Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024
22.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Συνεχείς ανακλήσεις τυροκομικών προϊόντων στην Ευρώπη λόγω Escherichia coli που οδηγεί σε αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΣυνεχείς ανακλήσεις τυροκομικών προϊόντων στην Ευρώπη λόγω Escherichia coli που οδηγεί σε αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο
spot_img

Η Ιταλία ανακαλεί τυρί ΠΟΠ μολυσμένο με E. coli

Οι Αρχές της Ιταλίας ανακάλεσαν το δημοφιλές τυρί CASTELMAGNO DOP λόγω σοβαρού μικροβιολογικού κινδύνου για τους καταναλωτές. Μετά από αναλύσεις εντοπίστηκε το παθογόνο βακτήριο Escerichia Coli που παράγει τοξίνες SHIGA (STEC). Tο τυρί παράγεται από την Beppino Occelli La Formaggeria.

Kαι στη Βρετανία πολύ πρόσφατα ανακληθήκαν πολλά τυριά Mrs Kirkham’s λόγω της παρουσίας E. coli μετά τις δηλητηριάσεις 31 ανθρώπων. Επίσης τον Δεκέμβριο οι Αρχές της Γαλλίας ανακάλεσαν πολλές μάρκες τυριών (morbier, raclette και tomme) που παρασκευάζονται από την εταιρεία Route des Terroirs μετά από κρούσματα αιμολυτικού ουραιμικού συνδρόμου (HUS) λόγω του εξαιρετικά παθογόνου βακτηρίου E.Coli. Στη Νέα Ζηλανδία στις 5 Φεβρουαρίου ανακλήθηκαν τυριά Camembert και Brie λόγω της πιθανής παρουσίας E. coli.

Η Λοίμωξη από E. Coli με  STEC μπορεί να έχει σοβαρές επιπλοκές και να οδηγήσει σε αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο (HUS) το οποίο ήταν και η αιτία θανάτου του 8χρονου παιδιού από τη Λαμία πριν από λίγες ημέρες. Στη Γαλλία δύο μικρά παιδιά από τα συνολικά 9 που αρρώστησαν από τυρί σε παιδικό σταθμό, εξακολουθούν να νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση.

Η λοίμωξη από εντεροαιμορραγικό κολοβακτηρίδιο αποτελεί ένα σπάνια δηλούμενο νόσημα στη χώρα μας.  Το χρονικό διάστημα 2004-2022 δηλώθηκαν συνολικά 48 κρούσματα. Ο χαμηλός αριθμός κρουσμάτων στη χώρα μας σε σύγκριση με άλλες χώρες οφείλεται στο γεγονός σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, στην υποδήλωση στα συστήματα επιτήρησης, τις διαφορές στη δυνατότητα εργαστηριακής διάγνωσης μεταξύ των χωρών, καθώς και τις διαφορετικές διατροφικές συνήθειες του πληθυσμού. Για παράδειγμα σε πολλές χώρες είναι σύνηθες να καταναλώνεται τυρί από νωπό γάλα (μη παστεριωμένο) ενώ στην Ελλάδα αυτό είναι σπάνιο.

Το τοξογόνο Shiga Escherichia coli (STEC) μπορεί να προκαλέσει διάρροια, μερικές φορές αιματηρή, κοιλιακό άλγος και έμετο, συνοδευόμενο ή όχι από πυρετό, την εβδομάδα μετά την κατανάλωση μολυσμένων προϊόντων. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να ακολουθούνται (5 έως 8% των περιπτώσεων) από σοβαρές νεφρικές επιπλοκές, κυρίως στα παιδιά. Σχεδόν 160 περιπτώσεις παιδιών που πάσχουν από αιμολυτικό-ουραιμικό σύνδρομο, που προκαλείται από μόλυνση με βακτήρια E. coli, αναφέρονται κάθε χρόνο στη Δημόσια Υγεία της Γαλλίας.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Διορθωτικό στην ανακοίνωση της Επιτροπής για την επισήμανση αλκοολούχων ποτών

 Διορθώσεις στα ενδεικτικά παραδείγματα των κατευθυντήριων γραμμών για την εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΕ) 2019/787.

ΕΒΕΠ: Οι οκτώ βασικές τάσεις στην ευρωπαϊκή αγορά τροφίμων

Τα συμπεράσματα της ετήσιας έρευνας «State of Grocery Europe» η οποία εξετάζει τις πιο διαδεδομένες τάσεις που θα επηρεάσουν τον κλάδο των καταστημάτων και αλυσίδων τροφίμων από το 2024 και μετά.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα