Σάββατο, 5 Απριλίου, 2025
15.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Γερμανία: Η σαλμονέλα η πιο κοινή αιτία ανακλήσεων από μικροβιολογική μόλυνση το 2023

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΓερμανία: Η σαλμονέλα η πιο κοινή αιτία ανακλήσεων από μικροβιολογική μόλυνση το 2023
spot_img

Στη δημοσιότητα τα στατιστικά στοιχεία για τις ανακλήσεις τροφίμων στη Γερμανία το 2023.

Οι ομοσπονδιακές πολιτείες και η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας των Καταναλωτών και Ασφάλειας Τροφίμων της Γερμανίας (BVL) έχουν εκδώσει 308 ανακλήσεις το 2023. Σχεδόν στο ένα τρίτο, η μικροβιολογική μόλυνση ήταν η αιτία των ανακλήσεων ενώ η σαλμονέλα που μπορεί να προκαλέσει σοβαρές γαστρεντερικές παθήσεις ήταν για άλλη μια φορά η πιο κοινή αιτία, με 35 αναφορές. 

- Advertisement -

«Πέρυσι, έγιναν 102 ανακλήσεις τροφίμων λόγω μικροβιολογικής μόλυνσης», δήλωσε ο Friedel Cramer, Πρόεδρος του BVL. Εκτός από βακτήρια όπως η Salmonella, η Listeria monocytogenes ή το E. coli, τα αίτια περιλαμβάνουν μούχλα και ιούς. Αυτοί οι μικροοργανισμοί μπορούν ήδη να εμφανιστούν σε ζωντανά ζώα και στη συνέχεια να εισέλθουν στην τροφική αλυσίδα μέσω της διαδικασίας σφαγής, νωπό γάλα κ.λπ. Επιπλέον, τα τρόφιμα μπορούν να μολυνθούν κατά τη συγκομιδή, την παραγωγή και την επεξεργασία.

Άλλοι λόγοι περιλαμβάνουν υπέρβαση των οριακών τιμών, μη αποδεκτά συστατικά, αλλεργιογόνα και ξένα σώματα. Ενώ σημειώθηκε σταθερή αύξηση των αναφορών τα τελευταία χρόνια – 2020 (273), 2021 (282), 2022 (311) – ο αριθμός των αναφορών το 2023 είναι παρόμοιος με το προηγούμενο έτος. «Ο αριθμός δείχνει ότι οι εταιρείες στη Γερμανία συμμορφώνονται με τις νομικές υποχρεώσεις υποβολής εκθέσεων. Τώρα βλέπουν τις δημόσιες ανακλήσεις ως μέρος της υπεύθυνης διαχείρισης που αποδεικνύει την αξιοπιστία», λέει ο Δρ. Andrea Luger, επικεφαλής του τμήματος ασφάλειας τροφίμων του BVL. Χάρη στις συνεχώς βελτιωμένες μεθόδους ανάλυσης και δοκιμών, μπορεί πλέον να εντοπιστεί ακόμη και η παραμικρή μόλυνση.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Φυτοφάρμακα σε Ελληνικά φρούτα και λαχανικά αποκαλύφθηκαν στους ελέγχους του Φεβρουαρίου

Τα λαχανικά και φρούτα που κυκλοφόρησαν στην Ελληνική αγορά και βρέθηκαν να περιέχουν είτε υψηλή περιεκτικότητα, είτε απαγορευμένα φυτοφάρμακα, αποκάλυψε νέος έλεγχος του ΥΠΑΑΤ

Τι μπορείτε να πάθετε από… παγάκια – Ο Μικροβιολόγος τροφίμων Δρ. Φραγκίσκος Γαΐτης Αναλύει τον “ύπουλο” κίνδυνο

Ο κίνδυνος από μολυσμένα παγάκια συχνά παραβλέπεται - Αιτίες μόλυνσης και πως μπορούν να αποτραπούν

Υπάρχουν τρόφιμα κατά της κυτταρίτιδας; Ο διαιτολόγος Νίκος Ζορζοβίλης δίνει την απάντηση

Ποιες τροφές βοηθούν πραγματικά και γιατί πρέπει να τις εντάξετε στην καθημερινότητά σας
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα