Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
14.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η ολική έκλειψη ηλίου κάνει τα τρόφιμα τοξικά; Τι λέει η επιστήμη

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΗ ολική έκλειψη ηλίου κάνει τα τρόφιμα τοξικά; Τι λέει η επιστήμη
spot_img

Αν μαγειρεύουμε κατά την διάρκεια ολικής έκλειψης ηλίου θα πάθουμε τροφική δηλητηρίαση;

   Ένα σπάνιο φαινόμενο ολική έκλειψης ηλίου θα παρακολουθήσουν εκατομμύρια κάτοικοι της βόρειας Αμερικής καθώς και άλλων περιοχών, αύριο τις πρωινές ώρες. Το μονοπάτι της έκλειψης διασχίζει το Μεξικό, 15 πολιτείες των ΗΠΑ και ένα μικρό μέρος του ανατολικού Καναδά, ενώ σε όλες τις άλλες πολιτείες στις ηπειρωτικές ΗΠΑ. Ουσιαστικά πρόκειται για το φαινόμενο που παρατηρείται όταν ο ήλιος, η σελήνη και η Γη ευθυγραμμίζονται. Το φεγγάρι περνά ανάμεσα από στη Γη και τον ήλιο, εμποδίζοντας προσωρινά το φως του ήλιου και ρίχνοντας μια σκιά στη Γη. Μια ολική έκλειψη Ηλίου είναι όταν το φεγγάρι κρύβει πλήρως τον ήλιο, ενώ μια μερική ηλιακή έκλειψη σημαίνει ότι μπλοκάρει μόνο ένα τμήμα του.

   Υπάρχει μια φήμη που πλανάται για το φαινόμενο, η οποία αφορά το μαγείρεμα κατά την έκλειψη ηλίου καθώς και την ποιότητα τροφίμων. Ορισμένοι πιστεύουν ότι η κοσμική ενέργεια που απελευθερώνεται κατά τη διάρκεια μιας έκλειψης μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το φαγητό κατά το μαγείρεμα, κάνοντας το τοξικό. Είναι μια πεποίθηση που μπορεί να οφείλεται σε πολιτιστικές ή δεισιδαιμονικές πεποιθήσεις που έχουν περάσει από γενιά σε γενιά. Σε ορισμένες περιοχές της Ινδίας, πιστεύεται ότι το μαγείρεμα κατά τη διάρκεια μιας έκλειψης μπορεί να προκαλέσει βρόμικο φαγητό και συνιστάται στους ανθρώπους να αποφεύγουν το μαγείρεμα ή το φαγητό κατά τη διάρκεια της έκλειψης. Ομοίως, σε ορισμένες περιοχές της Ινδονησίας, οι άνθρωποι πιστεύουν ότι το φαγητό που μαγειρεύεται κατά τη διάρκεια μιας έκλειψης θα είναι άγευστο. Πιθανώς ορισμένοι να το αποδίδουν επειδή η έκλειψη μπορεί να προκαλέσει ξαφνική πτώση της θερμοκρασίας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε συμπύκνωση και συσσώρευση υγρασίας. 

    Ωστόσο, από επιστημονική άποψη δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, καθώς η NASA έχει επιβεβαιώσει πως ο μύθος ότι οι εκλείψεις οδηγούν σε τροφική δηλητηρίαση είναι ψευδής. Ενώ υπάρχουν πολλές άλλες ιστορίες και διδασκαλίες που σχετίζονται με τις εκλείψεις εκεί έξω, δεν υπάρχουν πολλές που η NASA αισθάνθηκε την ανάγκη να σχολιάσει. Αλλά το 2017, ο οργανισμός μίλησε λέγοντας ότι είναι ασφαλές να τρώμε κατά τη διάρκεια της ηλιακής έκλειψης. «Αν ίσχυε κάτι τέτοιο, οι ίδιες ακτινοβολίες θα έβλαπταν τα τρόφιμα στο ντουλάπι σας ή τις καλλιέργειες στο χωράφι», εξήγησε η NASA. «Η βασική ιδέα είναι ότι οι ολικές εκλείψεις ηλίου είναι τρομακτικές και η απόκοσμη εικόνας τους φαίνεται τρομακτική, επομένως είναι φυσικό να θέλεις να φτιάχνεις τρομακτικές ιστορίες για αυτές και να ψάχνεις για συμπτώσεις μεταξύ των γεγονότων γύρω σου».

   Από την άλλη, αυτό που δεν είναι μύθος όσον αφορά την ηλιακή έκλειψη, είναι πως μπορεί να γίνει επικίνδυνη για τα μάτια και να προκαλέσει έως και τύφλωση, εάν κάποιος την κοιτάξει χωρίς ειδικά γυαλιά. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να προστατεύετε τα μάτια σας κατά τη διάρκεια μιας ηλιακής έκλειψης χρησιμοποιώντας ειδικά γυαλιά έκλειψης ή συσκευές προβολής.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Μελομακάρονα εμπορίου: Το συντηρητικό που περιέχουν και το “ψεύτικο” συστατικό

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα συντηρητικά και τα πρόσθετα στα μελομακάρονα εμπορίου.

Τα 8 πιο κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζει η σύγχρονη βιομηχανία τροφίμων

Ομάδα εμπειρογνωμόνων από την ακαδημαϊκή κοινότητα και τη βιομηχανία, ξεχώρισε τα πιο σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η βιομηχανία τροφίμων που σχετίζονται με την επιστήμη και την τεχνολογία των τροφίμων από ερευνητική σκοπιά.

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο