Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
14.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μολυσμένα τα τρόφιμα και το νερό κοντά σε ευρωπαϊκές εγκαταστάσεις καύσης απορριμμάτων

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΜολυσμένα τα τρόφιμα και το νερό κοντά σε ευρωπαϊκές εγκαταστάσεις καύσης απορριμμάτων
spot_img

Τα τρόφιμα σε όλη την Ευρώπη είναι ανησυχητικά μολυσμένα με PFAS και διοξίνες κοντά σε (συν)αποτεφρωτήρες απορριμμάτων.

Νέα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από το Zero Waste Europe και το Ίδρυμα ToxicoWatch σχετικά με τη βιοπαρακολούθηση των εκπομπών αποβλήτων στη Σλοβακία και την Ολλανδία εντόπισαν υψηλά επίπεδα έμμονων οργανικών ρύπων (POPs) σε τρόφιμα κοντά στις εγκαταστάσεις.

Οι δύο μελέτες, μέρος του έργου Zero Waste Europe’s True Toxic Toll, επικεντρώνονται στη Σλοβακία και την Ολλανδία . Ανέλυσαν την παρουσία POP στο περιβάλλον των εγκαταστάσεων. Συγκεκριμένα, οι μελέτες συγκέντρωσαν σχολαστικά δείγματα -όπως αυγά από κοτόπουλα της αυλής, βλάστηση, φρούτα, σκόνη στέγης, νερό και ιζήματα- από την περιοχή των υπό έρευνα εγκαταστάσεων.

Μια εγκατάσταση στο Turňa nad Bodvou, στη Σλοβακία, αποκάλυψε ότι τα αυγά, οι πευκοβελόνες και τα βρύα στην περιοχή εμφανίζουν σημαντικά υψηλές συγκεντρώσεις διοξινών και PFAS, κοινώς γνωστά ως «για πάντα χημικά». Συγκεκριμένα, τα επίπεδα διοξίνης στα αυγά στο Zádiel υπερβαίνουν τα όρια της ΕΕ κατά 300%. Έντονη ανησυχία προκαλούν τα αυξημένα επίπεδα PFAS που βρίσκονται σε ρεύματα επιφανειακών υδάτων ενώ τα δείγματα βρύων παρουσιάζουν μερικά από τα υψηλότερα καταγεγραμμένα επίπεδα βαρέων μετάλλων στην Ευρώπη.

Ομοίως, μια έρευνα στον αποτεφρωτήρα απορριμμάτων REC στο Χάρλινγκεν της Ολλανδίας, αποκάλυψε συγκεντρώσεις διοξίνης σε αυγά από κοτόπουλα που ξεπερνούν το επιτρεπόμενο όριο της ΕΕ κατά σχεδόν 300% – μόλις 2 km από τον αποτεφρωτήρα REC. Επιπλέον, οι συγκεντρώσεις PFOS σε αυγά από την ίδια τοποθεσία υπερέβησαν τα υψηλότερα επίπεδα που είχαν καταγραφεί προηγουμένως στα αυγά στην Ολλανδία (38,4 νανογραμμάρια ανά γραμμάριο λίπους). Η συγκέντρωση PFAS σε αυτούς τους κρόκους αυγών είναι συγκρίσιμη με τα επίπεδα που βρέθηκαν κοντά στο εργοστάσιο φθοριοχημικών στην Αμβέρσα, με 11 διαφορετικές ενώσεις PFAS να ανιχνευθούν.

Ο Janek Vahk , Διευθυντής Πολιτικής Μηδενικής Ρύπανσης στη Zero Waste Europe δήλωσε: «Οι εκθέσεις αποκαλύπτουν βαθιά ανησυχητικά στοιχεία ότι τα τρόφιμα που καλλιεργούνται κοντά σε αποτεφρωτήρες είναι μολυσμένα με ουσίες που προκαλούν μεγάλη ανησυχία. Αυτή η μόλυνση αποτελεί σημαντική απειλή τόσο για την υγεία των ατόμων όσο και για τα μέσα διαβίωσης των κοινοτήτων. Η επείγουσα δράση είναι επιτακτική για την αντιμετώπιση αυτού του αυξανόμενου ζητήματος και τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και ευημερίας».

Ο Abel Arkenbout , Επικεφαλής Έρευνας του Ιδρύματος ToxicoWatch, δήλωσε: «Αφού εξετάσαμε προσεκτικά πολλά μέρη που μελετήσαμε, βρήκαμε κάτι ανησυχητικό: διοξίνες, PFAS και άλλοι ρύποι εξαπλώνονται σε αυτές τις όμορφες φυσικές περιοχές. Ο χρόνος τελειώνει και ο κίνδυνος από αυτές τις τοξίνες χειροτερεύει. Πρέπει να δράσουμε γρήγορα για να σταματήσουμε αυτή την περιβαλλοντική κρίση πριν να είναι πολύ αργά και η ζημιά γίνει μόνιμη».

Περαιτέρω έρευνα είναι απαραίτητη για την πλήρη κατανόηση των πηγών και των προτύπων εναπόθεσης αυτών των ρύπων. Επιπλέον, είναι σημαντικό να μην παραβλέπουμε άλλους πιθανούς παράγοντες σύγχυσης των POP.

Η μελέτη αποτελεί στοιχείο ενός μεγαλύτερου ερευνητικού έργου βιοπαρακολούθησης που καλύπτει πέντε χώρες στην Ευρώπη: Βέλγιο, Ολλανδία, Ισπανία, Σλοβακία και Γαλλία. Το Ίδρυμα ToxicoWatch, που εδρεύει στην Ολλανδία, συμμετέχει ενεργά σε αυτή τη μελέτη ως επιστημονικός συνεργάτης. Ο συντονισμός του έργου εμπίπτει στην αρμοδιότητα του Zero Waste Europe.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο