Κυριακή, 30 Ιουνίου, 2024
25 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Όλη η αλήθεια για το E. coli – Δεν του αξίζει όλη η κακή του φήμη

ΑρχικήυγείαΌλη η αλήθεια για το E. coli - Δεν του αξίζει όλη η κακή του φήμη
spot_img

Τι λέει επιστήμονας υγείας.

     Οι περισσότεροι γνωρίζουμε το Escherichia coli (E coli) ως ένα επιβλαβές βακτήριο για την υγεία που μολύνει τα τρόφιμα και κατ΄ επέκταση και τους καταναλωτές και μπορεί να προκαλέσει στομαχικές ασθένειες, λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, νεφρική ανεπάρκεια και ακόμη και θάνατο. Όμως, δεν είναι όλοι οι τύποι του βακτηρίου ικανοί να βλάψουν την υγεία και στην πραγματικότητα  υπάρχουν πολλοί τύποι E. coli που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο σε ένα υγιές μικροβίωμα του εντέρου.

   Όπως εξηγεί ο Mel Lacey, Αναπληρωτής Καθηγητής Μοριακής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Sheffield Hallam, στο TheConversation, σε ένα υγιές ενήλικο έντερο, το φιλικό E. coli παράγει βιταμίνη Κ (η οποία βοηθά στην πήξη του αίματος και υποστηρίζει την επούλωση των πληγών) και αποτρέπει την επικράτηση των βακτηρίων που προκαλούν ασθένειες. Το στέλεχος E. coli Nissle είναι στην πραγματικότητα ένα προβιοτικό, που σημαίνει ότι η παρουσία του στο έντερο αποτρέπει τις λοιμώξεις. Αυτό το στέλεχος αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά το 1917 αφού απομονώθηκε από τα κόπρανα ενός Γερμανού που δεν είχε προσβληθεί από ξέσπασμα διάρροιας που είχε μολύνει πολλούς από τους συναδέλφους του στρατιώτες.

   Αλλά όπως λέει ο Lacey, μερικές φορές, αυτά τα φιλικά στελέχη βρίσκονται στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή. Για παράδειγμα, μεταξύ 80-95% των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος προκαλούνται από E. coli, συχνά λόγω της εγγύτητας του πρωκτού και της εισόδου του ουροποιητικού συστήματος, γεγονός που επιτρέπει στα βακτήρια να μετακινούνται φυσικά από τη μια περιοχή στην άλλη.

   Ένα επιβλαβές στέλεχος του βακτηρίου που σε κανονικές συνθήκες δεν ζει στο έντερο, είναι το E coli 0157 που μπορεί να βρεθεί στο έντερο αγελάδων, προβάτων και κατσικιών. Όταν μολύνει τον άνθρωπο, προκαλεί κοιλιακό άλγος, αιματηρή διάρροια, νεφρική νόσο και, σε ορισμένες τραγικές περιπτώσεις, θάνατο. Φτάνει στο ανθρώπινο έντερο μέσω μολυσμένων τροφών, άμεσης επαφής με ζώα ή το περιβάλλον τους.

   Το μικροβίωμα κάθε ατόμου είναι διαφορετικό, επομένως η ποσότητα του E coli που υπάρχει εκεί καθώς και ποια στελέχη, θα ποικίλλει. Μερικές φορές, αυτές οι διαφορές οφείλονται σε απορρύθμιση, όπου η μικροβιακή κοινότητα του εντέρου οδηγείται σε ανισορροπία. Αυτό μπορεί να έχει μια σειρά από επιπτώσεις στην υγεία.

   Σε φλεγμονώδεις ασθένειες του εντέρου, συμπεριλαμβανομένου του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου, της νόσου του Crohn και της ελκώδους κολίτιδας, ο αριθμός του E. coli είναι συχνά υψηλότερος από ό,τι σε ένα υγιές έντερο. Ωστόσο, δεν γνωρίζουμε επί του παρόντος εάν οι αυξημένοι αριθμοί E. coli στο μικροβίωμα του εντέρου προκαλούν φλεγμονώδη νόσο του εντέρου ή εάν η ασθένεια καθιστά το έντερο λιγότερο κατοικήσιμο για άλλα είδη βακτηρίων, οδηγώντας σε αύξηση της ποσότητας συγκεκριμένων στελεχών του E coli.

    Ο καρκίνος του παχέος εντέρου και η απορρύθμιση του μικροβιώματος του εντέρου συσχετίζονται επίσης – και πάλι με υψηλότερη ποσότητα E. coli στο άρρωστο έντερο. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε μια ομάδα δυσάρεστων στελεχών E coli που παράγουν μόρια που ονομάζονται κυκλομοδουλίνες και στη συνέχεια τα εκκρίνουν κοντά στα ανθρώπινα κύτταρα. Οι κυκλομοντουλίνες είναι καρκινογόνες, μεταβάλλοντας τον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσονται τα ανθρώπινα κύτταρα, υπονοώντας ότι ορισμένα στελέχη E coli μπορεί να αυξήσουν την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου στον άνθρωπο ξενιστή τους.

   Επομένως, ενώ το E. coli μπορεί να έχει κακή φήμη, δεν είναι όλα τα στελέχη στην πραγματικότητα κακά για εμάς και παραμένουν ένα σημαντικό μέρος ενός μικροβιώματος της υγείας του εντέρου.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Οι 25 χρόνιες ασθένειες που προκαλούν τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα – Η Ευρώπη αντιστέκεται – Πρόταση για προειδοποιήσεις τύπου τσιγάρου

Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα «παραμερίζουν» όλες τις άλλες ομάδες τροφίμων και κυριαρχούν στις παγκόσμιες δίαιτες.

Μικροπλαστικά και σε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ανεξάρτητα εάν είναι σε πλαστικό ή σε γυάλινο μπουκάλι!

Ανάλυση μικροπλαστικών σε εμπορικά φυτικά βρώσιμα έλαια από την Ιταλία και την Ισπανία.

Ψάρια: Ποια είναι τα πιο μολυσμένα με παράσιτα Anisakis – Στοιχεία από το RASFF τα τελευταία 23 χρόνια

Ειδοποιήσεις για Anisakis spp. στο σύστημα ταχείας ειδοποίησης για τρόφιμα και ζωοτροφές (RASFF) που αναφέρθηκαν το 2001–2023.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα