Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024
20.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Κατσαρόλες και ταψιά: Ποια είναι τα πιο επικίνδυνα και ποια καταλληλότερα για την υγεία μας

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΚατσαρόλες και ταψιά: Ποια είναι τα πιο επικίνδυνα και ποια καταλληλότερα για την υγεία μας
spot_img

Αναζητώντας το “τέλειο μαγειρικό σκεύος” από πλευράς ασφάλειας τροφίμων.

Υπάρχουν ορισμένες τοξικές ουσίες που βρίσκονται στα μαγειρικά σκεύη ή απελευθερώνονται κατά την χρήση τους. Και ενώ ορισμένες από αυτές τις χημικές ουσίες μπορεί να εισέρχονται στα τρόφιμα που μαγειρεύουμε σε επίπεδα τόσο υψηλά ώστε να προκαλέσουν άμεσα πρόβλημα στην υγεία, η συνεχής έκθεση μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση τοξικών ουσιών στον οργανισμό μακροπρόθεσμα.

Υλικά που πρέπει να μας προβληματίζουν

Αλουμίνιο: Συχνά επιλέγεται η χρήση αλουμινόφυλλων ή σκευών μιας χρήσης από αλουμίνιο, όπως φόρμες για κέικ και ψωμί. Με αυτά τα σκεύη όμως, υπάρχει κίνδυνος μετανάστευσης αλουμινίου στο τρόφιμο που μαγειρεύουμε. Μελέτη στις ΗΠΑ διαπίστωσε ότι το ψήσιμο του κρέατος σε αλουμινόχαρτο αύξησε τη συγκέντρωση αλουμινίου στα κόκκινα και λευκά κρέατα έως και 378%!

 Teflon: Ορισμένα αντικολλητικά τηγάνια έχουν μια επίστρωση τεφλόν που μπορεί να περιέχει PFOA (υπερφθοροοκτανοϊκό οξύ) ή PTFE (πολυτετραφθοροαιθυλένιο), τα οποία μπορούν να δημιουργήσουν τοξικούς ατμούς όταν θερμαίνονται. Αυτοί οι τοξικοί αναθυμιάσεις μπορεί να προκαλέσουν αυτό που είναι γνωστό ως «πυρετός καπνών πολυμερών». Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν δυσκολία στην αναπνοή, πυρετό και πονόλαιμο. Σίγουρα είναι προτιμότερο ένα αντικολλητικό τηγάνι κατασκευασμένο με τα νεότερα ‘’πράσινα’’ υλικά χωρίς PTFE και PFOA. Ένα τηγάνι που αναγράφεται απλώς ως «αντικολλητικό» και δεν δίνει κανενός είδους περιγραφή, πιθανότατα δεν είναι αρκετά ασφαλές. Προτιμήστε αντικολλητικά τηγάνια που φέρουν την ένδειξη PTFE-free και PFOA-free.

Πιο ασφαλείς επιλογές

Κεραμικά σκεύη: Μια όλο και πιο δημοφιλής ως ασφαλέστερη επιλογή μαγειρέματος είναι τα κεραμικά σκεύη

Χυτοσίδηρος: Γενικά θεωρείται ένα από τα πιο ασφαλή μέταλλα για μαγειρικά σκεύη. Θα πρέπει να αποφεύγεται  από όσους πάσχουν από αιμοχρωμάτωση (επίσης γνωστή ως υπερφόρτωση σιδήρου).

Ανοξείδωτο ατσάλι: Μια άλλη γενικά ασφαλής επιλογή. Αλλά οι ειδικοί σημειώνουν ότι θα πρέπει ιδανικά να αποφύγετε να μαγειρεύετε όξινα τρόφιμα, όπως η σάλτσα ντομάτας, σε αυτούς τους τύπους σκευών. Ο ανοξείδωτος χάλυβας μπορεί να περιέχει μερικά βαρέα μέταλλα, όπως το νικέλιο και το χρώμιο, που μπορούν να μεταναστεύσουν στο τρόφιμο, ειδικά όταν μαγειρεύονται όξινα τρόφιμα. Αναζητάμε σκεύη από χάλυβα υψηλής ποιότητας για να αποφευχθούν φθορές κατά το μαγείρεμα και το πλύσιμο.

Γυαλί: Θεωρείται ένα από τα καλύτερα, αν όχι το καλύτερο υλικό για μαγειρικά σκεύη. Διαβάστε την ετικέτα και βεβαιωθείτε ότι έχετε επιλέξει γυαλί χωρίς μόλυβδο.

Γενικά δεν υπάρχει “τέλειο μαγειρικό σκεύος” από πλευράς ασφάλειας τροφίμων. Και ένας τρόπος για να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο έκθεσης σε οποιοδήποτε από τα παραπάνω είναι να επιλέγεται υψηλής ποιότητας σκεύη στην κατηγορία τους και να τα εναλλάσσετε τακτικά. Δηλαδή όσο πιο πολλά και υψηλής ποιότητας έχετε τόσο το καλύτερο.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Μαζική τροφική δηλητηρίαση στην Ηλεία – 37 άνθρωποι μεταφέρθηκαν στο κέντρο υγείας

Τα θύματα έφαγαν βραστό κρέας και γλυκά σε πανηγύρι του Αγίου Γεωργίου.

Έχετε φριτέζα αέρα; Νέα μελέτη λέει ότι είναι χειρότερη από το τηγάνι!

Εκπομπές σωματιδίων και πτητικές οργανικές ενώσεις που παράγονται από οικιακή φριτέζα αέρα.

ΕΕ: Διορθωτικό στην ανακοίνωση της Επιτροπής για την επισήμανση αλκοολούχων ποτών

 Διορθώσεις στα ενδεικτικά παραδείγματα των κατευθυντήριων γραμμών για την εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΕ) 2019/787.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα