Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024
21.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ελληνικούς ξηρούς καρπούς αποσύρει από την αγορά η Σλοβενία

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΕλληνικούς ξηρούς καρπούς αποσύρει από την αγορά η Σλοβενία
spot_img

Σοβαρός κίνδυνος δηλητηρίασης από υδροκυανικό οξύ.

Η Διοίκηση Ασφάλειας Τροφίμων, Κτηνιατρικής και Φυτοπροστασίας της Σλοβενίας ανακάλεσε από την αγορά ελληνικούς πυρήνες βερίκοκου. Στην ανακοίνωση αναφέρει ότι ενημερώθηκε μέσω του συστήματος RASFF της ΕΕ για την ανάκληση πυρήνων βερίκοκου λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε υδροκυανικό οξύ.  Το υδροκυανικό οξύ είναι τοξικό για τον άνθρωπο και μπορεί να οδηγήσει σε δηλητηρίαση. Τα τρόφιμα πωλούνταν αποκλειστικά μέσω διαδικτύου.

Πρόκειται για βιολογικούς πυρήνες βερίκοκου – Εμπορική ονομασία: 100% Ελληνικοί Βιολογικοί Πυρήνες Βερίκοκου – Bitter and Raw – Ανώτερης Ποιότητας (Μάρκα: GREEKHERBAY) σειρά/παρτίδες: 10258/2200122, 8600/2200122, 13384/2200123; ημερομηνία λήξης: 30/09/2024

Διανομέας είναι η εταιρεία Youherbit, με έδρα στην Πάτρα (διαδικτυακές πωλήσεις). Σύμφωνα με την ανακοίνωση ανάκλησης ο διαδικτυακός πωλητής ενημέρωσε όλους τους πελάτες για το επικίνδυνο τρόφιμο. Συνιστάται στους καταναλωτές να ακολουθούν τις οδηγίες του πωλητή. Δεν πρέπει να τρώνε το φαγητό και να το πετάξουν. 

Δεν είναι η πρώτη φορά που σε ελληνικούς ξηρούς καρπούς ανιχνεύεται μεγάλη ποσότητα υδροκυανικού οξέος. Τον περασμένο Σεπτέμβριο η Αρχή Ασφαλείας Τροφίμων της Ισπανίας ενημέρωσε το Ευρωπαϊκό σύστημα Έγκαιρης Ειδοποίησης για τα Τρόφιμα RASFF, για επικίνδυνους πυρήνες βερίκοκου που παράγονται στην Ελλάδα και εξάγονται σε 6 χώρες.  Τον Αύγουστο του 2022 με τον Κανονισμό 2022/1364 η ΕΕ μείωσε τα μέγιστα επιτρεπτά επίπεδα υδροκυανικού οξέος στους πυρήνες βερίκοκου και το μέγιστο επίπεδο καθορίστηκε στα 20 mg/kg. Το 2022 και ο ΕΦΕΤ απέσυρε από την αγορά πυρήνες βερίκοκου που συσκευάζονταν από ελληνική εταιρεία αλλά ήταν προέλευσης Πακιστάν.

Οι πυρήνες βερίκοκου περιέχουν φυσικά αμυγδαλίνη, η οποία μπορεί να απελευθερώσει κυάνιο μετά την κατανάλωσή της. Το ανθρώπινο σώμα μπορεί να εξαλείψει μικρές ποσότητες κυανίου, αλλά μεγαλύτερες ποσότητες – όπως αυτές που απελευθερώνονται όταν οι πυρήνες καταναλώνονται ως σνακ – μπορούν να οδηγήσουν σε δηλητηρίαση από κυάνιο, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε θάνατο. Τα συμπτώματα της δηλητηρίασης από κυάνιο περιλαμβάνουν αδυναμία, σύγχυση, άγχος, ανησυχία, κεφαλαλγία, ναυτία, δυσκολία στην αναπνοή και δύσπνοια, απώλεια συνείδησης, επιληπτικές κρίσεις και καρδιακή ανακοπή. H Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων, υποστηρίζει ότι η κατανάλωση τριών μικρών πικρών πυρήνων βερίκοκου ή μισού μεγάλου πικρού πυρήνα θα υπερέβαινε τα επίπεδα ασφαλούς κατανάλωσης αμυγδαλίνης και δυνητικά θα προκαλούσε δηλητηρίαση από κυάνιο. Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια του 2022 σημειώθηκε αύξηση των ανακλήσεων στο RASFF λόγω της περιεκτικότητας σε υδροκυάνιο σε αμύγδαλα, κουκούτσια βερίκοκων και άλλα τρόφιμα.

Τα πρώτα αναφερόμενα κρούσματα δηλητηρίασης από κυάνιο που υπάρχει μέσα σε πυρήνες βερίκοκου, σημειώθηκαν το 1957 στην Τουρκία όταν 9 παιδιά αρρώστησαν και δύο πέθαναν. 24 περιπτώσεις δηλητηρίασης από κυάνιο σε παιδιά αναφέρθηκαν το 1981 στη Γάζα με τρεις θανάτους λόγω κατάποσης σπόρων βερίκοκου. Στον Καναδά ένας άνδρας πέθανε το 2000, αφού κατανάλωνε 20 έως 40 κάψουλες ζελατίνης που περιείχαν
θρυμματισμένα πικραμύγδαλα (κουκούτσια βερίκοκου) σε καθημερινή βάση για χρονικό διάστημα 3 μηνών, ως εναλλακτική στη θεραπεία του καρκίνου. Επίσης στον Καναδά, δύο γυναίκες νοσηλεύτηκαν μετά από κατανάλωση πυρήνων βερίκοκου, ένας τον Ιούνιο του 2005 και ένας τον Μάιο του 2009.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Απάτη τροφίμων: Πως μας πλασάρουν Ιαπωνική τσιπούρα για… φαγκρί! Πως μπορούμε να τα ξεχωρίζουμε

Το πελαγίσιο φαγκρί της μεσογείου Pargus pargus θεωρείται πολύ πιο ποιοτικό ψάρι και πιο ακριβό από την κόκκινη ιαπωνική τσιπούρα και η παραπλάνηση πάει σύννεφο!

Απαγορευμένο φυτοφάρμακο σε ελληνικό ελαιόλαδο: Η απάντηση της GAEA στο cibum

H GAEA λήγει τη συνεργασία με το ελαιοτριβείο - "Κυνήγι" για να εντοπιστεί ο αγρότης/ελαιοπαραγωγός - Μετά τη Δανία και τη Ρουμανία, το ελληνικό ελαιόλαδο GAEA αποσύρεται και από Νορβηγία και Γερμανία.

Ακρυλαμίδιο στο ψωμί: Πως σχηματίζεται η επικίνδυνη ουσία και πως να την αποφύγετε

Το ψωμί περιέχει αισθητά λιγότερο ακρυλαμίδιο από πατάτες και πατατάκια, αλλά λόγω του υψηλού ποσοστού κατανάλωσής του είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που συνεισφέρουν στην καθημερινή πρόσληψη της καρκινογόνου ουσίας.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα