Ξεκλείδωμα της γυναικείας γονιμότητας με ένα πρόγραμμα ειδικής αναπαραγωγικής άσκησης.
Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), το 16% των ανθρώπων πλήττονται από υπογονιμότητα σε όλο τον κόσμο. Ένας υποκείμενος παράγοντας είναι η σχετιζόμενη με την ηλικία μείωση του αποθεματικού των ωοθηκών (DOR), η οποία μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερες πιθανότητες υπογονιμότητας και δεν έχει ευρέως αποδεκτή θεραπεία επί του παρόντος. Ειδικά συμπληρώματα διατροφής και μέτρια άσκηση έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνουν τη γονιμότητα. Οι ερευνητές έχουν προτείνει το φολικό οξύ, μυοινοσιτόλη, μελατονίνη, Βιταμίνη D3, συνένζυμο Q10 ως συμπληρώματα που μπορούν να βοηθήσουν. Ωστόσο, δεν υπάρχει συναίνεση μέχρι σήμερα για το είδος της άσκησης που παρέχει τα καλύτερα αποτελέσματα.
Στόχος ερευνητών σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Life, ήταν να αναπτύξουν ένα νέο και καινοτόμο πρωτόκολλο θεραπευτικής άσκησης ειδικά σχεδιασμένο για την αποκατάσταση της πυελικής περιοχής και την αναζωογόνηση των ωοθηκών. Οι θεραπευτικές ασκήσεις επικεντρώνονται στη βελτίωση της γονιμότητας, στην αποκατάσταση της πυελικής περιοχής (συμπεριλαμβανομένης της επανεκπαίδευσης των μυών του πυελικού εδάφους), στη διδασκαλία της σωστής στάσης, στη βελτίωση του συστήματος σταθεροποίησης του πυελικού-οσφυϊκού πυρήνα, στην αποκατάσταση της βέλτιστης μυϊκής λειτουργίας του διαφράγματος και στην ενεργοποίηση του παρασυμπαθητικού νευρικό σύστημα μέσω της εκμάθησης αναπνοής και χαλάρωσης που ανακουφίζει από το στρες.
Σε μια μονοκεντρική, τυχαιοποιημένη, ανοιχτή κλινική δοκιμή χρησιμοποίησαν αυτή τη μέθοδο άσκησης στην ομάδα παρέμβασης, σε σύγκριση με το περπάτημα και καμία άσκηση στις άλλες ομάδες, για να διερευνηθούν τα οφέλη αυτού του προγράμματος άσκησης στο μέλλον.
Η «αναπαραγωγική γυμναστική» διάρκειας 70 λεπτών περιλαμβάνει ασκήσεις ενδυνάμωσης, διατάσεων και χαλάρωσης σε συνδυασμό με κινήσεις εμπνευσμένες από τη γιόγκα και διαφραγματική αναπνοή με στοιχεία διαλογισμού για την ενεργοποίηση της παρασυμπαθητικής οδού και την ανακούφιση από το στρες.
Συμπερασματικά, η μελέτη ασχολείται με τον τύπο της σωματικής δραστηριότητας για την ενίσχυση διαφόρων πτυχών της γυναικείας γονιμότητας, συμπεριλαμβανομένης της σύνθεσης του σώματος, της ορμονικής ισορροπίας, της κανονικότητας της εμμήνου ρύσεως, της σεξουαλικής λειτουργίας και των ποσοστών αυθόρμητης εγκυμοσύνης. Τα ευρήματα υποστηρίζουν την ενσωμάτωση της τακτικής θεραπευτικής άσκησης στα σχέδια θεραπείας γονιμότητας για τη βελτιστοποίηση των αποτελεσμάτων της αναπαραγωγικής υγείας. Οι προκαταρκτικοί τρεις εθελοντές ασθενείς είχαν μια πολλά υποσχόμενη αλλαγή στα επίπεδα FSH και AMH μετά από 3 μήνες άσκησης, υποστηρίζοντας περαιτέρω την πιθανή επιτυχία της μελέτης. Τα αποτελέσματα της μελέτης μπορεί να παρέχουν στοιχεία υψηλής ποιότητας για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας της αναπαραγωγικής φυσιοθεραπείας στη θεραπεία ασθενών με DOR και στην αξιολόγηση των αποτελεσμάτων μετά από εξωσωματική γονιμοποίηση. Αυτή η μελέτη θα συμβάλει στην παροχή μιας θεραπευτικής επιλογής για ασθενείς με DOR.
Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.