Νέα μελέτη υπογραμμίζει την έλλειψη ψυχολογικής υποστήριξης για άτομα που διαχειρίζονται τροφικές αλλεργίες.
Η τροφική αλλεργία (FA) σχετίζεται με κακή ποιότητα ζωής όχι μόνο όσον αφορά σε θέματα υγείας αλλά και με υψηλά επίπεδα ψυχολογικής δυσφορίας. Η ψυχολογική υποστήριξη είναι εξαιρετικά σημαντική αλλά όχι πάντα διαθέσιμη.
Ως μέρος της μελέτης Παγκόσμιας Πρόσβασης στις Ψυχολογικές Υπηρεσίες για Τροφική Αλλεργία (GAPS), μελέτη που δημοσιεύτηκε στο European Journal of Allergy and Clinical Immunology, είχε στόχο να αξιολογήσει την ψυχολογική δυσφορία και τη χρήση υπηρεσιών μεταξύ ενηλίκων, φροντιστών και παιδιών με FA σε μια παγκόσμια έρευνα. Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που αναφέρει το παγκόσμιο επίπεδο ψυχολογικής δυσφορίας που βιώνουν οι ενήλικες, οι φροντιστές και τα παιδιά με FA. Τα δυνατά σημεία αυτής της μελέτης περιλαμβάνουν ότι η έρευνα αναπτύχθηκε από μια διεπιστημονική ερευνητική ομάδα με τεχνογνωσία FA σε συνεργασία με οργανώσεις ασθενών με FA και μια αυστηρή διαδικασία μετάφρασης με φυσικούς ομιλητές που επέτρεψε στους συμμετέχοντες να ολοκληρώσουν την έρευνα σε διαφορετικές γλώσσες.
Στην έρευνα συμμετείχαν 3.236 άτομα, (ενήλικες ηλικίας πάνω από 18 ετών με τροφική αλλεργία και γονείς-φροντιστές παιδιών ηλικίας 0–17 ετών με FA), από περισσότερες από 20 χώρες. Συνολικά το 67,7% των ενηλίκων και το 77,2% των γονιών ή φροντιστών ατόμων με τροφική αλλεργία, ανέφεραν άμεση εμπειρία ψυχολογικού προβλήματος και το 51,6% των φροντιστών δήλωσαν ότι το παιδί τους είχε βιώσει ψυχολογική δυσφορία που σχετίζεται με την FA. Το πιο συχνά αναφερόμενο πρόβλημα ήταν το άγχος για αλλεργική αντίδραση. Περισσότεροι από τους μισούς αισθάνονται θλίψη για τον αντίκτυπο της τροφικής αλλεργίας στη ζωή τους (54,1%) και λίγο περισσότερο από το ένα τρίτο των ενηλίκων ανησυχούσαν για τον εκφοβισμό που σχετίζεται με τη FA (35,2%). Άγχος για την αποφυγή μη ασφαλών τροφίμων δήλωσε το 60,3%, ανησυχία για τη λήψη τροφών χωρίς αλλεργιογόνα/ασφαλή το 54,9%, ανησυχία για μια πιθανώς θανατηφόρα αντίδραση 51,9 και, ανησυχία για μη συμμετοχή σε κοινωνικές δραστηριότητες 49,2%. Οι φροντιστές ανέφεραν φόβο να εμπιστευτούν τους άλλους για τη φροντίδα του παιδιού τους (71,0%). Περισσότεροι από τους μισούς φροντιστές ανέφεραν ότι ανησυχούν ότι οι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν τη σοβαρότητα της FA του παιδιού τους.
Και ενώ τα ψυχολογικά προβλήματα που δημιουργεί η τροφική αλλεργία είναι εμφανή, λιγότερο από το 20% είχε αξιολογηθεί για ψυχολογική δυσφορία που σχετίζεται με FA. Υπήρχαν σημαντικές διαφορές μεταξύ των χωρών για τα επίπεδα αγωνίας, τον έλεγχο για δυσφορία, την επίσκεψη σε έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας και τη διάγνωση διαταραχής ψυχικής υγείας που σχετίζεται με FA. Μόνο το ένα πέμπτο των φροντιστών και των ενηλίκων είχε επισκεφτεί έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας για θεραπεία για ανησυχίες που σχετίζονται με την FA. Αυτό υπογραμμίζει την παγκόσμια ανεκπλήρωτη ανάγκη για ψυχολογική υποστήριξη για ενήλικες, παιδιά και φροντιστές. Το πιο συχνά αναφερόμενο εμπόδιο για την επίσκεψη σε έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας ήταν το κόστος.
Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η δυσφορία που σχετίζεται με την FA είναι κοινή μεταξύ των χωρών, αλλά με σημαντική μεταβλητότητα από χώρα σε χώρα. Οι πάροχοι αλλεργιών ενθαρρύνονται να αξιολογούν τακτικά τις οικογένειες για ψυχολογική δυσφορία και να παρέχουν πρόσβαση σε κατάλληλους πόρους ψυχικής υγείας. Τέλος απαιτείται επειγόντως η ανάπτυξη και η εφαρμογή τεκμηριωμένων, προσβάσιμων από τον ασθενή, προσιτών παρεμβάσεων FA σε πολλές γλώσσες.
Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.