Μετάβαση στο περιεχόμενο
Τετάρτη, 19 Φεβρουαρίου, 2025
6.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ασαφής ο μακροπρόθεσμος αντίκτυπος των αντικαταθλιπτικών

ΑρχικήυγείαΑσαφής ο μακροπρόθεσμος αντίκτυπος των αντικαταθλιπτικών
spot_img

Τα αντικαταθλιπτικά μειώνουν το άγχος, αλλά ο μακροπρόθεσμος αντίκτυπος παραμένει ασαφής σύμφωνα με ανασκόπηση μελετών με 12.000 συμμετέχοντες.

Μια νέα ανασκόπηση της Cochrane επιβεβαιώνει ότι τα αντικαταθλιπτικά μειώνουν αποτελεσματικά τα συμπτώματα της γενικευμένης αγχώδους διαταραχής (GAD) υπό συνθήκες δοκιμής, αν και υπάρχουν περιορισμένα δεδομένα για τη μακροχρόνια χρήση.

- Advertisement -

Η GAD επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και χαρακτηρίζεται από υπερβολική ανησυχία για καθημερινά θέματα. Τα αντικαταθλιπτικά, ιδιαίτερα οι εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRIs) και οι αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης-νορεπινεφρίνης (SNRIs), είναι αναγνωρισμένες θεραπείες για το GAD, που συνιστώνται από πολλούς εθνικούς φορείς, συμπεριλαμβανομένου του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας και Φροντίδας του Ηνωμένου Βασιλείου. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν παρανοήσεις μεταξύ ορισμένων επαγγελματιών υγείας και ασθενών που δεν συνειδητοποιούν ότι τα «αντικαταθλιπτικά» έχουν ευρύτερες χρήσεις πέρα ​​από την κατάθλιψη, ενώ ο όρος φέρει επίσης στίγμα για πολλούς ανθρώπους.

Η ανασκόπηση ανέλυσε 37 τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές με περισσότερους από 12.000 συμμετέχοντες, συγκρίνοντας τα αντικαταθλιπτικά με ένα εικονικό φάρμακο. Οι περισσότερες δοκιμές διεξήχθησαν κυρίως σε χώρες υψηλού εισοδήματος, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και διαφόρων ευρωπαϊκών χωρών, και στρατολόγησαν ενήλικες και των δύο φύλων. Στις περισσότερες περιπτώσεις, υπήρχαν ελαφρώς περισσότερες γυναίκες (~60%), γεγονός που αντανακλά τον κλινικό επιπολασμό της GAD.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα αντικαταθλιπτικά ήταν πιο αποτελεσματικά από το εικονικό φάρμακο στη μείωση των συμπτωμάτων άγχους, με 41% υψηλότερο ποσοστό ανταπόκρισης μεταξύ εκείνων που έλαβαν το φάρμακο σε σύγκριση με εκείνους που έπαιρναν εικονικό φάρμακο. Η ανασκόπηση δεν βρήκε σημαντική διαφορά στα ποσοστά διακοπής του φαρμάκου, μεταξύ εκείνων που λαμβάνουν αντικαταθλιπτικά και εκείνων που λαμβάνουν εικονικό φάρμακο, υποδεικνύοντας ότι αυτά τα φάρμακα είναι γενικά καλά ανεκτά.

«Η έρευνα δείχνει ότι τα αντικαταθλιπτικά είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά στη θεραπεία της GAD, τουλάχιστον στις συγκεκριμένες περιπτώσεις που παρατηρούνται σε δοκιμές», λέει ο ανώτερος συγγραφέας Δρ Giuseppe Guaiana, Αναπληρωτής Καθηγητής Ψυχιατρικής στο Schulich School of Medicine & Dentistry, Western University, και επικεφαλής Ψυχιατρική στο Γενικό Νοσοκομείο St Thomas Elgin «Για άτομα με Γενικευμένη Αγχώδη Διαταραχή και καμία άλλη πάθηση, έχουμε καλή στοιχεία ότι τα αντικαταθλιπτικά οδηγούν σε κλινικά σημαντικές βελτιώσεις σε περίοδο ενός έως τριών μηνών σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο.

«Δεν έχουμε αρκετά στοιχεία για να πούμε πόσο αποτελεσματικά μπορεί να είναι σε ασθενείς με GAD παράλληλα με άλλες παθήσεις ψυχικής υγείας, κάτι που είναι πολύ πιο κοινό στην κλινική πράξη. Οι περισσότεροι από τους ασθενείς που βλέπω με GAD έχουν επίσης άλλες παθήσεις ψυχικής υγείας, επομένως μελλοντικές δοκιμές θα πρέπει να διερευνήσουν τα αποτελέσματα διαφορετικών στρατηγικών θεραπείας σε ασθενείς με πολλαπλές παθήσεις».

Η ανασκόπηση υπογραμμίζει επίσης την έλλειψη δεδομένων σχετικά με τις μακροπρόθεσμες επιδράσεις των αντικαταθλιπτικών. Οι περισσότερες συμπεριλαμβανόμενες δοκιμές διήρκεσαν από 4 έως 12 εβδομάδες, χωρίς μακροχρόνια παρακολούθηση.

«Δεν έχουμε αρκετές πληροφορίες για τα πιθανά μακροπρόθεσμα οφέλη και τις βλάβες των αντικαταθλιπτικών, παρόλο που οι άνθρωποι τα παίρνουν συχνά για χρόνια», λέει η πρώτη συγγραφέας Katarina Kopcalic, η οποία διεξήγαγε την ανασκόπηση στο Western University. «Αυτός είναι ένας τομέας που χρειάζεται περαιτέρω εξερεύνηση σε μελλοντικές δοκιμές».

Παρά αυτούς τους περιορισμούς, η ανασκόπηση δίνει ένα σαφές μήνυμα: τα αντικαταθλιπτικά είναι αποτελεσματικά για τη διαχείριση της GAD, ιδιαίτερα για ασθενείς που δεν ανταποκρίνονται καλά σε μη φαρμακολογικές θεραπείες. Ωστόσο, απαιτείται πιο ανεξάρτητη, μακροπρόθεσμη έρευνα για την κατανόηση της πλήρους επίδρασής τους, ειδικά σε ασθενείς με πολλαπλές παθήσεις.

Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Κρούσματα αλλαντίασης από έτοιμα γεύματα

Αξιολόγηση του κινδύνου αλλαντίασης που προκύπτει από την κατανάλωση τροφίμων συσκευασμένων σε κενό ή σε τροποποιημένη ατμόσφαιρα

Δ. Χρυφαφίδης (Δρ. Χημείας Τροφίμων): “Πότε επιτέλους η ΕΕ θα αλλάξει τη νομοθεσία για τις χρωστικές τροφίμων;”

Ο Δρ. Χημείας Τροφίμων Δημήτρης Χρυσαφίδης, με αφορμή τους περιορισμούς που προτείνονται για τα πρόσθετα στη Νέα Υόρκη, καταγράφει τι ισχύει στην ΕΕ και τι πρέπει να αλλάξει.

Η νέα ΚΥΑ για το σύστημα επιστροφής συσκευασιών ποτών, νερού και αναψυκτικών – Εφαρμογή από τον Δεκέμβριο του 2025

Η Νέα υπουργική απόφαση για τις υποχρεώσεις που προκύπτουν για τις συσκευασίες από πλαστικό και μέταλλα - εκτός πεδίου εφαρμογής το γυαλί
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα