Περγαμόντο, μια πλούσια πηγή πολυφαινολών.
Οι σκελετικοί μύες αποτελούν τον μεγαλύτερο ιστό στο ανθρώπινο σώμα, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 40-50% της συνολικής μάζας σώματος υγιών ατόμων. Είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της μεταβολικής υγείας, ιδιαίτερα για την ομοιόσταση της γλυκόζης και της ινσουλίνης. Η μυϊκή μάζα αναφέρεται στην ποσότητα του μυϊκού ιστού στο σώμα, που αποτελεί σημαντικό μέρος του συνολικού σωματικού βάρους και είναι ζωτικής σημασίας για διάφορες φυσιολογικές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης της κίνησης, του μεταβολισμού και της συνολικής υγείας. Η σημασία του μυϊκού ιστού γίνεται όλο και πιο εμφανής με τη γήρανση. Η μυϊκή μάζα συνήθως κορυφώνεται κατά την τρίτη δεκαετία της ζωής και αρχίζει να μειώνεται στη συνέχεια, ιδιαίτερα από την τέταρτη δεκαετία και μετά. Αυτή η μείωση σχετίζεται με διάφορες ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία, συμπεριλαμβανομένης της σαρκοπενίας, η οποία χαρακτηρίζεται από απώλεια μυϊκής μάζας και δύναμης. Η διατήρηση της μυϊκής υγείας είναι ζωτικής σημασίας, καθώς χρησιμεύει ως ανεξάρτητος προγνωστικός παράγοντας θνησιμότητας σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, ειδικά σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας.
Το περγαμόντο είναι ένα ενδημικό φυτό από την περιοχή της Καλαβρίας στη νότια Ιταλία του οποίου ο καρπός περιέχει εξαιρετικά υψηλές συγκεντρώσεις βιοδραστικών ενώσεων σημαντικού κλινικού ενδιαφέροντος. Οι κύριες πολυφαινόλες του περγαμόντου, ιδιαίτερα η ναριγγίνη και η νεοεσπεριδίνη, έχουν συγκεντρώσει την προσοχή για τους ρόλο τους στην υγεία. Τα εκχυλίσματα περγαμόντου έχουν προταθεί ότι διαθέτουν διάφορες φαρμακολογικές ιδιότητες, συμπεριλαμβανομένων των αντιφλεγμονωδών και αντιοξειδωτικών επιδράσεων, οι οποίες θα μπορούσαν να είναι χρήσιμες στη διαχείριση ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία και τη νευρομυϊκή υγεία.
Σε συστηματική ανασκόπηση μελετών που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Foods, αναφέρονται τα κύρια στοιχεία σχετικά με τη χρήση εκχυλισμάτων περγαμόντου ή των πολυφαινολών του για την προώθηση και τη διατήρηση επαρκούς μυϊκής μάζας και την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και της οστεοπόρωσης, με ιδιαίτερη έμφαση στην κλινική διαχείριση της οστεοσαρκοπενικής παχυσαρκίας ή παθολογιών που σχετίζονται με μεταβολικές αλλοιώσεις, καθώς και παθολογίες που σχετίζονται με την ηλικία και χαρακτηρίζονται από αλλοιώσεις στην οστική και λιπώδη μάζα.
Η ανασκόπηση υπογραμμίζει τις πολλά υποσχόμενες επιδράσεις των εκχυλισμάτων περγαμόντου στη μάζα και τη λειτουργία των σκελετικών μυών, ιδιαίτερα στο πλαίσιο της παχυσαρκίας, του μεταβολικού συνδρόμου, της οστεοσαρκοπενικής παχυσαρκίας και της οστεοπόρωσης. Επιπλέον, ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι τα εκχυλίσματα περγαμόντου μπορούν να βελτιώσουν τη μεταβολική ισορροπία, τη λειτουργία του ενδοθηλίου και τη μέγιστη πρόσληψη οξυγόνου στους αθλητές, υπογραμμίζοντας τα πιθανά οφέλη τους για την υγεία των σκελετικών μυών. Συνολικά, αυτά τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι τα εκχυλίσματα περγαμόντου, ειδικά αυτά που είναι πλούσια σε πολυφαινόλες, μπορεί να είναι ένα πολύτιμο συμπλήρωμα στη διαχείριση της οστεοσαρκοπενικής παχυσαρκίας και άλλων σχετικών κλινικών καταστάσεων που περιλαμβάνουν προφλεγμονώδεις επιδράσεις σε όργανα και ιστούς.
Οι συγγραφείς κατέληξαν στο συμπέρασμα –συνοπτικά- πως τα εκχυλίσματα περγαμόντου θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε συνδυασμό με άλλες θεραπείες για τη σαρκοπενική και οστεοσαρκοπενική παχυσαρκία, αξιοποιώντας τις αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, ειδικά των πολυφαινολών τους, για να ενισχύσουν τα συνολικά θεραπευτικά αποτελέσματα.
Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.