Κυριακή, 12 Μαΐου, 2024
24.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μπλόκο στα Ελληνικά σύνορα σε κάρυ από την Ινδία γεμάτο φυτοφάρμακα

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΜπλόκο στα Ελληνικά σύνορα σε κάρυ από την Ινδία γεμάτο φυτοφάρμακα
spot_img

Η Ελλάδα ενημέρωσε το RASFF για ινδικό κάρυ με υψηλές ποσότητες Chlorpyrifos και Acetamiprid.

Οι ελληνικές αρχές δέσμευσαν στα σύνορα φορτίο με κάρυ σε σκόνη προέλευσης Ινδίας. Ταυτόχρονα ενημέρωσαν και το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ταχείας Ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των χωρών της ΕΕ, RASFF, ότι το αλεσμένο κάρυ έχει υψηλή περιεκτικότητα φυτοφαρμάκων. Πιο συγκεκριμένα περιέχει την μη εγκεκριμένη ουσία Chlorpyrifos σε περιεκτικότητα 0.054 mg/kg με μέγιστο όριο τα 0.01 mg/kg και Acetamiprid 0.12 mg/kg η παρουσία του οποίου απαγορεύεται.

Η χρήση του Chlorpyrifos έχει απαγορευτεί στην ΕΕ από το 2019 και τον Οκτώβριο του 2023 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε ότι η απαγόρευση σε όλη την ΕΕ του 2019 του βλαβερού για την υγεία φυτοφαρμάκου chlorpyrifos-methyl παραμένει σε ισχύ. Όμως επειδή εξακολουθεί να χρησιμοποιείται σε τρίτες χώρες έχει θερπιστεί ανώτατο όριο υπολειμμάτων του φυτοφαρμάκου. Ανεξάρτητες επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι το chlorpyrifos-methyl μπορεί να εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την υγεία, όπως: 

  • Βλάβη στη σωστή ανάπτυξη και μετέπειτα λειτουργία του εγκεφάλου (αναπτυξιακή νευροτοξικότητα) από τα πρώτα στάδια της ζωής και μετά. Αυτό μπορεί να μεταφραστεί σε νευροαναπτυξιακές διαταραχές όπως απώλεια εργασιακής μνήμης, αυτισμός, ΔΕΠΥ και μειωμένο IQ.
  • Βλάβη του DNA (γονοτοξικότητα): το chlorpyrifos-methyl μπορεί να βλάψει το DNA, το οποίο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου.

Το Acetamiprid ταξινομείται ως απίθανο να είναι καρκινογόνο για τον άνθρωπο. Ωστόσο μελέτες το ενοχοποιούν ως αιτία της στυτικής δυσλειτουργίας στους άνδρες και μπορεί να εμπλέκεται στο πρόβλημα της μείωσης της ανθρώπινης γονιμότητας.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πίτσα: Πώς να αποτρέψετε την τροφική δηλητηρίαση από σαλμονέλα

Επιστημονική μελέτη για τον καταλληλότερο χρόνο ψησίματος και θερμοκρασίας, ώστε να θανατωθούν τα βακτήρια σαλμονέλας, εάν υπάρχουν στα υλικά παρασκευής.

Θάνατοι από τροφική δηλητηρίαση στο νοσοκομείο

Οι τροφικές δηλητηριάσεις στα νοσοκομεία, είναι ένας υποτιμημένος αλλά υπαρκτός και σοβαρός κίνδυνος.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα