Το CDC επιβεβαιώνει ότι το τσίμπημα από ένα συγκεκριμένο έντομο μπορεί να προκαλέσει αλλεργία στο κόκκινο κρέας στον άνθρωπο
Μια γυναίκα στο Μέιν των ΗΠΑ ανέπτυξε μια επικίνδυνη αλλεργία στο κρέας μετά από ένα τσίμπημα από έντομο. Το περιστατικό οδήγησε τα Κέντρα Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ CDC, να διενεργήσουν μελέτη για την ενεργοποίηση του συνδρόμου alpha-gal μετά το τσίμπημα.
Το σύνδρομο Alpha-gal, που στην καθομιλουμένη ονομάζεται «αλλεργία στο κρέας των θηλαστικών» είναι μια σοβαρή αλλεργική αντίδραση (υπερευαισθησία) στον δισακχαρίτη γαλακτόζη-α-1,3-γαλακτόζη (α-gal) που βρίσκεται συνήθως σε προϊόντα κρέατος θηλαστικών. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν εξάνθημα, κνίδωση, ναυτία ή έμετο, δυσκολία στην αναπνοή, πτώση της αρτηριακής πίεσης, ζάλη ή λιποθυμία, διάρροια, έντονο στομαχικό πόνο και, σε σπάνιες περιπτώσεις, αναφυλαξία. Το AGS συνήθως ενεργοποιείται μετά από τσιμπήματα από τσιμπούρι.
Στις 4 Μαΐου 2022, μια 45χρονη γυναίκα ανακάλυψε ένα προσκολλημένο τσιμπούρι στο έσω αριστερό της δικέφαλο μετά την επιστροφή από ένα δασώδες μονοπάτι στην Κομητεία Γιορκ του Μέιν. Τα πρώτα γαστρεντερικά (ΓΕ) συμπτώματα του ασθενούς εμφανίστηκαν στις 13 Μαΐου 2022, εννέα ημέρες μετά το τσίμπημα του τσιμπουριού και 2,5 ώρες μετά από ένα γεύμα με ψητό κουνέλι και 1 αλκοολούχο ποτό. Τα συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένου του κοιλιακού πόνου καθυστερημένης έναρξης και της αδιαθεσίας που διαρκεί ≈3 ώρες, συνέχισαν να εμφανίζονται τις επόμενες 2 εβδομάδες μετά τα γεύματα που περιείχαν κόκκινο κρέας. Συνδαιτυμόνες της γυναίκας που κατανάλωσαν το ίδιο φαγητό δεν παρουσίασαν κανένα σύμπτωμα. Ένα σοβαρό επεισόδιο διάρροιας και εμέτου ώρες μετά την κατανάλωση βοείου κρέατος ώθησε την ασθενή να επισκεφτεί γιατρό 20 ημέρες μετά το τσίμπημα του κρότωνα.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Lidl GB: “Μην το φάτε” – Άμεση ανάκληση περιζήτητου προϊόντος, λόγω επιμόλυνσης από επικίνδυνο παθογόνο
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Φριτέζα αέρα: Κινδυνεύουμε από έκθεση σε καρκινογόνα PFAS από τις αντικολλητικές επιστρώσεις της;
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Παραγγελίες Delivery: Οι σοβαρές επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική υγεία των εργαζομένων – Μελέτη
Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων του Maine (Maine CDC) συνέλεξε δεδομένα επιτήρησης για 57 επιβεβαιωμένες ή ύποπτες περιπτώσεις AGS, συμπεριλαμβανομένης αυτής της περίπτωσης. Οι ερευνητές συνολικά έχουν επιβεβαιώσει την έναρξη αλλεργίας στο κόκκινο κρέας μετά από τσίμπημα από τσιμπούρι σε 23 κατοίκους του Maine. Αυτή η μελέτη περίπτωσης παρέχει στοιχεία που υποδηλώνουν ότι τα δαγκώματα από το Ixodes scapularis μπορούν να προκαλέσουν υπερευαισθησία και AGS στους ανθρώπους.
https://wwwnc.cdc.gov/eid/article/31/4/24-1265_article
Αναφορά: Saunders EF, Sohail H, Myles DJ, Charnetzky D, Ayres BN, Nicholson WL, et al. Σύνδρομο Alpha-gal μετά από τσίμπημα τσιμπουριού Ixodes scapularis και κρατική επιτήρηση, Μέιν, ΗΠΑ, 2014–2023. Emerg Infect Dis. 2025, DOI – 10.3201/eid3104.241265, https://wwwnc.cdc.gov/eid/article/31/4/24-1265_article