Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
14.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Που οφείλεται το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης

ΑρχικήυγείαΠου οφείλεται το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης
spot_img

Νέα μελέτη έδειξε “εξάντληση” συγκεκριμένων κυττάρων του ανοσοποιητικού σε ασθενείς με σύνδρομο χρόνιας κόπωσης.

Το εξουθενωτικό σύνδρομο χρόνιας κόπωσης (ME/CFS) επηρεάζει περίπου 65 εκατομμύρια παγκοσμίως, αφήνοντας ορισμένους ασθενείς άρρωστους για δεκαετίες και ανίκανους να εργαστούν. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν υπερβολική κόπωση που δεν βοηθάει η ανάπαυση και μπορεί επίσης να περιλαμβάνει εγκεφαλική ομίχλη, σωματικούς πόνους, πονοκεφάλους, δυσκολία στον ύπνο και παρατεταμένη αύξηση των συμπτωμάτων μετά από ήπια σωματική άσκηση ή άσκηση. Τα αίτια είναι άγνωστα και δεν υπάρχει θεραπεία για τη νόσο.

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, το εξουθενωτικό σύνδρομο χρόνιας κόπωσης δημιουργεί συνθήκες όπου ένα είδος κυττάρου του ανοσοποιητικού που εντοπίζει και σκοτώνει παθογόνα, γνωστό ως Τ κύτταρο, εξαντλείται.

Οι συγγραφείς της μελέτης γνώριζαν ότι το ανοσοποιητικό σύστημα ήταν απορυθμισμένο σε ασθενείς με μυαλγική εγκεφαλομυελίτιδα/σύνδρομο χρόνιας κόπωσης (ME/CFS), οπότε ξεκίνησαν ρωτώντας ποια μέρη αλλάζουν με την πάθηση; Μια συστηματική εξερεύνηση αποκάλυψε ότι τα βασικά CD8+ Τ κύτταρα εμφάνιζαν μια από τις πιο έντονες συνθήκες απορρύθμισης, με σημάδια συνεχούς διέγερσης που οδηγούν σε κατάσταση εξάντλησης, μια κατάσταση που έχει μελετηθεί καλά στον καρκίνο.

«Αυτό είναι ένα σημαντικό εύρημα για το ME/CFS γιατί τώρα μπορούμε να εξετάσουμε τα Τ κύτταρα πιο προσεκτικά και ελπίζουμε κοιτάζοντας στα εξαντλημένα κύτταρα μπορούμε να αρχίσουμε να λαμβάνουμε υποδείξεις για το τι ανταποκρίνονται», δήλωσε  ο Andrew Grimson , καθηγητής μοριακής βιολογίας και γενετικής στο Κολέγιο Τεχνών και Επιστημών.

Ο Γκρίμσον είναι ο συν-αντίστοιχος συγγραφέας της μελέτης , που δημοσιεύτηκε στις 2 Δεκεμβρίου στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών.  Η Maureen Hanson , Καθηγήτρια Liberty Hyde Bailey στο Τμήμα Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής (College of Agriculture and Life Sciences), είναι η άλλη αντίστοιχη συγγραφέας.

«Έχουν αναπτυχθεί θεραπείες για την αντιστροφή της εξάντλησης των Τ κυττάρων ως θεραπείες για τον καρκίνο», είπε ο Hanson. «Τα ευρήματά μας εγείρουν το ερώτημα εάν τέτοια φάρμακα κατά της εξάντλησης μπορεί επίσης να είναι χρήσιμα στο ME/CFS». Ισχυρές ενδείξεις για το φαινόμενο της εξάντλησης των Τ κυττάρων σε ME/CFS έχουν επίσης αναφερθεί σε μακρά COVID, πρόσθεσε ο Hanson.

Μελλοντικές εργασίες θα προσπαθήσουν να προσδιορίσουν εάν στην πραγματικότητα εμπλέκεται ένας ιός, κάτι που δεν είναι προς το παρόν γνωστό. «Πρέπει να καταλάβουμε τι τους ωθεί σε αυτή την εξαντλημένη κατάσταση», είπε ο Γκρίμσον.

Η ομάδα σχεδιάζει επίσης να πάρει κύτταρα από ασθενείς και μάρτυρες, να καθαρίσει αυτά τα κύτταρα και να θεραπεύσει τους ασθενείς με φάρμακα που αναστρέφουν την εξάντληση και να δουν εάν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος επαναφέρουν την κανονική τους λειτουργία. Εάν η εξάντληση των CD8+ Τ κυττάρων μπορεί να αντιστραφεί, το επόμενο ερώτημα είναι εάν αυτή η αναστροφή ωφελεί πραγματικά έναν ασθενή, καθώς η εξάντληση μπορεί να έχει προστατευτικές ιδιότητες. 

https://news.cornell.edu/stories/2024/12/immune-t-cells-become-exhausted-chronic-fatigue-syndrome-patients

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Μελομακάρονα εμπορίου: Το συντηρητικό που περιέχουν και το “ψεύτικο” συστατικό

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα συντηρητικά και τα πρόσθετα στα μελομακάρονα εμπορίου.

Τα 8 πιο κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζει η σύγχρονη βιομηχανία τροφίμων

Ομάδα εμπειρογνωμόνων από την ακαδημαϊκή κοινότητα και τη βιομηχανία, ξεχώρισε τα πιο σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η βιομηχανία τροφίμων που σχετίζονται με την επιστήμη και την τεχνολογία των τροφίμων από ερευνητική σκοπιά.

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο