Κυριακή, 17 Νοεμβρίου, 2024
14.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ο παιδικός διαβήτης αυξάνει τον κίνδυνο προβλημάτων ψυχικής υγείας

ΑρχικήυγείαΟ παιδικός διαβήτης αυξάνει τον κίνδυνο προβλημάτων ψυχικής υγείας
spot_img

Σημαντικά υψηλότερος ο κίνδυνος για μια σειρά προβλημάτων ψυχικής υγείας, συμπεριλαμβανομένων των διαταραχών διάθεσης και άγχους για τα παιδιά που διαγιγνώσκονται με διαβήτη τύπου 1.

Τα παιδιά που διαγιγνώσκονται με διαβήτη τύπου 1 διατρέχουν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο για μια σειρά προβλημάτων ψυχικής υγείας, συμπεριλαμβανομένων των διαταραχών διάθεσης και άγχους, σύμφωνα με μια μελέτη από μια ομάδα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Τσεχική Δημοκρατία που δημοσιεύτηκε στο Nature Mental Health.

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη παρακολούθησης και υποστήριξης της ψυχικής υγείας των νέων που έχουν διαγνωστεί με διαβήτη τύπου 1.

Σύμφωνα με τη φιλανθρωπική οργάνωση JDRF , υπάρχουν 8,7 εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν με διαβήτη τύπου 1 σε όλο τον κόσμο. Είναι μια χρόνια, απειλητική για τη ζωή πάθηση, που συνήθως διαγιγνώσκεται στην παιδική ηλικία, που έχει επιπτώσεις για τη ζωή.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει πιθανούς δεσμούς μεταξύ του διαβήτη τύπου 1 στην παιδική ηλικία και ορισμένων διαταραχών ψυχικής υγείας στην ενήλικη ζωή. Ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν αυτοί οι δεσμοί μπορούν να εξηγηθούν καλύτερα από τις επιπτώσεις της διαβίωσης με την πάθηση και τη θεραπεία της ή εάν μπορεί να εμπλέκονται υποκείμενοι κοινοί βιολογικοί μηχανισμοί, για παράδειγμα η επίδραση των ασταθών επιπέδων σακχάρου στο αίμα στον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο του εφήβου.

Για να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα, μια ομάδα ερευνητών στράφηκε σε δεδομένα από περισσότερα από 4.500 παιδιά με διαβήτη τύπου 1 σε ένα εθνικό μητρώο στην Τσεχική Δημοκρατία και από μεγάλης κλίμακας ευρωπαϊκές μελέτες DNA.

Από τα δεδομένα του εθνικού μητρώου, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα παιδιά που είχαν διαγνωστεί με διαβήτη τύπου 1 – σε σύγκριση με παιδιά χωρίς την πάθηση – είχαν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν διαταραχή της διάθεσης και περισσότερο από 50% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν αγχώδη διαταραχή. Είχαν επίσης περισσότερες από τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν συμπεριφορικά σύνδρομα, συμπεριλαμβανομένων των διαταραχών διατροφής και ύπνου.

Αντίθετα, τα παιδιά με διαβήτη τύπου 1 διέτρεχαν πολύ χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν ψυχωσικές διαταραχές, όπως η σχιζοφρένεια – σχεδόν το ήμισυ του κινδύνου σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους.

Τα ευρήματα συνάδουν με τα αποτελέσματα από δύο άλλες μελέτες εθνικών μητρώων στη Σουηδία και στη Δανία, υποδηλώνοντας ότι τα αποτελέσματα πιθανότατα θα ισχύουν και σε άλλες χώρες.

Ο Tomáš Formánek, διδακτορικός φοιτητής στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ και στο Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας, στο Klecany, Τσεχία, δήλωσε: «Αν και διαπιστώσαμε μια ανησυχητική αύξηση στον κίνδυνο προβλημάτων ψυχικής υγείας μεταξύ των ατόμων που ζουν με διαβήτη τύπου 1, η μελέτη μας – και άλλοι πριν από αυτό – υποδηλώνουν ότι αυτό είναι απίθανο να είναι αποτέλεσμα κοινών βιολογικών μηχανισμών. Αυτό τονίζει τη σημασία της πρόληψης και της συνεχούς προσοχής στις ανάγκες ψυχικής υγείας των παιδιών και των νέων με διαβήτη τύπου 1».

Οι ερευνητές λένε ότι τα προβλήματα ψυχικής υγείας στη μετέπειτα ζωή μπορεί να είναι αποτέλεσμα των παιδιών με διαβήτη τύπου 1 που αναγκάζονται να κάνουν σημαντικές αλλαγές στη ζωή τους, με συνεχή εστίαση στην παρακολούθηση της πρόσληψης τροφής και στην ανάγκη ελέγχου των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και χορήγηση ινσουλίνης με ενέσεις. Αυτό συχνά αφήνει αυτά τα παιδιά να αισθάνονται αποκλεισμένα από κοινωνικές εκδηλώσεις και να ξεχωρίζουν από τους συνομηλίκους, τους δασκάλους και ακόμη και τα μέλη της οικογένειας.

Ο Δρ Μπέντζαμιν Πέρι από το Τμήμα Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, δήλωσε: «Γνωρίζουμε ότι τα άτομα που έχουν διαγνωστεί με διαβήτη τύπου 1 μπορεί να εμφανίσουν «διαβήτη αγωνίας». Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει ακραία απογοήτευση με τα σάκχαρα στο αίμα και αισθήματα απομόνωσης και μπορεί να οδηγήσει σε εξάντληση, απελπισία και αίσθημα έλλειψης ελέγχου. Δεν είναι περίεργο, λοιπόν, ότι κινδυνεύουν να βιώνουν προβλήματα ψυχικής υγείας, που εκτείνονται μέχρι την ενήλικη ζωή τους».

Ο καθηγητής Πίτερ Τζόουνς, επίσης από το Τμήμα Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, πρόσθεσε: «Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη υποστήριξης παιδιών με διάγνωση διαβήτη τύπου 1, προσοχής για σημάδια προβλημάτων ψυχικής υγείας και παροχής έγκαιρης, εξειδικευμένης βοήθειας. Με αυτόν τον τρόπο, μπορεί να είναι δυνατό να βοηθηθούν αυτά τα παιδιά νωρίς, πριν αυτά τα προβλήματα ριζώσουν πλήρως».

Η έρευνα υποστηρίχθηκε από το National Institute for Health and Care Research Applied Research Collaboration East of England στο Cambridgeshire and Peterborough NHS Foundation Trust και το Υπουργείο Υγείας, Τσεχική Δημοκρατία, με πρόσθετη χρηματοδότηση από την Wellcome και το UKRI Medical Research Council.

Αναφορά
Formánek, T et al. Διαβήτης Τύπου 1 με έναρξη παιδικής ηλικίας και επακόλουθες ψυχιατρικές διαταραχές ενηλίκων: Μελέτη Μεντελικής τυχαιοποίησης σε όλη τη κοόρτη και το γονιδίωμα σε όλη τη χώρα. Φύση Ψυχική Υγεία; 17 Ιουλίου 2024; DOI: 10.1038/s44220-024-00280-8.

DOI

10.1038/s44220-024-00280-8 

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Νεκρό ποντίκι σε Ελληνικό κατεψυγμένο σπανάκι γνωστής εταιρείας – Επώνυμη καταγγελία στο cibum (φωτογραφίες)

O αναγνώστης του cibum αποφάσισε να κάνει επώνυμα την καταγγελία του αφού όπως εξηγεί δεν βρήκε άκρη με τις αρμόδιες υπηρεσίες

Προσοχή: Ανακαλούνται ήδη Χριστουγεννιάτικα γλυκίσματα – Ίσως είναι αποθέματα προηγούμενων ετών

Η αγορά έχει γεμίσει από τώρα με χριστουγεννιάτικες σοκολάτες, όμως ήδη άρχισαν να ανακαλούνται...

Η νέα αξιολόγηση της EFSA για την ασφάλεια της ζαχαρίνης

Πολλές μελέτες απαντούν αν η σακχαρίνη είναι ασφαλής για ανθρώπινη κατανάλωση.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο