Το αποτέλεσμα του αποκλεισμού του διαδικτύου από κινητά σύμφωνα με επιστημονική έρευνα.
Σήμερα, οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν κινητό τηλέφωνο που μπορεί να έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο, σύμφωνα με το Pew Research Center και σύμφωνα με μελέτη, κατά μέσο όρο κοιτάζουν τις οθόνες 5 ώρες και 16 λεπτά την ημέρα.
Με αυτή την ταχεία διείσδυση έχει προκληθεί ευρεία ανησυχία σχετικά με τις αρνητικές ψυχολογικές επιπτώσεις της χρόνιας διασύνδεσης. Αν και οι περισσότεροι από εσάς διαβάζετε αυτό το άρθρο μέσω κινητού, ίσως να σας προβληματίσει ή να σας κινητοποιήσει, η έρευνα του Adrian Ward αναπληρωτή καθηγητή μάρκετινγκ στο Texas McCombs, που επικυρώνει αυτές τις ανησυχίες και προτείνει μια θεραπεία.
Σε ένα ελεγχόμενο πείραμα, διαπίστωσε ότι μόλις δύο εβδομάδες αποκλεισμού του διαδικτύου από smartphone βελτίωσαν τρεις διαστάσεις της ψυχολογικής λειτουργίας: ψυχική υγεία, υποκειμενική ευεξία και εύρος προσοχής. Ο Ward διεξήγαγε τη μελέτη με μια διεπιστημονική ομάδα ειδικών στην ψυχολογία, την ψυχιατρική και τη συμπεριφορά των καταναλωτών.
«Τα smartphone έχουν αλλάξει δραστικά τη ζωή και τις συμπεριφορές μας τα τελευταία 15 χρόνια, αλλά η βασική ανθρώπινη ψυχολογία μας παραμένει η ίδια», λέει ο Ward. «Το μεγάλο ερώτημά μας ήταν, είμαστε προσαρμοσμένοι να αντιμετωπίζουμε συνεχώς τη σύνδεση με τα πάντα; Τα δεδομένα δείχνουν ότι δεν είμαστε».
Αποκλεισμός προγραμμάτων περιήγησης και άλλα
Οι ερευνητές διεξήγαγαν μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή τεσσάρων εβδομάδων στην οποία ζητήθηκε από 467 συμμετέχοντες, μέσης ηλικίας 32 ετών, να εγκαταστήσουν μια εφαρμογή στα smartphone τους. Η εφαρμογή απέκλεισε κάθε πρόσβαση στο Διαδίκτυο, συμπεριλαμβανομένων των προγραμμάτων περιήγησης και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, επιτρέποντας μόνο κλήσεις και μηνύματα κειμένου. Οι συμμετέχοντες εξακολουθούσαν να έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο μέσω υπολογιστών στο σπίτι, τη δουλειά και το σχολείο, αλλά δεν ήταν πλέον συνεχώς συνδεδεμένοι με τον διαδικτυακό κόσμο.
Για να αξιολογηθούν τα αποτελέσματα της παρέμβασης με την πάροδο του χρόνου, οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες. Μια ομάδα ενεργοποίησε την εφαρμογή για τις δύο πρώτες εβδομάδες και στη συνέχεια απέκτησε ξανά πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Ο άλλη μπλόκαρε το διαδίκτυο τις τελευταίες δύο εβδομάδες.
Χρησιμοποιώντας τόσο αυτοαναφερόμενες αξιολογήσεις όσο και αντικειμενικά τεστ που βασίζονται σε υπολογιστή, οι ερευνητές μέτρησαν την ψυχολογική λειτουργία των συμμετεχόντων στην αρχή, στη μέση και στο τέλος των τεσσάρων εβδομάδων.
Συνολικά, διαπίστωσαν ότι ο αποκλεισμός του διαδικτύου για κινητά για δύο εβδομάδες οδήγησε σε αξιοσημείωτες βελτιώσεις στην ψυχική υγεία, την υποκειμενική ευημερία και τη διαρκή προσοχή.
- Το 91% των συμμετεχόντων βελτιώθηκε σε τουλάχιστον ένα από τα τρία αποτελέσματα.
- Το 71% των συμμετεχόντων ανέφερε καλύτερη ψυχική υγεία μετά το διάλειμμα στο διαδίκτυο από ό,τι πριν. Ο μέσος βαθμός βελτίωσης των συμπτωμάτων της κατάθλιψης ήταν μεγαλύτερος από αυτόν που αναφέρθηκε σε πολλαπλές μελέτες αντικαταθλιπτικών φαρμάκων.
- Το εύρος της προσοχής βελτιώθηκε κατά ένα ποσό που ισοδυναμεί με την αντιστροφή 10 ετών γνωστικής έκπτωσης που σχετίζεται με την ηλικία.
- Τα οφέλη του αποκλεισμού του διαδικτύου για κινητά φαίνεται να αυξάνονται με την πάροδο του χρόνου. Τα δεδομένα δειγματοληψίας εμπειριών έδειξαν ότι οι άνθρωποι ένιωθαν προοδευτικά καλύτερα μέρα με τη μέρα κατά τη διάρκεια της περιόδου παρέμβασης.
Περισσότερος χρόνος εκτός σύνδεσης
Αυτές οι επιπτώσεις στην ψυχολογική λειτουργία μπορούν να εξηγηθούν από το πώς ο αποκλεισμός του διαδικτύου για κινητά επηρέασε την καθημερινή ζωή των συμμετεχόντων, λέει ο Ward. Αντί να παρακολουθούν περισσότερη τηλεόραση ή ταινίες, «αύξησαν τον χρόνο που αφιερώνονταν στον κόσμο εκτός σύνδεσης. Αυτό είναι να κάνεις χόμπι, να μιλάς με ανθρώπους πρόσωπο με πρόσωπο ή να βγαίνεις στη φύση. Κοιμήθηκαν περισσότερο, ένιωθαν πιο κοινωνικά συνδεδεμένοι και ένιωθαν περισσότερο να ελέγχουν τις αποφάσεις τους».
Για τους επαγγελματίες του μάρκετινγκ, λέει ο Ward, τα ευρήματα υποδηλώνουν μια τεράστια όρεξη μεταξύ των καταναλωτών για τεχνολογίες που τους διεγείρουν λιγότερο και έτσι τους βοηθούν να μειώσουν το χρόνο τους στο διαδίκτυο. Για παράδειγμα, μια εταιρεία μπορεί να μετακινηθεί σε ένα επιχειρηματικό μοντέλο που βασίζεται σε συνδρομές, ώστε οι χρήστες να μην βομβαρδίζονται με εντυπωσιακές διαφημίσεις που ζητούν ένα κλικ.
Οι εργοδότες μπορεί να προσφέρουν εφαρμογές για να βοηθήσουν τους εργαζόμενους να γίνουν πιο ευτυχισμένοι και πιο παραγωγικοί μειώνοντας την χρήση διαδικτύου για κινητά, λέει.
Ωστόσο, συνιστά να δίνεται στους εργαζόμενους η επιλογή να διαλέξουν. Στη μελέτη, μόνο το 57% των συμμετεχόντων ακολούθησε την εγκατάσταση της εφαρμογής και μόνο το ένα τέταρτο πέρασε τις δύο ολόκληρες εβδομάδες εκτός σύνδεσης.
«Ίσως το θέσετε σε ψηφοφορία και οι άνθρωποι θα επιλέξουν να το ψηφίσουν», λέει ο Ward. «Το γεγονός ότι το 80% των ανθρώπων πιστεύουν ότι χρησιμοποιούν τα τηλέφωνά τους πάρα πολύ υποδηλώνει ότι ίσως το κάνουν».
Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση https://academic.oup.com/pnasnexus/article/4/2/pgaf017/8016017