Οι Ελληνικές αρχές μπλόκαραν στα σύνορα επικίνδυνο σουσάμι, πιπεριές και κύμινο.
Πέντε ειδοποιήσεις χθες από τη Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Ταχείας Ειδοποίησης για Επικίνδυνα Τρόφιμα (RASFF). Οι ελληνικές αρχές ενημέρωσαν πως μπλόκαραν στα σύνορα σουσάμι από την Τουρκία, τη Νιγηρία και το Σουδάν, πιπεριές τσίλι από την Ουγκάντα και κύμινο από την Ινδία.
Οι πιπεριές περιείχαν μη εγκεκριμένο στην ΕΕ φυτοφάρμακο (carbendazi) όπως και το κύμινο από την Ινδία (Acetamiprid, chlorpyrifos, thiamethoxam, clothianidin) ενώ στο σουσάμι από Τουρκία και Νιγηρία, εντοπίστηκε σαλμονέλα. Και στις 5 Φεβρουαρίου είχε επιστραφεί σαλμονέλα με σουσάμι από τη Νιγηρία που προσπάθησαν να εισάγουν στη χώρα μας. Εκείνες τις ημέρες η Γερμανία ανακάλεσε από την αγορά μολυσμένο με σαλμονέλα χαλβά προέλευσης Τουρκίας.
Το σουσάμι είναι η πρώτη ύλη για ταχίνι όπως και για χαλβά, παστέλι και ταχινόπιτα τα οποία αποτελούν σημαντικό στοιχείο της καθημερινής διατροφής των Ελλήνων και κυρίως τώρα που ξεκινάει η νηστεία ενόψει του Πάσχα. Επειδή η ζήτηση δεν μπορεί να ικανοποιηθεί από την τοπική παραγωγή τα περισσότερα προϊόντα παρασκευάζονται από εισαγόμενο σουσάμι.
Η τροφική δηλητηρίαση από σαλμονέλα προκαλεί περισσότερους από εκατό χιλιάδες θανάτους κάθε χρόνο και επηρεάζει δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Κυρίως κινδυνεύουν μικρά παιδιά, αδύναμα ή ηλικιωμένα άτομα καθώς και καταναλωτές με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα καθώς μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές και μερικές φορές θανατηφόρες λοιμώξεις.