Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
15.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Φυσικές θεραπείες για τον πονόλαιμο και τον επίμονο βήχα

ΑρχικήυγείαΦυσικές θεραπείες για τον πονόλαιμο και τον επίμονο βήχα
spot_img

Όταν δεν θέλετε να καταφύγετε στη χημεία

Ο πονόλαιμος, ή φαρυγγίτιδα, είναι μια κοινή πάθηση που προκαλεί πόνο, ερεθισμό ή αίσθημα γρατσουνίσματος στο λαιμό, που καθιστά δύσκολη την κατάπτωση ή την ομιλία.  Οι περισσότερες περιπτώσεις πονόλαιμου σε ενήλικες (50% έως 90%) και παιδιά (70%) σχετίζονται με ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού όπως το κοινό κρυολόγημα ή η γρίπη. 

Ωστόσο, βακτηριακές λοιμώξεις όπως ο στρεπτόκοκκος, τα περιβαλλοντικά αλλεργιογόνα και ερεθιστικά και η παλινδρόμηση οξέος μπορεί επίσης να προκαλέσουν αυτήν την κατάσταση. Εάν ο πονόλαιμος σας προκαλείται από λοίμωξη, μπορεί να εμφανιστούν συμπτώματα όπως πρησμένοι λεμφαδένες, πυρετός, βήχα, πόνοι στο σώμα, πονοκεφάλοι, φλεγμονή στις αμυγδαλές και ναυτία ή εμετός. 

Ενώ οι περισσότεροι πονόλαιμοι υποχωρούν μόνοι τους μέσα σε μια εβδομάδα, μπορεί να είναι αρκετά καλά και να διαταράξουν την καθημερινή ζωή. Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν φυσικές στρατηγικές για να απαλλαγείτε από τον πόνο στον λαιμό σας, να μειώσετε τη φλεγμονή και να υποστηρίξετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

Φυσικές θεραπείες για τον πονόλαιμο

Ωμό μέλι —  Το ωμό, αφιλτράριστο μέλι είναι πλούσιο σε φλαβονοειδή με αντιμικροβιακές και αντιφλεγμονώδεις δράσεις.  Η παχύρρευστη σύστασή του επιτρέπει την επικάλυψη του λαιμού, σχηματίζοντας ένα προστατευτικό στρώμα που μπορεί να καταπραΰνει τον ερεθισμό και να διευκολύνει στην κατάποση.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο BMJ Evidence-Based Medicine υπογραμμίζει την ικανότητα του μελιού στη μείωση της συχνότητας και της σοβαρότητας των συμπτωμάτων της λοίμωξης του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, και το παρουσιάζει ως βιώσιμη εναλλακτική λύση στα αντιβιοτικά που θα μπορούσε να βοηθήσει στην καταπολέμηση της μικροβιακής αντοχής.

Για να χρησιμοποιήσετε το μέλι στον πονόλαιμο, απλά προσθέστε ένα κουταλάκι και ανακατέψτε σε ζεστό νερό ή τσάι ή χρησιμοποιήστε το ως γλυκαντικό σε άλλα καταπραϋντικά ροφήματα. Μπορείτε επίσης να το ανακατέψετε με λεμονόνερο και να τις χρησιμοποιήσετε για γαργάρες. Η έρευνα δείχνει ότι αυτό το μείγμα είναι αποτελεσματικό στη μείωση του πονόλαιμου, του βήχα και της βραχνάδας.

Λάβετε υπόψη ότι τα περισσότερα βάζα μέλι που βρίσκονται στα σούπερ μάρκετ είναι νοθευμένα, γι’ αυτό βεβαιωθείτε ότι το προϊόν που αγοράζετε είναι πραγματικό, ωμό και αφιλτράριστο. Μάθετε πώς να καταλάβετε εάν παίρνετε ανόθευτο μέλι ΕΔΩ.

Γαργάρες με θαλασσινό νερό —  Τις γαργάρες με το ζεστό αλατόνερο τις έχουμε ακούσει από τις γιαγιάδες μας. Αυτή η απλή λύση λειτουργεί αφαιρώντας την περίσσεια υγρού από φλεγμονώδεις ιστούς στο λαιμό, μειώνοντας το πρήξιμο και προσφέροντας ανακούφιση. Τα μέταλλα στο αλάτι έχουν επίσης αντιμικροβιακές ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση των λοιμώξεων. 

Για να ετοιμάσετε το διάλυμα απλά προσθέστε μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι σε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό. Κάντε γαργάρες με αυτό το φάρμακο για περίπου 30 δευτερόλεπτα. Επαναλάβετε αρκετές φορές μέσα στην ημέρα. 

Μηλόξυδο (ACV) —  Το ACV περιέχει οξικό οξύ, το οποίο έχει ισχυρές αντιμικροβιακές ιδιότητες που μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση των βακτηρίων ή των ιών που προκαλούν τον πονόλαιμο.  Βοηθά επίσης στην υποστήριξη της υγείας του ανοσοποιητικού, βελτιώνοντας το μικροβίωμα του εντέρου. 

Για να χρησιμοποιήσετε το ACV, ανακατέψτε 1 κουταλάκι του γλυκού με 200 γραμμάρια νερό και ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι. Κάντε γαργάρες με αυτό το φάρμακο ή χρησιμοποιήστε το ως σπρέι για το λαιμό. Για ένα καταπραϋντικό ρόφημα, αραιώνετε μια κουταλιά της σούπας ACV σε ζεστό νερό.

Μενθόλη —  Η μενθόλη, το ενεργό συστατικό της μέντας, προσφέρει μια αίσθηση δροσιάς που μπορεί να καταπραΰνει τον πόνο. Λειτουργεί επίσης ως αποσυμφορητικό, βοηθώντας στην αραίωση της βλέννας. Είναι ιδιαίτερα ευεργετικό εάν ο πονόλαιμος σας συνοδεύεται από συμφόρηση ή βήχα. Το βότανο έχει επίσης αντιφλεγμονώδεις και αντιβακτηριακές ιδιότητες που μπορούν να συμβάλουν στην επούλωση.

Το τσάι μέντας είναι μια δημοφιλής επιλογή – απλά ρίξτε φρέσκα φύλλα μέντας ή ένα φακελάκι τσαγιού μέντας σε ζεστό νερό για αρκετά λεπτά και μετά πιείτε το ρόφημα αργά. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε μερικές σταγόνες αιθέριο έλαιο μέντας σε ένα μπολ με ζεστό νερό και να εισπνεύσετε τον ατμό.

Ρίζα marshmallow —  Η ρίζα marshmallow, που προέρχεται από το φυτό Althaea officinalis, ασκεί διάφορες φαρμακολογικές επιδράσεις που μπορεί να είναι ευεργετικές για τη διαχείριση του πονόλαιμου, συμπεριλαμβανομένων των αντιμικροβιακών, αντιφλεγμονωδών, καταπραϋντικών και αντιβηχικών.  Η περιεκτικότητά του σε βλέννα σχηματίζει μια σύσταση σαν γέλη όταν συνδυάζεται με νερό, δημιουργώντας μια προστατευτική επίστρωση που καταπραΰνει το λαιμό και ανακουφίζει από ερεθισμούς και φλεγμονές.

Για να χρησιμοποιήσετε τη ρίζα marshmallow, μπορείτε να βάλετε 1 έως 2 κουταλιές της σούπας αποξηραμένη ρίζα σε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό για περίπου 10 λεπτά. Σουρώνουμε το μείγμα και το πιούμε σιγά. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ενώ η ρίζα marshmallow είναι γενικά ασφαλής, μπορεί να αλληλεπιδράσει με ορισμένα φάρμακα. Εάν παίρνετε ειδικά φάρμακα για τον διαβήτη, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν χρησιμοποιήσετε τη συγκεκριμένη ρίζα.

Σκόρδο —  Η δραστική του ένωση, η αλισίνη, μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση βακτηρίων και ιών. Το σκόρδο έχει επίσης αντισηπτικά και αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα που μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του οιδήματος και του ερεθισμού.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να χρησιμοποιήσουμε το σκόρδο για τον πονόλαιμο. Αν δεν σας ενοχλεί η έντονη γεύση του, μασήστε μια ωμή σκελίδα σκόρδου. Μια πιο ήπια προσέγγιση είναι να συνθλίψετε μερικές σκελίδες σκόρδο και να τις βυθίσετε σε ζεστό νερό για να φτιάξετε τσάι. Η προσθήκη μελιού μπορεί να βοηθήσει το ρόφημα να γίνει πιο εύγευστο και να προσφέρει επιπλέον καταπραϋντικά αποτελέσματα.

Ρόφημα χαμομηλιού —  Το χαμομήλι είναι γνωστό για τις καταπραϋντικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του, οι οποίες αποδίδονται σε ενώσεις όπως το χαμαζουλένιο και η απιγενίνη. Επιπλέον, το χαμομήλι έχει ήπιες στυπτικές πληροφορίες που μπορούν να βοηθήσουν στη συρρίκνωση του διογκωμένου ιστού στο λαιμό.

Η κατανάλωση χαμομηλιού προσφέρει επίσης μεγάλη χαλάρωση, ενώ το ζεστό υγρό είναι καταπραϋντικό για τον πονόλαιμο και ο ατμός από το ζεστό τσάι μπορεί να βοηθήσει να διατηρηθούν οι ρινικές διόδοι καθαρές.

Τζίντζερ —  Το τζίντζερ είναι ένα από τα πιο δημοφιλή φάρμακα για τον πονόλαιμο. Έχει ισχυρές αντιβακτηριακές, αντιϊκές, αντιφλεγμονώδεις, αναλγητικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση των λοιμώξεων και στην ανακούφιση του πόνου.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Basic and Clinical Pharmacology  διαπίστωσε ότι η κατανάλωση τσαγιού τζίντζερ τρεις έως τέσσερις φορές την ημέρα ήταν αποτελεσματική για την ανακούφιση από τον πονόλαιμο καθώς και τον αδιάκοπο βήχα και τη συμφόρηση.

Για να φτιάξετε τσάι με τζίντζερ. Κόψτε μερικά κομμάτια φρέσκιας ρίζας τζίντζερ και βάλτε τα σε ζεστό νερό για περίπου 10 λεπτά. Μπορείτε να προσθέσετε μέλι και λεμόνι για βελτιωμένη γεύση.

Κουρκουμάς —  Ο κουρκουμάς, ένα λαμπερό κίτρινο μπαχαρικό που χρησιμοποιείται συνήθως στην ινδική κουζίνα, έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις, αντιμικροβιακές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Η βιοδραστική ένωση κουρκουμίνης είναι υπεύθυνη για τη μείωση του πρηξίματος και του ερεθισμού του λαιμού.

Ανακατέψτε ένα κουταλάκι του γλυκού σκόνη κουρκουμά σε ζεστό γάλα ή ζεστό νερό και προσθέστε μια πρέζα μαύρο πιπέρι για να ενισχύσετε την απορρόφηση της κουρκουμίνης. Μια άλλη επιλογή είναι να κάνετε γαργάρες με κουρκουμά. Ανακατέψτε μισό κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά και μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι σε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό. Κάντε γαργάρες πολλές φορές την ημέρα.

Ρίζα γλυκόριζας —  Η ρίζα γλυκόριζας έχει μακρά ιστορία χρήσης για διάφορες παθήσεις του ανώτερου αναπνευστικού, όπως βήχα, κρυολογήματα και βρογχίτιδα. Οι αντιφλεγμονώδεις, αντιμικροβιακές, καταπραϋντικές και αποχρεμπτικές της ιδιότητες την καθιστούν ιδιαίτερα ευεργετική για την ανακούφιση από τον πονόλαιμο.

Η ρίζα γλυκόριζας μπορεί να καταναλωθεί σε διάφορες μορφές. Διατίθεται ως τσάι, βάμματα, εκχυλίσματα και παστίλιες. Μερικοί άνθρωποι μασούν επίσης τη ρίζα γλυκόριζας. Μπορείτε να αναμίξετε το εκχύλισμα του ζεστού νερού και να το χρησιμοποιήσετε για γαργάρες.

Λάδι ρίγανης —  Αυτό το έλαιο έχει ισχυρές αντιβακτηριακές ιδιότητες κατά πολλών ειδών, συμπεριλαμβανομένων των Bacillus subtilis, Staphylococcus aureus, Pseudomonas και E. coli. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Acta Medica Philippina διαπίστωσε ότι το εκχύλισμα φύλλων ρίγανης βοηθά στην καταπολέμηση των παθογόνων παραγόντων που μολύνουν το λαιμό, όπως ο Streptococcus pyogenes και η Candida albicans.

Λάβετε υπόψη ότι το λάδι της ρίγανης διαφέρει από το αιθέριο έλαιο ρίγανης. Το λάδι ρίγανης είναι ένα εκχύλισμα βοτάνων, ενώ το αιθέριο έλαιο ρίγανης είναι ένα πολύ πιο συμπυκνωμένο έλαιο που εξάγεται μέσω απόσταξης με ατμό. Το λάδι ρίγανης είναι κατάλληλο για εσωτερική χρήση όταν αραιωθεί σωστά.

Για να χρησιμοποιήσετε λάδι ρίγανης για τον πονόλαιμο, αραιώνετε μερικές σταγόνες σε ένα ποτήρι ζεστό νερό και κάντε γαργάρες με αυτό το φάρμακο πολλές φορές την ημέρα. Μπορείτε επίσης να το αραιώσετε με λάδι καρύδας, και να το χρησιμοποιήσετε τοπικά στην περιοχή του λαιμού. 

Φασκόμηλο και σπρέι λαιμού εχινάκειας —  Το φασκόμηλο, στην παραδοσιακή ιατρική, είναι γνωστό για τις αντισηπτικές, αντιβακτηριδιακές και στυπτικές του ιδιότητες ενώ η εχινάκεια είναι γνωστή για τη βελτίωση του ανοσοποιητικού.

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Complementary Medicine Research,  τόσο το φασκόμηλο όσο και η εχινάκεια «αντιπροσωπεύουν μια πολύτιμη και ασφαλή επιλογή για την έγκαιρη θεραπεία του οξέως πονόλαιμου ικανή να ανακουφίσει τα συμπτώματα και να συμβάλει στη μείωση των ιικών φορτίων στο λαιμό».

Ζεστά υγρά —  Οι ζεστές σούπες και οι ζωμοί ανακουφίζουν από τον πονόλαιμο και την ενόχληση που συνοδεύει το κρυολόγημα και τη γρίπη.

Το ζεστό υγρό βοηθά στην ανακούφιση του λαιμού και μπορεί να προσφέρει άμεση ανακούφιση από τον πόνο και τον ερεθισμό. Εν τω μεταξύ, ο ατμός σας βοηθά να καθαρίσετε τις ρινικές διόδους, κάτι που είναι ιδιαίτερα χρήσιμο εάν ο πονόλαιμος σας συνοδεύεται από συμφόρηση.

Παγωμένα τρόφιμα —  Αν και ακούγεται περίεργο, ορισμένα κατεψυγμένα τρόφιμα μπορούν να προσφέρουν ανακούφιση στον πονόλαιμο. Η κρύα θερμοκρασία μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου και στη μείωση της φλεγμονής στους ιστούς του λαιμού. Το γιαούρτι είναι μια καλή επιλογή, καθώς σας προσφέρει το πρόσθετο όφελος των προβιοτικών.

Μαγειρική σόδα —  Η μαγειρική σόδα, γνωστή ως διττανθρακικό νάτριο, είναι ένα κοινό οικιακό αντικείμενο με μυριάδες χρήσεις. Η αλκαλική του φύση μπορεί να βοηθήσει στην εξουδετέρωση των οξέων στο λαιμό και στο στομάχι, καταπραΰνοντας τον ερεθισμό. Έχει επίσης αντιβακτηριακές ιδιότητες και μπορεί να βοηθήσει στην αναστολή της ανάπτυξης μαγιών και μυκήτων.

Για να κάνετε γαργάρες με μαγειρική σόδα, ανακατέψτε ένα τέταρτο με μισό κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα σε ένα ποτήρι ζεστό νερό. Κάντε γαργάρες με αυτό το διάλυμα κάθε λίγες ώρες. Φροντίστε να φτύνετε το φάρμακο μετά από γαργάρες, μην το καταπιείτε και ξεπλύνετε το στόμα σας με καθαρό νερό.

Παστίλιες ψευδαργύρου —  Ήδη από το 1984, οι έρευνες έδειξαν ότι οι παστίλιες ψευδαργύρου συντομεύουν τη διάρκεια ενός κοινού κρυολογήματος. Περαιτέρω μελέτη  έδειξε ότι θα μπορούσε να μειώσει τη διάρκεια του κρυολογήματος κατά μέσο όρο κατά 33%. Οι παστίλιες ψευδαργύρου είναι πιο αποτελεσματικές όταν ξεκινούν τις πρώτες 24 ώρες που εμφανίζονται συμπτώματα.

Η έρευνα δείχνει ότι ο οξικός ψευδάργυρος και ο γλυκονικός ψευδάργυρος είναι αποτελεσματικοί για το κοινό κρυολόγημα. Ωστόσο, βεβαιωθείτε ότι δεν παίρνετε κιτρικό οξύ, τρυγικό οξύ και γλυκαντικά μαννιτόλης/σορβιτόλης με ψευδάργυρο, καθώς παρεμβαίνουν στην απελευθέρωση της θρεπτικής ουσίας στο σώμα σας.

Υπεροξείδιο του υδρογόνου —  Το νεφελοποιημένο υπεροξείδιο του υδρογόνου είναι μια απλή θεραπεία που βοηθά αποτελεσματικά στην καταπολέμηση του ιού στην αναπνευστική σας οδό.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο