Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
9.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Το 60% των βρεφικών και παιδικών τροφίμων είναι ανθυγιεινά και σχεδόν όλα όσα αξιολογήθηκαν έχουν παραπλανητικούς ισχυρισμούς υγείας!

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΤο 60% των βρεφικών και παιδικών τροφίμων είναι ανθυγιεινά και σχεδόν όλα όσα αξιολογήθηκαν έχουν παραπλανητικούς ισχυρισμούς υγείας!
spot_img

Αξιολογήθηκαν 651 προϊόντα διατροφής για βρέφη και παιδιά που πωλήθηκαν στις δέκα κορυφαίες αλυσίδες παντοπωλείων των ΗΠΑ.

Ένα εκπληκτικό 60% των βρεφικών και νηπιακών τροφίμων δεν πληρούν τις διατροφικές συστάσεις και κανένα δεν πληροί τις απαιτήσεις προώθησης που ορίζονται από τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε σήμερα στο επιστημονικό περιοδικό Nutrients.

Ελλείψει ειδικών κατευθυντήριων γραμμών διατροφής ή προώθησης στις ΗΠΑ για αυτά τα τρόφιμα, οι ερευνητές στο The George Institute for Global Health αξιολόγησαν δεδομένα για 651 προϊόντα διατροφής για βρέφη και παιδιά που πωλήθηκαν στις δέκα κορυφαίες αλυσίδες παντοπωλείων των ΗΠΑ.

Μεταξύ όλων των προϊόντων, το 70% απέτυχε να καλύψει τις απαιτήσεις σε πρωτεΐνη και το 44% υπερέβη τις συνολικές απαιτήσεις σε ζάχαρη. Επίσης ένα τα τέσσερα προϊόντα δεν πληρούσε τις απαιτήσεις σε θερμίδες και ένα στα πέντε υπερέβη τα συνιστώμενα όρια νατρίου.

Η Δρ Ελίζαμπεθ Ντάνφορντ, Ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Τζορτζ και Επίκουρη Καθηγήτρια, στο Τμήμα Διατροφής στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας δήλωσε ότι η αυξανόμενη δημοτικότητα των επεξεργασμένων φαγητών για βρέφη και μικρά παιδιά είναι ανησυχητική.

«Η πρώιμη παιδική ηλικία είναι μια κρίσιμη περίοδος ταχείας ανάπτυξης και όταν σχηματίζονται γευστικές προτιμήσεις και διατροφικές συνήθειες, ανοίγει ενδεχομένως ο δρόμοσ για την ανάπτυξη χρόνιων ασθενειών όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης και ορισμένοι καρκίνοι αργότερα στη ζωή», είπε η Ντάνφορντ.

«Οι φτωχοί γονείς επιλέγουν όλο και περισσότερο φαγητά με ευκολία, αγνοώντας ότι πολλά από αυτά τα προϊόντα στερούνται βασικών θρεπτικών συστατικών που χρειάζονται για την ανάπτυξη του παιδιού τους και ξεγελιούνται ώστε να πιστεύουν ότι είναι πιο υγιή από ό,τι είναι στην πραγματικότητα».

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι σακούλες παιδικών τροφών είναι τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα προϊόντα στον κλάδο, με αύξηση 900% στο ποσοστό των πωλήσεων που προέρχεται από τα σακουλάκια τα τελευταία 13 χρόνια. Ανησυχητικά, τα σακουλάκια κατατάχθηκαν μεταξύ των πιο ανθυγιεινών προϊόντων που αξιολογήθηκαν, με λιγότερο από 7% να πληρούν τις συνολικές συστάσεις για τη ζάχαρη.*

Η μελέτη αποκάλυψε επίσης την έκταση των παραπλανητικών πρακτικών μάρκετινγκ, με σχεδόν όλα (99,4%) τα προϊόντα να διαθέτουν τουλάχιστον έναν απαγορευμένο ισχυρισμό στη συσκευασία τους. Κατά μέσο όρο, τα προϊόντα εμφάνιζαν τέσσερις απαγορευμένους ισχυρισμούς, με ορισμένα να εμφανίζουν έως και 11. Οι συνήθεις ισχυρισμοί περιλάμβαναν «μη γενετικά τροποποιημένο (ΓΤ)» (70 τοις εκατό), «βιολογικό» (59 τοις εκατό), «χωρίς BPA» (37 τοις εκατό), και «χωρίς τεχνητά χρώματα/γεύσεις» (25 τοις εκατό).

Η Dr Daisy Coyle, ερευνήτρια και διαιτολόγος στο The George Institute είπε ότι τέτοιοι ισχυρισμοί δημιουργούν ένα λεγόμενο «φωτοστέφανο υγείας» γύρω από αυτά τα προϊόντα.

«Η έλλειψη ρύθμισης σε αυτόν τον τομέα αφήνει την πόρτα ορθάνοιχτη για τη βιομηχανία τροφίμων για να εξαπατήσει τους πολυάσχολους γονείς», είπε.

«Το είδαμε αυτό όχι μόνο στη χρήση παραπλανητικών ισχυρισμών αλλά και στη χρήση παραπλανητικών ονομάτων, όπου το όνομα του προϊόντος δεν αντικατοπτρίζει τα κύρια συστατικά που βρίσκονται στη λίστα συστατικών».

«Για παράδειγμα, τα σνακ συχνά αναφέρονται σε φρούτα ή λαχανικά στην ονομασία του προϊόντος, παρά το γεγονός ότι αποτελούνται κυρίως από αλεύρι ή άλλα άμυλα», πρόσθεσε ο Δρ Coyle.

Η παχυσαρκία σε παιδιά ηλικίας δύο έως πέντε ετών έχει υπερδιπλασιαστεί στις ΗΠΑ από τη δεκαετία του 1970, με περίπου το 13% των παιδιών προσχολικής ηλικίας να ζουν με παχυσαρκία.  Αυτό έχει επιδεινωθεί μόνο από την πανδημία COVID-19. 

«Ενώ η μείωση της παιδικής παχυσαρκίας αποτελούσε προτεραιότητα υπό την κυβέρνηση Ομπάμα, το ζήτημα φαίνεται να έχει παραγκωνιστεί τα τελευταία χρόνια», πρόσθεσε ο Δρ Ντάνφορντ.

«Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη για καλύτερη ρύθμιση και καθοδήγηση στην αγορά βρεφικών και νηπίων τροφίμων στις Ηνωμένες Πολιτείες – η υγεία των μελλοντικών γενεών εξαρτάται από αυτό».

  1. Coyle DH et al . Μια αξιολόγηση του διατροφικού και προωθητικού προφίλ εμπορικών τροφίμων για βρέφη και νήπια στις Ηνωμένες Πολιτείες. Nutrients 2024. 16,0
  2. Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Μοντέλο προφίλ θρεπτικών ουσιών και προώθησης: Υποστήριξη κατάλληλης προώθησης προϊόντων διατροφής για βρέφη και μικρά παιδιά 6–36 μηνών στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του ΠΟΥ. 2022
    https://www.who.int/europe/publications/i/item/WHO-EURO-2022-6681-46447-67287
  3. Fryar CD, et al . Επιπολασμός του υπέρβαρου, της παχυσαρκίας και της σοβαρής παχυσαρκίας μεταξύ παιδιών και εφήβων ηλικίας 2–19 ετών: Ηνωμένες Πολιτείες, 1963–1965 έως 2017–2018. NCHS Health E-Stats. 2020.  https://www.cdc.gov/nchs/data/hestat/obesity-child-17-18/overweight-obesity-child-H.pdf
  4. Lange SJ et al . Διαχρονικές τάσεις στον δείκτη μάζας σώματος πριν και κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 μεταξύ ατόμων ηλικίας 2–19 ετών — Ηνωμένες Πολιτείες, 2018–2020. MMWR Morb Mortal Wkly Rep 2021;70:1278–1283
    https://www.cdc.gov/mmwr/volumes/70/wr/mm7037a3.htm?s_cid=mm7037a3_w

*Αυτό αντιπροσωπεύει το 7 τοις εκατό όλων των σακουλών, αλλά οι σακούλες με βάση τα φρούτα (που περιέχουν την περισσότερη ζάχαρη) δεν περιλαμβάνονται στα κριτήρια του ΠΟΥ. Το ποσοστό αυτό γίνεται 69% εάν εξαιρεθούν τα σακουλάκια με βάση τα φρούτα.


JOURNAL Nutrients

DOI 10.3390/nu16160000 

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τα 8 πιο κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζει η σύγχρονη βιομηχανία τροφίμων

Ομάδα εμπειρογνωμόνων από την ακαδημαϊκή κοινότητα και τη βιομηχανία, ξεχώρισε τα πιο σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η βιομηχανία τροφίμων που σχετίζονται με την επιστήμη και την τεχνολογία των τροφίμων από ερευνητική σκοπιά.

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.

Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο