Τρίτη, 22 Οκτωβρίου, 2024
15.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Οι απρόβλεπτες αρνητικές επιδράσεις της δίαιτας Keto – Αυξάνει τη χοληστερόλη και μειώνει τα ωφέλιμα βακτήρια του εντέρου

ΑρχικήυγείαΟι απρόβλεπτες αρνητικές επιδράσεις της δίαιτας Keto - Αυξάνει τη χοληστερόλη και μειώνει τα ωφέλιμα βακτήρια του εντέρου
spot_img

Η κετογονική δίαιτα μπορεί να μειώσει τα φιλικά βακτήρια του εντέρου και να αυξήσει τα επίπεδα χοληστερόλης, σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου του Μπαθ.

Η κετογονική ή πιο απλά “Keto” δίαιτα είναι ένα διατροφικό πρόγραμμα χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες και πλούσιο σε λίπος που χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες για τη θεραπεία συγκεκριμένων ιατρικών καταστάσεων και πρόσφατα έχει κερδίσει σε δημοφιλία λόγω της εντυπωσιακής απώλειας λίπους. Επιπλέον η κετογονικής δίαιτα για τέσσερις μήνες βελτίωσε σημαντικά τη μακροπρόθεσμη και λειτουργική μνήμη σε ηλικιωμένα ποντίκια, έδειξε μια πρόσφατη μελέτη ενώ Ελληνική έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrients έδειξε ότι η δίαιτα Keto σε πειραματόζωα μετρίασε αποτελεσματικά τα συμπτώματα του άγχους, της κατάθλιψης, του στρες, της διπολικής διαταραχής και της σχιζοφρένειας. Ωστόσο τα ευρήματα νέας επιστημονικής μελέτης οδήγησαν σε αρνητικά συμπεράσματα από την κατανάλωση γευμάτων χωρίς υδατάνθρακες.

Έρευνα του Πανεπιστημίου του Μπαθ που δημοσιεύτηκε στο Cell Reports Medicine, περιελάμβανε 53 υγιείς ενήλικες και διήρκεσε έως και 12 εβδομάδες. Οι συμμετέχοντες ακολούθησαν είτε μια μέτρια δίαιτα ζάχαρης (έλεγχος), μια δίαιτα χαμηλή σε ζάχαρη (λιγότερο από 5% των θερμίδων από τη ζάχαρη), είτε μια κετογονική (κετο) δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες (λιγότερο από 8% των θερμίδων από υδατάνθρακες).

Τα βασικά ευρήματα περιλαμβάνουν:

  • Αυξημένη χοληστερόλη: Η δίαιτα κετο αύξησε τα επίπεδα χοληστερόλης, ιδιαίτερα σε μικρού και μεσαίου μεγέθους σωματίδια LDL. Η δίαιτα αύξησε την απολιποπρωτεΐνη Β (apoB), η οποία προκαλεί συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες. Αντίθετα, η δίαιτα χαμηλή σε ζάχαρη μείωσε σημαντικά τη χοληστερόλη στα σωματίδια LDL.
  • Μειωμένα ευνοϊκά βακτήρια του εντέρου: Η κετοδίαιτα άλλαξε τη σύνθεση του μικροβιώματος του εντέρου, κυρίως μειώνοντας τα Bifidobacteria , ωφέλιμα βακτήρια που βρίσκονται συχνά στα προβιοτικά. Αυτό το βακτήριο έχει ευρύ φάσμα πλεονεκτημάτων: παράγει βιταμίνες Β, αναστέλλει παθογόνα και επιβλαβή βακτήρια και μειώνει τη χοληστερόλη. Ο περιορισμός του σακχάρου δεν επηρέασε σημαντικά τη σύνθεση του μικροβιώματος του εντέρου.
  • Ανοχή στη γλυκόζη: Η δίαιτα κετο μείωσε την ανοχή στη γλυκόζη, που σημαίνει ότι το σώμα των ενηλίκων έγινε λιγότερο αποτελεσματικό στο χειρισμό των υδατανθράκων.
  • Και οι δύο δίαιτες οδήγησαν σε απώλεια λίπους: Η δίαιτα κετο είχε κατά μέσο όρο απώλεια λίπους 2,9 kg ανά άτομο, ενώ η δίαιτα περιορισμένης ζάχαρης ακολούθησε με μέση απώλεια λίπους 2,1 kg ανά άτομο στις 12 εβδομάδες.
  • Μεταβολισμός: Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης ότι η δίαιτα κετο προκάλεσε σημαντικές αλλαγές στον μεταβολισμό των λιπιδίων και στη χρήση μυϊκής ενέργειας, μετατοπίζοντας την προτίμηση του σώματος στα καύσιμα από τη γλυκόζη στα λίπη.
  • Επίπεδα σωματικής δραστηριότητας: Τόσο οι δίαιτες περιορισμού της ζάχαρης όσο και οι δίαιτες κετο πέτυχαν απώλεια λίπους χωρίς να αλλάξουν τα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας. Προηγούμενες μελέτες από το Κέντρο Διατροφής, Άσκησης και Μεταβολισμού έχουν δείξει ότι η παράλειψη πρωινού ή η διαλείπουσα νηστεία προκαλούν μειώσεις στη σωματική δραστηριότητα.

«Παρά τη μείωση της λιπώδους μάζας, η κετογονική δίαιτα αύξησε τα επίπεδα των δυσμενών λιπών στο αίμα των συμμετεχόντων μας, τα οποία, αν διατηρηθούν επί χρόνια, θα μπορούσαν να έχουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία, όπως αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού» δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Δρ. Aaron Hengist ενώ ο Δρ Ράσελ Ντέιβις, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας μικροβιώματος, εξήγησε τον αντίκτυπο στην υγεία του εντέρου: «Οι διαιτητικές ίνες είναι απαραίτητες για την επιβίωση ωφέλιμων βακτηρίων του εντέρου όπως τα Bifidobacteria. Η κετογονική δίαιτα μείωσε την πρόσληψη φυτικών ινών σε περίπου 15 γραμμάρια την ημέρα, το ήμισυ της συνιστώμενης πρόσληψης του NHS. Αυτή η μείωση στα Bifidobacteria μπορεί να συμβάλει σε σημαντικές μακροπρόθεσμες συνέπειες για την υγεία, όπως αυξημένο κίνδυνο πεπτικών διαταραχών όπως νόσο του ευερέθιστου εντέρου, αυξημένο κίνδυνο εντερικής λοίμωξης και εξασθενημένη ανοσοποιητική λειτουργία».

Ο καθηγητής Javier Gonzalez, ο οποίος επέβλεψε την έρευνα, σχολίασε τα ευρήματα της γλυκόζης: «Η κετογονική δίαιτα μείωσε τα επίπεδα γλυκόζης νηστείας αλλά μείωσε επίσης την ικανότητα του σώματος να χειρίζεται τους υδατάνθρακες από ένα γεύμα. Με τη μέτρηση των πρωτεϊνών σε δείγματα μυών που λαμβάνονται από τα πόδια των συμμετεχόντων, πιστεύουμε ότι αυτή είναι πιθανώς μια προσαρμοστική απόκριση στην κατανάλωση λιγότερων υδατανθράκων καθημερινά και αντανακλά την αντίσταση στην ινσουλίνη στην αποθήκευση υδατανθράκων στους μυς. Αυτή η αντίσταση στην ινσουλίνη δεν είναι απαραίτητα κακό εάν οι άνθρωποι ακολουθούν μια κετογονική δίαιτα, αλλά εάν αυτές οι αλλαγές επιμείνουν όταν οι άνθρωποι επιστρέψουν σε μια δίαιτα υψηλότερης περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες, θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2 μακροπρόθεσμα».

Υπό το φως αυτής της νέας έρευνας, οι ακαδημαϊκοί καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι εάν σκέφτεστε να κάνετε δίαιτα, η επιλογή κατανάλωσης μειωμένης ζάχαρης θα είναι καλύτερη για τους περισσότερους ανθρώπους. Απαιτείται περισσότερη δουλειά για να κατανοήσουμε πώς τα άτομα μπορούν να ωφεληθούν από κάθε τύπο δίαιτας. Η κυβέρνηση συνιστά ότι τα ελεύθερα σάκχαρα (αυτά που προστίθενται σε τρόφιμα ή ποτά ή βρίσκονται φυσικά στο μέλι, τα σιρόπια, τους χυμούς φρούτων και τα smoothies) πρέπει να περιορίζονται σε λιγότερο από το 5% της συνολικής ενεργειακής πρόσληψης. Ο καθηγητής Dylan Thompson, ο οποίος επίσης επέβλεψε το έργο, είπε:

«Η κετογονική δίαιτα είναι αποτελεσματική για την απώλεια λίπους, αλλά συνοδεύεται από ποικίλες μεταβολικές και μικροβιωματικές επιδράσεις που μπορεί να μην ταιριάζουν σε όλους. Αντίθετα, ο περιορισμός της ζάχαρης υποστηρίζει τις κυβερνητικές οδηγίες για τη μείωση της πρόσληψης ελεύθερης ζάχαρης, προάγοντας την απώλεια λίπους χωρίς εμφανείς αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία».

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Lidl Fr: Ανάκληση δημοφιλούς νοστιμιάς από 450 σουπερμάρκετ – Κίνδυνος τραυματισμού

Υπάρχει κίνδυνος παρουσίας μεταλλικών ξένων σωμάτων.

Χαρτοπετσέτες και χαρτί κουζίνας: Τα 6 γεγονότα που δεν γνωρίζετε

Ίσως τα πιο εύχρηστα εργαλεία σε ένα νοικοκυριό είναι το χαρτί κουζίνας και οι χαρτοπετσέτες, αλλά υπάρχουν μερικά γεγονότα που ίσως δεν γνωρίζετε.

Προϊόντα δημητριακών τίγκα στις τοξίνες μούχλας – Έρευνα

Οι τοξίνες της μούχλας μπορούν να αποδυναμώσουν το ανοσοποιητικό σύστημα
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο