Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
15.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τροφικές αλλεργίες: Είναι τα vegan τρόφιμα ασφαλή;

ΑρχικήΟικιακάΕπικινδυνότητα τροφίμωνΤροφικές αλλεργίες: Είναι τα vegan τρόφιμα ασφαλή;
spot_img

Γιατί μία ετικέτα vegan δεν πρέπει να συγχέεται με την επισήμανση αλλεργιογόνων.

Εάν εσείς ή κάποιος που φροντίζετε, έχετε τροφική αλλεργία ή δυσανεξία στο γάλα, τα αυγά, τα καρκινοειδή, τα ψάρια ή τα μαλάκια, δεν πρέπει ποτέ να υποθέσετε ότι ένα προϊόν με την ένδειξη vegan είναι ασφαλές για κατανάλωση. Αυτό συμβαίνει επειδή τα vegan τρόφιμα διατρέχουν υψηλό κίνδυνο διασταυρούμενης μόλυνσης με αυτά τα αλλεργιογόνα και θα πρέπει πάντα να ελέγχετε την ετικέτα για να βεβαιωθείτε ότι είναι ασφαλή για κατανάλωση επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο FSA της Βρετανίας. Τα vegan τρόφιμα μπορούν να παρασκευαστούν σε εργοστάσια και περιοχές όπου μπορεί να υπάρχουν προϊόντα ζωικής προέλευσης. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι ορισμένα vegan προϊόντα διατροφής θα μπορούσαν ακούσια να περιέχουν αλλεργιογόνα.

Μια ετικέτα vegan σε ένα προϊόν διατροφής σημαίνει ότι δεν χρησιμοποιήθηκαν σκόπιμα συστατικά ζωικής προέλευσης για την παρασκευή του προϊόντος. Ωστόσο, ο όρος «vegan» δεν ορίζεται στη νομοθεσία για τα τρόφιμα, και μια ετικέτα vegan δεν πρέπει να συγχέεται με την επισήμανση για την ασφάλεια των τροφίμων.

Μόνο οι ετικέτες ασφάλειας των τροφίμων, όπως «χωρίς…» ή «χωρίς αλλεργιογόνα», αποτελούν εγγύηση ότι το συγκεκριμένο αλλεργιογόνο απουσιάζει από το προϊόν. Για παράδειγμα, ένα προϊόν με την ένδειξη «χωρίς γάλα» αποτελεί εγγύηση ότι δεν θα περιέχει γάλα και είναι ασφαλές για όποιον έχει αλλεργία ή δυσανεξία στο γάλα. Οι επιχειρήσεις που παράγουν τέτοια προϊόντα, ακολουθούν αυστηρές διαδικασίες για την πρόληψη της διασταυρούμενης μόλυνσης και για να διασφαλίζουν ότι τα τρόφιμα που παρέχουν είναι ασφαλή για κατανάλωση.

 Ωστόσο, οι επιχειρήσεις δεν χρειάζεται να ακολουθούν αυτές τις ίδιες αυστηρές διαδικασίες για να χαρακτηρίζουν τα τρόφιμα ως vegan και υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος διασταυρούμενης μόλυνσης με προϊόντα ζωικής προέλευσης.

Όσοι πάσχουν από τροφικές αλλεργίες είναι σημαντικό να διαβάζουν τις ετικέτες των συσκευασμένων τροφίμων για να καταλήξουν εάν το προϊόν είναι ασφαλές. Θα πρέπει επίσης να είναι πολύ ξεκάθαροι σχετικά με την αλλεργία ή τη δυσανεξία τους, όταν παραγγέλνουν vegan φαγητό σε εστιατόρια και καφέ. Είναι σημαντικό να ενημερώσουν το προσωπικό για τυχόν αλλεργίες ή δυσανεξίες, ώστε η επιχείρηση να λάβει μέτρα για να βεβαιωθεί ότι τα τρόφιμα είναι ασφαλή για κατανάλωση. 

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο