Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου, 2022
29.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Νέος Κανονισμός για τα μέγιστα επιτρεπτά επίπεδα υδροκυανικού οξέος σε τρόφιμα

ΑρχικήΝέαΝέος Κανονισμός για τα μέγιστα επιτρεπτά επίπεδα υδροκυανικού οξέος σε τρόφιμα
spot_img

Δημοσιεύθηκε ο Κανονισμός 2022/1364 για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1881/2006 όσον αφορά τα μέγιστα επιτρεπτά επίπεδα υδροκυανικού οξέος σε ορισμένα τρόφιμα.

Το υδροκυάνιο είναι ουσία υψηλής τοξικότητας. Παρότι δεν υπάρχει στα τρόφιμα σε τοξικολογικά σημαντικά επίπεδα, απελευθερώνεται όταν τρόφιμα φυτικής προέλευσης που περιέχουν κυανογόνους γλυκοζίτες μασώνται ή υφίστανται άλλου είδους επεξεργασία, έτσι ώστε οι εν λόγω γλυκοζίτες να έρθουν σε επαφή με υδρολυτικά ένζυμα. Καθώς το υδροκυάνιο πάντα σχηματίζεται ως μείγμα αδιάστατου οξέος και ιόντων κυανιδίου σε διάσταση, η καθοδηγητική τιμή για την προστασία της υγείας υπολογίζεται για το μείγμα αυτό, το οποίο αναφέρεται ως «κυανίδιο».

Η EFSA το 2019 σε επιστημονική γνώμη που εξέδωσε κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η έκθεση του ανθρώπου σε επίπεδο κατώτερο από τη δόση αναφοράς οξείας έκθεσης (ΔΑΟΕ) των 20 μg κυανιδίου/kg σωματικού βάρους δεν αναμένεται να προκαλεί οξείες δυσμενείς επιδράσεις.

Εάν καταναλωθούν ορισμένα τρόφιμα με υψηλά επίπεδα κυανογόνων γλυκοζιτών, όπως ο λιναρόσπορος, τα αμύγδαλα και η μανιόκα, θα μπορούσε να υπάρξει υπέρβαση της ΔΑΟΕ όσον αφορά το κυανίδιο. Επομένως, είναι σκόπιμο να καθοριστούν μέγιστα επιτρεπτά επίπεδα υδροκυανίου, συμπεριλαμβανομένου του υδροκυανίου που δεσμεύεται στους κυανογόνους γλυκοζίτες, για τα τρόφιμα αυτά.

Συγκεκριμένα για τον λιναρόσπορο, όταν αυτός καταναλώνεται αλεσμένος, η βιοδιαθεσιμότητα του υδροκυανίου και τα επίπεδα έκθεσης του ανθρώπου σ’ αυτό είναι υψηλότερα από όταν καταναλώνεται ολόκληρος ή όταν υποβάλλεται σε θερμική επεξεργασία. Συνεπώς, είναι σκόπιμο να καθοριστούν αυστηρότερα επίπεδα για τον ολόκληρο λιναρόσπορο, τον οποίο μπορεί να αλέσει ο καταναλωτής πριν να τον καταναλώσει, καθώς και για τον αλεσμένο λιναρόσπορο που διατίθεται στην αγορά για τον τελικό καταναλωτή όταν προορίζεται να καταναλωθεί ωμός.

Τα τρόφιμα που απαριθμούνται στο παράρτημα του νέου αυτού Κανονισμού, το οποίο τροποποιεί το παράρτημα του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1881/2006, και έχουν τεθεί νόμιμα σε κυκλοφορία στην αγορά πριν από την 1η Ιανουαρίου 2023 μπορούν να παραμείνουν στην αγορά μέχρι την ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας ή την τελική ημερομηνία ανάλωσης.

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο τον νέο Κανονισμό στο πιο κάτω αρχείο.

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img

Must read

Επιστήμη: Βρέθηκε το αλεύρι που… αδυνατίζει!

Μείωση του σωματικού βάρους και καλύτερη ανοχή στην ινσουλίνη υπόσχεται η χρήση οκτενυλοηλεκτρικού αμύλου στη βιομηχανία τροφίμων, σύμφωνα με νέα μελέτη

Σκουλήκι μέσα σε ελληνικές φρυγανιές ευρείας κατανάλωσης!

Χαρακτηριστικό παράδειγμα μη συμμορφούμενου προϊόντος πριν την ημερομηνία λήξης

Listeria στα Ιταλικά λουκάνικα ΑΙΑ: 6 θάνατοι και 61 ασθενείς – Διανομή σε περισσότερες από 30 ευρωπαϊκές χώρες

Πρόκειται για μία από τις πιο σοβαρές περιπτώσεις μόλυνσης τροφίμων στην Ιταλία τα τελευταία 50 χρόνια
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα