Δευτέρα, 6 Ιανουαρίου, 2025
11.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Γιατί οι γαστρεντερικές διαταραχές ταλαιπωρούν συχνότερα τις γυναίκες;

ΑρχικήυγείαΓιατί οι γαστρεντερικές διαταραχές ταλαιπωρούν συχνότερα τις γυναίκες;
spot_img

Έρευνα ρίχνει φως σε χαρακτηριστικά που σχετίζονται με το φύλο.

   Έναν λόγο για τον οποίο οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να έχουν σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και άλλες γαστρεντερικές διαταραχές από τους άνδρες, αποκάλυψε μια νέα μελέτη, από την Αμερικανική Φυσιολογική Εταιρεία (APS). Αν και αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στο ότι οι άνδρες και οι γυναίκες χειρίζονται την πάθηση με διαφορετικό τρόπο, οι μελέτες υποδεικνύουν ότι το σύστημα γαστρεντερικού συστήματος συμπεριφέρεται διαφορετικά στις γυναίκες λόγω χαρακτηριστικών που σχετίζονται με το φύλο στον εγκέφαλο.

   Πολλές λειτουργικές γαστρεντερικές διαταραχές και άλλες διαταραχές του χρόνιου σπλαχνικού πόνου, είναι πιο συχνές στις γυναίκες παρά στους άνδρες. Στο σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) υπάρχει αναλογία 2:1 γυναικών προς άνδρες ως προς τον επιπολασμό των συμπτωμάτων σε δείγματα της κοινότητας. Οι γυναίκες ασθενείς με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου έχουν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν δυσκοιλιότητα, να παραπονιούνται για διάταση της κοιλιάς και ορισμένα εξωκολικά συμπτώματα. Ενώ μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ξεκάθαρα διαφορές που σχετίζονται με το φύλο στην αντίληψη του πόνου και στους μηχανισμούς κατά του πόνου, αναμφισβήτητα στοιχεία για διαφορές που σχετίζονται με το φύλο στην αντίληψη ή τη ρύθμιση του ανθρώπινου πόνου έχουν παρασχεθεί μόλις πρόσφατα. 

   Προκαταρκτικά στοιχεία υποδεικνύουν ότι οι γυναίκες ασθενείς με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου εμφανίζουν συγκεκριμένες αντιληπτικές αλλοιώσεις όσον αφορά τη διάταση του ορθοσιγμοειδούς μπαλονιού όπως και διαφορές στην περιφερειακή ενεργοποίηση του εγκεφάλου. Αυτά τα προκαταρκτικά στοιχεία υποδηλώνουν ότι διαφορές που σχετίζονται με το φύλο στα συμπτώματα και στις αντιληπτικές αποκρίσεις στα σπλαχνικά ερεθίσματα υπάρχουν σε ασθενείς με IBS και μπορούν να ανιχνευθούν χρησιμοποιώντας συγκεκριμένα παραδείγματα διέγερσης και τεχνικές νευροαπεικόνισης.

   Η Tanja Babic, ερευνήτρια στο Penn State Hershey College of Medicine, διαπίστωσε ότι τα νευρικά κύτταρα που ελέγχουν την κίνηση της τροφής μέσω των εντέρων είναι πιο αργά και υποτονικά ως προς τις εισροές του εγκεφάλου στις γυναίκες παρά στους άνδρες. «Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν γαστρεντερική διαταραχή από τους άνδρες, αλλά πολύ λίγη έρευνα έχει γίνει για να διερευνηθούν οι λόγοι πίσω από αυτό», λέει ο Babic.

   «Οι γυναίκες παρουσιάζουν επίσης διαφορές στη δομή και τη λειτουργία του εγκεφάλου σε σύγκριση με τους άνδρες, συμπεριλαμβανομένων υψηλότερων επιπέδων GABA (γ-αμινοβουτυρικό οξύ), ενός ανασταλτικού νευροδιαβιβαστή. Επειδή το GABA επηρεάζει τη δραστηριότητα των νευρώνων που ελέγχουν την πέψη, ήθελα να διερευνήσω εάν η δραστηριότητα του GABA σε αυτούς τους νευρώνες, είναι διαφορετικοί στους άνδρες και τις γυναίκες, εάν μπορούμε να αλλάξουμε επιλεκτικά τη δραστηριότητα αυτών των νευρώνων στις γυναίκες, θα είχαμε έναν πιθανό θεραπευτικό στόχο για καλύτερη θεραπεία των διαταραχών του γαστρεντερικού συστήματος στις γυναίκες”.

   Για να εντοπίσει αυτές τις διαφορές, η Babic μέτρησε τον τύπο του νευρικού σήματος που έλαβε από τον εγκέφαλο και την ανταπόκριση των νεύρων στα σήματα σε αρουραίους.            

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα νεύρα των θηλυκών αρουραίων λάμβαναν περισσότερα σήματα που καταστέλλουν την εντερική κίνηση της τροφής. Τα νεύρα ήταν επίσης λιγότερο ανταποκρινόμενα όταν διεγείρονταν. Σύμφωνα με την Babic, τα δεδομένα υποστηρίζουν ότι τα νεύρα που ελέγχουν τα έντερα στις γυναίκες είναι λιγότερο διεγερτά και λαμβάνουν περισσότερα ανασταλτικά σήματα από τον εγκέφαλο, προσφέροντας μια εξήγηση για το γιατί τα προβλήματα πέψης είναι πιο κοινά στις γυναίκες.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ο νέος Ευρωπαϊκός “Aναδυόμενος Κίνδυνος” – Χρησιμοποιείται σε 5.000 μονάδες επεξεργασίας

Στην κατηγορία "Αναδυόμενων Κινδύνων" ένα νανοϋλικό που χρησιμοποιείται σε μονάδες επεξεργασίας λυμάτων και εισχωρεί στην τροφική αλυσίδα.

Το νέο ποτό που χαρακτηρίστηκε ως “αναδυόμενος κίνδυνος” από τις Ευρωπαϊκές Αρχές

Τι αναφέρει η ετήσια έκθεση της EFSA για το νέο ποτό χωρίς αλκοόλ που στοχεύει όμως, να έχει τις ίδιες επιδράσεις με τα αλκοολούχα ποτά.

Ελληνικό τυρί με καρκινογόνες ουσίες προκάλεσε ευρωπαϊκό συναγερμό – Eξάγεται σε 6 χώρες (φωτο)

Συστατικά ορυκτελαίων (MOAH) που ταξινομούνται από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ως δυνητικά καρκινογόνα, σε φέτες vegan τυριού που παράγεται στην Ελλάδα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο