Ο χυμός κουφοξυλιάς ή σαμπούκο, δείχνει οφέλη για τη διαχείριση του βάρους και τη μεταβολική υγεία.
Το elderberry είναι ένα σκούρο μωβ μούρο που προέρχεται από το δέντρο Sambucus nigra, το οποίο καλλιεργείται κυρίως στις πιο ζεστές χώρες της Ευρώπης, όπως η Ελλάδα, όπου απαντάται ως αυτοφυές σε υγρές δασώδεις περιοχές. Στην Ελλάδα το φυτό είναι γνωστό με την ονομασία Σαμπούκος, Αφροξυλιά, Κουφοξυλιά, αφροξυλάνθη ή Μουλβέρι. Τόσο τα άνθη όσο και οι καρποί του (τα elderberries) χρησιμοποιούνται παραδοσιακά για την αντιμετώπιση συμπτωμάτων γρίπης και κρυολογήματος, λόγω των ευεργετικών ιδιοτήτων που παρουσιάζουν. Ωστόσο, τα άλλα πιθανά οφέλη του για την υγεία είναι ελάχιστα κατανοητά.
Μια κλινική δοκιμή του Πανεπιστημίου της Πολιτείας της Ουάσιγκτον, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrients διαπίστωσε ότι η κατανάλωση 12 ουγγιών χυμού σαμπούκου καθημερινά για μια εβδομάδα προκαλεί θετικές αλλαγές στο μικροβίωμα του εντέρου και βελτιώνει την ανοχή στη γλυκόζη και την οξείδωση του λίπους. Επιπλέον ο χυμός σαμπούκου μπορεί να είναι ένα ισχυρό εργαλείο για τη διαχείριση του βάρους και την ενίσχυση της μεταβολικής υγείας.
Οι ερευνητές μετά το εύρημα της μελέτης, κατέθεσαν αίτηση, για προσωρινό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, για τη χρήση των βιοενεργών συστατικών του αμερικανικού μαύρου σαμπούκου για τη διαχείριση του βάρους και την υγεία του εντέρου μέσω συμπληρωμάτων ή άλλων εφαρμογών.
«Το elderberry είναι ένα υποτιμημένο μούρο, εμπορικά και διατροφικά», δήλωσε ο αντίστοιχος συγγραφέας Patrick Solverson, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Διατροφής και Φυσιολογίας της Άσκησης του Κολλεγίου Ιατρικής Elson S. Floyd του WSU. «Τώρα αρχίζουμε να αναγνωρίζουμε την αξία του για την ανθρώπινη υγεία και τα αποτελέσματα είναι πολύ συναρπαστικά».
Το πείραμα
Οι ερευνητές εξέτασαν τις επιδράσεις του σαμπούκου στη μεταβολική υγεία σε μια τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο κλινική δοκιμή με 18 υπέρβαρους ενήλικες. Οι συμμετέχοντες κατανάλωναν είτε χυμό σαμπούκου είτε εικονικό φάρμακο με παρόμοιο χρώμα και γεύση, ειδικά σχεδιασμένο από το Food Innovation Lab του North Carolina State University, διατηρώντας παράλληλα μια τυποποιημένη διατροφή.
Οι κλινικές δοκιμές που ακολούθησαν την παρέμβαση έδειξε ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν χυμό σαμπούκου είχαν σημαντικά αυξημένες ποσότητες ωφέλιμων βακτηρίων του εντέρου, συμπεριλαμβανομένων των firmicutes και των actinobacteria, και μειωμένες ποσότητες επιβλαβών βακτηρίων, όπως τα bacteroidetes. Ένα υγιές μικροβίωμα του εντέρου είναι απαραίτητο για την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών και υποστηρίζει τη σωματική και ψυχική υγεία.
Εκτός από τις θετικές αλλαγές στη μικροχλωρίδα, η παρέμβαση σαμπούκου είχε ως αποτέλεσμα βελτιωμένο μεταβολισμό. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο χυμός σαμπούκου μείωσε τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα των συμμετεχόντων κατά μέσο όρο κατά 24%, υποδεικνύοντας μια σημαντικά βελτιωμένη ικανότητα επεξεργασίας σακχάρων μετά την κατανάλωση υδατανθράκων. Τα αποτελέσματα έδειξαν επίσης μείωση 9% στα επίπεδα ινσουλίνης.
Επιπλέον, τα αποτελέσματα πρότειναν ότι ο χυμός σαμπούκου μπορεί να ενισχύσει την ικανότητα του σώματος να καίει λίπος. Οι συμμετέχοντες που έλαβαν τον χυμό σαμπούκου εμφάνισαν σημαντικά αυξημένη οξείδωση λίπους ή διάσπαση των λιπαρών οξέων, μετά από ένα γεύμα πλούσιο σε υδατάνθρακες και κατά τη διάρκεια της άσκησης.
Οι ερευνητές αποδίδουν αυτές τις θετικές επιδράσεις στην υψηλή συγκέντρωση του σαμπούκου σε ανθοκυανίνες, βιοδραστικές ενώσεις φυτικής προέλευσης που έχουν ποικίλα οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων των αντιφλεγμονωδών, αντιδιαβητικών και αντιμικροβιακών επιδράσεων.
“Το φαγητό είναι φάρμακο και η επιστήμη φτάνει σε αυτή τη λαϊκή σοφία”, είπε ο Solverson. «Αυτή η μελέτη συμβάλλει σε έναν αυξανόμενο όγκο στοιχείων ότι το σαμπούκο, το οποίο χρησιμοποιείται ως λαϊκή θεραπεία για αιώνες, έχει πολυάριθμα οφέλη για τη μεταβολική καθώς και για την πρεβιοτική υγεία».
Και άλλα μούρα περιέχουν ανθοκυανίνες, αλλά συνήθως σε χαμηλότερες συγκεντρώσεις. Ένα άτομο θα έπρεπε να καταναλώνει τέσσερα φλιτζάνια βατόμουρα την ημέρα για να επιτύχει την ίδια δόση ανθοκυανίνης που περιέχεται σε 6 ουγγιές χυμού σαμπούκου, είπε ο Solverson.
Αν και τα προϊόντα σαμπούκου είναι λιγότερο δημοφιλή στις ΗΠΑ από ό,τι στην Ευρώπη, η ζήτηση εκτινάχθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 και το σαμπούκο συνεχίζει να είναι μια αναπτυσσόμενη αγορά.
Πηγή το Πανεπιστήμιο της Πολιτείας της Ουάσιγκτον
Αναφορά: Christy Teets, Nancy Ghanem, Guoying Ma, Jagrani Minj, Penelope Perkins-Veazie, Sarah A. Johnson, Andrea J. Etter, Franck G. Carbonero, Patrick M. Solverson. Μια εβδομαδιαία παρέμβαση με χυμό σαμπούκου αυξάνει τη μικροχλωρίδα των κοπράνων και προτείνει βελτίωση της ανοχής στη γλυκόζη και της οξείδωσης του λίπους σε μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή . Nutrients , 2024; 16 (20): 3555 DOI: 10.3390/nu16203555