Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
15.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η αλλαγή στη διατροφή που αποτρέπει τον καρκίνο του παχέος εντέρου – Νέα μελέτη

ΑρχικήυγείαΗ αλλαγή στη διατροφή που αποτρέπει τον καρκίνο του παχέος εντέρου - Νέα μελέτη
spot_img

Μελέτη της κλινικής του Κλίβελαντ αποκαλύπτει τη διατροφή ως τον κύριο παράγοντα κινδύνου για καρκίνο του παχέος εντέρου.

Μια νέα μελέτη της κλινικής του Κλίβελαντ εντόπισε μόρια που προέρχονται από τη διατροφή, που ονομάζονται μεταβολίτες, ως κύριους παράγοντες του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου σε νεαρή ηλικία, ειδικά εκείνα που σχετίζονται με το κόκκινο και το επεξεργασμένο κρέας. Η έκθεση NPJ Precision Oncology , η οποία ανέλυσε σύνολα δεδομένων μεταβολιτών και μικροβιωμάτων, τόνισε ότι ένας από τους καλύτερους τρόπους για έναν ενήλικα κάτω των 60 ετών, μπορεί να αποτρέψει τον καρκίνο του παχέος εντέρου είναι να συζητήσει τη διατροφή του με το γιατρό του.

Η αυξημένη παρακολούθηση και ο προσυμπτωματικός έλεγχος για καρκίνο του παχέος εντέρου είναι ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο. Παρά την επιτυχία αυτών των μεθόδων, αυτά τα δεδομένα υποδεικνύουν ότι οι γιατροί μπορούν να ακολουθήσουν διαφορετική προσέγγιση με τους νεότερους ασθενείς τους, λέει ο ανώτερος συγγραφέας και ογκολόγος γαστρεντερικού συστήματος Suneel Kamath, MD .

«Αυτό που είναι πολύ πιο εφικτό είναι να δοθεί σε όλους στο σύστημα ένα απλό τεστ για τη μέτρηση ενός βιοδείκτη που καθορίζει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου. Τότε μπορούμε να δώσουμε στα άτομα που κινδυνεύουν περισσότερο τον κατάλληλο έλεγχο» εξηγεί.

Ερευνητές στο Κέντρο Κλινικής του Κλίβελαντ για Καρκίνο Παχέος Εντέρου παρείχαν αναλύσεις μεγάλης κλίμακας δεδομένων ασθενών από άτομα που έλαβαν φροντίδα είτε για καρκίνο παχέος εντέρου νεαρής είτε μέσης έναρξης στην κλινική του Κλίβελαντ.

Οι αναλύσεις των ερευνητών αποκάλυψαν ότι οι διαφορές στη διατροφή (που εντοπίστηκαν μέσω της ανάλυσης των μεταβολιτών) αντιπροσώπευαν ένα σημαντικό ποσοστό των διαφορών που παρατηρήθηκαν μεταξύ των ασθενών με νεαρή ηλικία και μεγαλύτερης ηλικίας.

«Οι ερευνητές –συμπεριλαμβανομένων των εαυτών μας– έχουν αρχίσει να επικεντρώνονται στο μικροβίωμα του εντέρου ως πρωταρχικό παράγοντα που συμβάλλει στον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου. Αλλά τα δεδομένα μας δείχνουν ξεκάθαρα ότι ο κύριος μοχλός είναι η διατροφή», λέει ο Δρ Sangwan. «Γνωρίζουμε ήδη τους κύριους μεταβολίτες που σχετίζονται με τον κίνδυνο νεαρής ηλικίας, επομένως μπορούμε τώρα να προχωρήσουμε την έρευνά μας προς τη σωστή κατεύθυνση».

Η ομάδα ήταν ενθουσιασμένη που είδε τη διατροφή να παίζει τόσο μεγάλο ρόλο στον κίνδυνο καρκίνου, επειδή είναι πολύ πιο εύκολο να εντοπιστούν οι ασθενείς σε κίνδυνο μετρώντας τους μεταβολίτες στο αίμα τους παρά να ακολουθήσουν το βακτηριακό DNA στα κόπρανα τους για διαφορετικά μικρόβια.

«Μπορεί πραγματικά να είναι πολύ περίπλοκο και δύσκολο να αλλάξεις το μικροβίωμα σου», εξηγεί ο Δρ Kamath. «Αν και δεν είναι πάντα εύκολο, είναι πολύ πιο απλό να αλλάξετε τη διατροφή σας για να αποτρέψετε τον καρκίνο του παχέος εντέρου».

Αντιμετώπιση παραγόντων στη διατροφή για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου

Οι νεότεροι ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου είχαν υψηλότερα επίπεδα μεταβολιτών που σχετίζονται με την παραγωγή και το μεταβολισμό ενός αμινοξέος που ονομάζεται αργινίνη και με τον κύκλο της ουρίας σε σύγκριση με τους μεγαλύτερους συνομηλίκους τους. Αυτές οι διαφορές μπορεί να συνδέονται με τη μακροχρόνια κατανάλωση κόκκινου κρέατος και επεξεργασμένου κρέατος. Η ομάδα αναλύει τώρα εθνικά σύνολα δεδομένων για να επικυρώσει τα ευρήματα της κλινικής του Κλίβελαντ σε ασθενείς σε όλη τη χώρα.

Αφού δείξουν ότι οι μεταβολίτες του κύκλου αργινίνης και ουρίας (και, κατ’ αντικατάσταση, υπερκατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος) είναι αυξημένοι σε νεαρούς ενήλικες με καρκίνο του παχέος εντέρου σε εθνικό επίπεδο, σχεδιάζουν να ελέγξουν εάν ορισμένες δίαιτες ή εμπορικά διαθέσιμα φάρμακα που ρυθμίζουν την παραγωγή αργινίνης και τον κύκλο της ουρίας μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ή ακόμη και στη θεραπεία του νεογνού καρκίνου του παχέος εντέρου.

Ο Δρ Kamath λέει ότι παρόλο που χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να κατανοηθεί ακριβώς πώς οι διατροφικοί παράγοντες προκαλούν καρκίνο του παχέος εντέρου, τα τρέχοντα ευρήματά του έχουν ήδη αλλάξει τον τρόπο που παρέχει φροντίδα στους ασθενείς.

«Αν και ήξερα πριν από αυτή τη μελέτη ότι η διατροφή είναι ένας σημαντικός παράγοντας στον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου, δεν το συζητούσα πάντα με τους ασθενείς μου κατά την πρώτη τους επίσκεψη. Συμβαίνουν τόσα πολλά, μπορεί ήδη να είναι τόσο συντριπτικά», λέει ο Δρ Kamath. «Τώρα, φροντίζω πάντα να το αναφέρω στους ασθενείς μου και σε οποιονδήποτε υγιή φίλο ή μέλος της οικογένειάς τους, για να προσπαθήσω να τους εξοπλίσω με τα εργαλεία που χρειάζονται για να κάνουν ενημερωμένες επιλογές σχετικά με τον τρόπο ζωής τους».

Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο