Δευτέρα, 4 Νοεμβρίου, 2024
17.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Σαλμονέλα σε εισαγόμενο κοτόπουλο στην ελληνική αγορά: Η Ελλάδα ενημέρωσε το RASFF

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΣαλμονέλα σε εισαγόμενο κοτόπουλο στην ελληνική αγορά: Η Ελλάδα ενημέρωσε το RASFF
spot_img

Οι ελληνικές αρχές ενημέρωσαν σήμερα το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ταχείας Ειδοποίησης για επικίνδυνα Τρόφιμα (RASFF) για σοβαρό κίνδυνο από κοτόπουλο.

Το κοτόπουλο που πωλείται σε Έλληνες καταναλωτές είναι προέλευσης Βουλγαρίας και είναι μολυσμένο με σαλμονέλα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση στο RASFF, ο κίνδυνος είναι σοβαρός και η «Salmonella spp στο εσωτερικό φιλέτο κοτόπουλου» εντοπίστηκε μετά από επίσημο έλεγχο στην αγορά στις 2 Απριλίου. Ωστόσο το RASFF δεν ανέφερε ούτε την εταιρεία, ούτε σε ποια πόλη, ούτε σε ποιο κατάστημα ή σουπερμάρκετ έγινε ο έλεγχος.

Η μη τυφοειδής σαλμονέλωση, εκτιμάται ότι προκαλεί περίπου 150 εκατομμύρια ασθένειες και 60.000 θανάτους παγκοσμίως κάθε χρόνο. Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σαλμονέλωσης σε ανθρώπους στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 60.050.

Πριν από λίγες ημέρες ανακοινώθηκε από την EFSA η διασυνοριακή εστία Salmonella Mbandaka ST413 που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2021, εξακολουθεί να απασχολεί τις αρχές και σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας τροφίμων έως τις 15 Μαρτίου 2024, τα κρούσματα έχουν φτάσει τα 300 εκ των οποίων 23 άνθρωποι νοσηλεύτηκαν και ένας πέθανε.

Πολλές ανακλήσεις ζωικών προϊόντων οφείλονται σε μόλυνση από σαλμονέλα. Η τελευταία επίσημη ανάκληση στην Ελλάδα λόγω του επικίνδυνου αυτού βακτηρίου έγινε από τον ΕΦΕΤ τον Ιανουάριο σε σεφταλιές ενώ και πολλές είναι και οι ανακλήσεις κοτόπουλου λόγω σαλμονέλας.

Τα βακτήρια της σαλμονέλας,  είναι η πιο συχνά αναφερόμενη αιτία τροφιμογενούς ασθένειας. Οι περισσότεροι άνθρωποι εμφανίζουν διάρροια, κοιλιακές κράμπες και πυρετό μέσα σε 8 έως 72 ώρες μετά την κατανάλωση του μολυσμένου φαγητού. Πρόσθετα συμπτώματα μπορεί να είναι ρίγη, πονοκέφαλος, ναυτία και έμετος. Τα συμπτώματα συνήθως εξαφανίζονται μέσα σε 4 έως 7 ημέρες. Πολλά άτομα με σαλμονέλωση αναρρώνουν χωρίς θεραπεία και μπορεί να μην δουν ποτέ γιατρό. Ωστόσο, οι λοιμώξεις από σαλμονέλα μπορεί να είναι απειλητικές για τη ζωή, ειδικά για βρέφη και μικρά παιδιά, έγκυες γυναίκες και τα αγέννητα μωρά τους και ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για τροφιμογενείς ασθένειες, όπως και άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα (όπως εκείνοι με HIV /AIDS, καρκίνος, διαβήτης, νεφρική νόσο και ασθενείς με μεταμόσχευση).

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

7 νεκροί από την μαγιά στο ψωμί – Συνεχιζόμενη μόλυνση της γραμμής παραγωγής

Έκρηξη λιστερίωσης που σχετίζεται με προϊόντα μαγιάς Baker's, στην Ελβετία.

Ενθουσιασμός και χαρά στην τελετή απονομής των βραβείων FEA 2024

Με μεγάλη επιτυχία και πλήθους κόσμου, ολοκληρώθηκε η τελετή βράβευσης των βραβείων Food Experts’ Awards 2024 στο πλαίσιο της έκθεσης τροφίμων Food&Drink της ΔΕΘ HELEXPO.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο