περιγράφει ο Νόβακ.”Η μελέτη δείχνει στην πραγματικότητα ότι λίγο περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες δήλωσαν ότι η λίστα ‘Dirty Dozen’ τους έκανε πιο πιθανό να αγοράσουν φρούτα και λαχανικά”, δήλωσε ο Τέμκιν. “Μόνο περίπου 1 στους 6 δήλωσε ότι η έκθεσή μας θα τους καταστήσει λιγότερο πιθανό να αγοράσουν προϊόντα”.

Πηγή: CNN

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο