Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
19.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Δίαιτα και πείνα: Πρέπει να τρώμε μόνο όταν πεινάμε ή μήπως όχι; Τι λέει η επιστήμη

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΔίαιτα και πείνα: Πρέπει να τρώμε μόνο όταν πεινάμε ή μήπως όχι; Τι λέει η επιστήμη
spot_img

Οι αντίθετες απόψεις για το εάν πρέπει να τρώμε μόνο όταν πεινάμε όταν θέλουμε να χάσουμε βάρος.

   Για αρκετά χρονιά, πολλοί ειδικοί της διατροφής και της υγείας πρότειναν πως είναι λάθος να τρώμε όταν φτάσουμε στο σημείο της πείνας, καθώς μπορεί η λογική να υποχωρήσει και να δώσει τη θέση της στην επιθυμία της στιγμής. Όταν πεινάμε, “οι επιθυμίες του σώματος υπερισχύουν των προθέσεων μας, και οι επιλογές σας που επηρεάζονται από την πείνα θα είναι συχνά μεγαλύτερες τόσο σε ποσότητα όσο και σε θερμίδες από αυτές που γίνονται ενώ είναι ικανοποιημένες”, λέει ο Yoni Freedhoff, MD, επίκουρος καθηγητής οικογενειακής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Οτάβα, όπου είναι ο ιδρυτής και ιατρικός διευθυντής του Bariatric Medical Institute, αφιερωμένο στη μη χειρουργική διαχείριση βάρους από το 2004, στο USNews.

   Ο ίδιος αναφέρει ως παράδειγμα το γεγονός πως όταν πηγαίνουμε στο σούπερ μάρκετ πεινασμένοι, συχνά καταλήγουμε με πράγματα που δεν θα παίρναμε διαφορετικά, παρακινούμενοι από την πείνα. Επίσης είναι πιθανό να καταναλώσουμε πολύ περισσότερη ποσότητα φαγητού, όταν καθόμαστε στο τραπέζι πεινασμένοι. “Η πείνα δεν επηρεάζει μόνο τα τρόφιμα που επιλέγουμε, αλλά και τη συναισθηματική μας ερμηνεία για το φαγητό. Για παράδειγμα, φανταστείτε ότι σχεδιάζετε μια βραδινή έξοδο για να φάτε το αγαπημένο σας γεύμα, αυτό που σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως διατροφικά σοφό ή υγιεινό. Τώρα φανταστείτε ότι εμφανίζεστε σε αυτό το γεύμα πεινασμένοι, και όμως αντί να παραγγείλετε αυτό το παραδεισένιο γεύμα, επιλέγετε (πικρά) μια “υγιεινή” επιλογή (και πιθανώς ακόμη και να μουρμουρίζετε “ηλίθια δίαιτα”). Τώρα σκεφτείτε πώς θα μπορούσατε να είχατε αντιδράσει κάνοντας την ίδια «υγιεινή» επιλογή αν ήσασταν πεινάσει.

   Σύμφωνα με τον ίδιο, μπορείτε να προλάβετε την πείνα με 5 απλά βήματα:

1. Φάτε ένα πρωινό μεταξύ 350 και 450 θερμίδων μέσα σε μία ώρα από το ξύπνημα, διασφαλίζοντας ότι περιλαμβάνει τουλάχιστον 20 γραμμάρια πρωτεΐνης.

2. Σνακ κάθε δύο έως τρεις ώρες μεταξύ των γευμάτων. Το καθένα πρέπει να περιλαμβάνει 100 έως 150 θερμίδες και τουλάχιστον 10 γραμμάρια πρωτεΐνης.

3. Απολαύστε ένα μεσημεριανό γεύμα και δείπνο τουλάχιστον 350 έως 450 θερμίδων με 20 γραμμάρια πρωτεΐνης.

4. Για κάθε 45 λεπτά άσκησης, προσθέστε ένα επιπλέον σνακ 150 θερμίδων είτε αμέσως πριν, κατά τη διάρκεια ή αμέσως μετά.

5. Προσπαθήστε να φτιάξετε τη μέρα σας έτσι ώστε να μην μείνετε ποτέ χωρίς φαγητό για περισσότερες από έξι ώρες.

    Επίσης, δεν παραλείπει να αναφερθεί στο υγρό στοιχείο της διατροφής, προτρέποντας τον κόσμο να μην “πίνει τις θερμίδες” του, καθώς σύμφωνα με τον ίδιο, οι υγρές θερμίδες δεν έχουν τον ίδιο αντίκτυπο στην πληρότητα με τα στερεά, επομένως η συμπλήρωση του πρωινού με χυμό ή γάλα δεν θα έχει τον αντίκτυπο στην πρόληψη της πείνας που αναζητάτε.

Η αντίθετη άποψη

    Παρά όλες αυτές τις συμβουλές, έρευνα του 2022, λέει ακριβώς το αντίθετο, πως δηλαδή το να τρώμε μόνο όταν πεινάμε πραγματικά, είναι ο καλύτερος τρόπος να χάσουμε βάρος. Πολλές δημοφιλείς δίαιτες βασίζονται στην αγνόηση των συναισθημάτων της πείνας, για παράδειγμα όταν μετράμε θερμίδες ή όταν τρώμε μόνο ορισμένες ώρες της ημέρας. Ωστόσο, οι ερευνητές τώρα προτείνουν πως το να εμπιστευόμαστε την όρεξή μας και να τρώμε όταν νιώθουμε πεινασμένοι, κάτι που ονομάζεται διαισθητική κατανάλωση, είναι καλύτερο για την ψυχολογική και σωματική μας υγεία. Στη μελέτη, όσοι έτρωγαν διαισθητικά είχαν περισσότερες πιθανότητες να ζυγίσουν λιγότερο και να αισθάνονται πιο ευτυχισμένοι με το σώμα τους από εκείνους που περιόρισαν την πρόσληψη τροφής.

   Στη διαδικτυακή έρευνα, περισσότεροι από 6.000 νέοι ενήλικες σε οκτώ χώρες απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με την αυτοεκτίμηση και τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ), ένα μέτρο για το εάν ένα άτομο έχει υγιές ή ανθυγιεινό βάρος. Οι ερευνητές εξέτασαν τρία στυλ διατροφής,  διαισθητικό, συναισθηματικό και συγκρατημένο. Το συναισθηματικό φαγητό ανταποκρίνεται σε εσωτερικές ενδείξεις όπως το αίσθημα άγχους ή λύπης. Η συγκρατημένη διατροφή περιορίζεται αυστηρά με στόχο την απώλεια ή τη διατήρηση βάρους. Η ανάλυση διαπίστωσε ότι όσο περισσότερο οι άνθρωποι έτρωγαν διαισθητικά, τόσο πιο χαρούμενοι έτειναν να είναι με το σώμα τους. Είχαν επίσης υψηλότερη αυτοεκτίμηση και χαμηλότερο βάρος. Από την άλλη πλευρά, τα υψηλότερα επίπεδα συγκρατημένης και συναισθηματικής διατροφής συσχετίστηκαν με χαμηλότερη σωματική ικανοποίηση και αυτοεκτίμηση και με μεγαλύτερη βαρύτητα.

    Η επικεφαλής ερευνήτρια Dr Charlotte Markey, από το Πανεπιστήμιο Rutgers στο New Jersey, δήλωσε: «Τα πολιτιστικά μηνύματα δείχνουν συνεχώς ότι είναι σημαντικό να αγνοούμε τα σημάδια πείνας και κορεσμού του σώματός μας, αλλά το να εμπιστευόμαστε το σώμα μας και να τρώμε όταν νιώθουμε πείνα φαίνεται να είναι καλύτερο και για τα δύο: ψυχολογική και σωματική υγεία.

   Ένα παράδειγμα που προσυπογράφει τα αποτέλεσμα αυτής της μελέτης, είναι ο Chris Terrell, ο οποίος λέει στο Insider, πως κατάφερε να χάσει περισσότερα από 60 κιλά σε διάστημα 2,5 χρόνων, με το να τρώει μόνο όταν πεινάει. “Είπα στον εαυτό μου: μπορώ να φάω ό,τι θέλω, αλλά πρέπει να πεινάω. Και όταν δεν πεινάω πια, πρέπει να σταματήσω να τρώω”, είπε ο Terrell στο Insider. «Δεν στερήθηκα τα φαγητά που απολάμβανα, αλλά αν δεν πεινούσα, είπα στον εαυτό μου να περιμένω μέχρι να πεινάω για να φάω», είπε ο Terrell.

    Ενώ η απώλεια βάρους απαιτεί πάντα θερμιδικό έλλειμμα, δεν υπάρχει μια προσέγγιση που να ταιριάζει σε όλους και είναι γνωστό ότι είναι δύσκολο να επιτευχθεί μακροπρόθεσμη απώλεια βάρους. Μια ανασκόπηση μακροχρόνιων μελετών για την απώλεια βάρους διαπίστωσε ότι περισσότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες που έχασαν βάρος το ξαναπήραν μέσα σε δύο χρόνια, ποσοστό που αυξήθηκε στο 80% μετά από πέντε χρόνια.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

“ΟΧΙ” της EFSA σε ισχυρισμό υγείας για το συμπλήρωμα κρεατίνης

Απορρίφθηκε από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ο ισχυρισμός υγείας «Η καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων κρεατίνης μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας».

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο