Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
15.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η Τουρκία προσπάθησε να μας… «πλασάρει» σουσάμι με σαλμονέλα!

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΗ Τουρκία προσπάθησε να μας… «πλασάρει» σουσάμι με σαλμονέλα!
spot_img

Οι Ελληνικές αρχές μπλόκαραν στα σύνορα επικίνδυνο σουσάμι, πιπεριές και κύμινο.

Πέντε ειδοποιήσεις χθες από τη Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Ταχείας Ειδοποίησης για Επικίνδυνα Τρόφιμα (RASFF). Οι ελληνικές αρχές ενημέρωσαν πως μπλόκαραν στα σύνορα σουσάμι από την Τουρκία, τη Νιγηρία και το Σουδάν, πιπεριές τσίλι από την Ουγκάντα και κύμινο από την Ινδία.

Οι πιπεριές περιείχαν μη εγκεκριμένο στην ΕΕ φυτοφάρμακο (carbendazi) όπως και το κύμινο από την Ινδία (Acetamiprid, chlorpyrifos, thiamethoxam, clothianidin) ενώ στο σουσάμι από Τουρκία και Νιγηρία, εντοπίστηκε σαλμονέλα. Και στις 5 Φεβρουαρίου είχε επιστραφεί σαλμονέλα με σουσάμι από τη Νιγηρία που προσπάθησαν να εισάγουν στη χώρα μας. Εκείνες τις ημέρες η Γερμανία ανακάλεσε από την αγορά μολυσμένο με σαλμονέλα χαλβά προέλευσης Τουρκίας.

Το σουσάμι είναι η πρώτη ύλη για ταχίνι όπως και για χαλβά, παστέλι και ταχινόπιτα τα οποία αποτελούν σημαντικό στοιχείο της καθημερινής διατροφής των Ελλήνων και κυρίως τώρα που ξεκινάει η νηστεία ενόψει του Πάσχα. Επειδή η ζήτηση δεν μπορεί να ικανοποιηθεί από την τοπική παραγωγή τα περισσότερα προϊόντα παρασκευάζονται από εισαγόμενο σουσάμι.

Η τροφική δηλητηρίαση από σαλμονέλα προκαλεί περισσότερους από εκατό χιλιάδες θανάτους κάθε χρόνο και επηρεάζει δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Κυρίως κινδυνεύουν μικρά παιδιά, αδύναμα ή ηλικιωμένα άτομα καθώς και καταναλωτές με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα καθώς μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές και μερικές φορές θανατηφόρες λοιμώξεις.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο