Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
15.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Παρά τους κινδύνους πολλοί εξακολουθούν να λαμβάνουν επικίνδυνα αντιεμετικά φάρμακα

ΑρχικήυγείαΠαρά τους κινδύνους πολλοί εξακολουθούν να λαμβάνουν επικίνδυνα αντιεμετικά φάρμακα
spot_img

Το 2022, στη Γαλλία περίπου 5 εκατομμύρια ασθενείς έχουν εκτεθεί σε τουλάχιστον μία από τις ουσίες που προκαλούν καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια.

Η Γαλλική Ένωση επαγγελματιών Υγείας Mieux Prescrire Association (AMP) σε πρόσφατο άρθρο της εφιστά την προσοχή του κοινού για δύο δημοφιλή αντιεμετικά φάρμακα κατά της ναυτίας. Πρόκειται για τις ουσίες δομπεριδόνη και μετοπιμαζίνη, που  προκαλούν σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες, ιδιαίτερα καρδιακές και εγκεφαλοαγγειακές. Παρά τη σαφή μείωση της δομπεριδόνης μεταξύ 2017 και 2022, πάρα πολλοί ασθενείς εξακολουθούν να εκτίθενται σε αυτά τα δύο φάρμακα που είναι περισσότερο επικίνδυνα παρά χρήσιμα σύμφωνα με την ΑΜΡ.

Η δομπεριδόνη (Domperidone Teva° ή άλλη) και η μετοπιμαζίνη (Vogalène°, Vogalib° ή άλλα), νευροληπτικά που χρησιμοποιούνται ως αντιεμετικά, εκθέτουν τους ανθρώπους σε σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες. Μια ανάλυση που πραγματοποιήθηκε από το Prescrire του δείγματος του γαλλικού Εθνικού Συστήματος Δεδομένων Υγείας (ESND) μεταξύ 2017 και 2022 δείχνει ότι η έκθεση στη δομπεριδόνη και στη μετοπιμαζίνη έχει γενικά μειωθεί με τα χρόνια. Αυτή η περίοδος σημαδεύτηκε από προειδοποιήσεις από το Prescrire και περιοριστικά μέτρα που έλαβαν οι αρχές, ιδίως διαγραφές και ανακοινώσεις από τον Γαλλικό Οργανισμό Φαρμάκων (ANSM).

Ωστόσο, το 2022, περίπου 5 εκατομμύρια ασθενείς έχουν εκτεθεί σε τουλάχιστον μία από αυτές τις ουσίες, συμπεριλαμβανομένων περίπου 4 εκατομμυρίων στη μετοπιμαζίνη και 400.000 στη δομπεριδόνη. Πάρα πολλοί ασθενείς εξακολουθούν να εκτίθενται σε αυτά τα δύο φάρμακα που είναι περισσότερο επικίνδυνα παρά χρήσιμα καταλήγει η ανακοίνωση της ΑΜΡ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο