Δευτέρα, 4 Νοεμβρίου, 2024
17.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Γιατί η χρήση κάνναβης ανοίγει την όρεξη

ΑρχικήΕπιστήμηΓιατί η χρήση κάνναβης ανοίγει την όρεξη
spot_img

Επιστημονικές μελέτες αποκαλύπτουν τον μηχανισμό πίσω από την λαχτάρα για φαγητό, μετά από χρήση κάνναβης.

Οι ερευνητές γνωρίζουν εδώ και καιρό ότι η χρήση κάνναβης σχετίζεται με αυξημένη όρεξη ακόμα και όταν είστε χορτάτοι. Έρευνα του 2015 από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Yale, έδειξε πως η ανεξέλεγκτη επιθυμία για φαγητό μετά τη χρήση μαριχουάνας, φαίνεται να οδηγείται από νευρώνες στον εγκέφαλο που συνήθως εμπλέκονται στην καταστολή της όρεξης. Οι ερευνητές παρομοίασαν την ανακάλυψη με μία κατάσταση οδήγησης αυτοκινήτου και «είναι σαν να πατάς τα φρένα ενός αυτοκινήτου και αντί να κόβεις ταχύτητα να επιταχύνεις». Σύμφωνα με εκείνη τη μελέτη, η πείνα που προκαλείται μετά την χρήση κάνναβης οφείλεται στον ίδιο μηχανισμό του εγκεφάλου που μειώνει τη όρεξη όταν είμαστε χορτάτοι. Εκτός από αυτή τη μελέτη, άλλη έρευνα έχει καταλήξει στο συμπέρασμα πως η κάνναβη ενισχύει την αίσθηση της όσφρησης οδηγώντας σε μία κατάσταση «Οσμικής υπερέντασης».  Αυτό αυξάνει την αίσθηση της μυρωδιάς των τροφίμων και τα κάνει πιο προκλητικά.

Τώρα νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Scientific Reports, που έγινε σε ποντίκια αποκάλυψε πως η κάνναβη ενεργοποίησε ένα σύνολο κυττάρων στον υποθάλαμο, όταν τα τρωκτικά περίμεναν και κατανάλωναν εύγευστη τροφή που δεν ενεργοποιήθηκε σε μη εκτεθειμένα σε κάνναβη ποντίκια. “Όταν στα ποντίκια χορηγείται κάνναβη, εμφανίζονται νευρώνες που συνήθως δεν είναι ενεργοί”, είπε ο Jon Davis, επίκουρος καθηγητής νευροεπιστήμης στο WSU και αντίστοιχος συγγραφέας στην εργασία. «Υπάρχει κάτι σημαντικό που συμβαίνει στον υποθάλαμο μετά την κάπνισμα κάνναβης».

Τα δεδομένα της μελέτης δείχνουν ότι ο ατμός κάνναβης αυξάνει τη συχνότητα των γευμάτων και τη συμπεριφορά αναζήτησης τροφής χωρίς να μεταβάλλει την κινητική δραστηριότητα. Είναι σημαντικό ότι οι ερευνητές παρατήρησαν αυξημένη δραστηριότητα σε διακριτούς νευρωνικούς πληθυσμούς του εγκεφάλου όταν τα ποντίκια περίμεναν ή κατανάλωναν τροφή. Με βάση αυτά τα αποτελέσματα, οι ερευνητές συμπέραναν ότι οι νευρώνες MBH συμβάλλουν στις διεγερτικές ιδιότητες της όρεξης της εισπνεόμενης κάνναβης. Η νέα μελέτη θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για θεραπείες των διαταραχών της όρεξης που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς με καρκίνο, καθώς και της ανορεξίας και πιθανώς της παχυσαρκίας.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

7 νεκροί από την μαγιά στο ψωμί – Συνεχιζόμενη μόλυνση της γραμμής παραγωγής

Έκρηξη λιστερίωσης που σχετίζεται με προϊόντα μαγιάς Baker's, στην Ελβετία.

Ενθουσιασμός και χαρά στην τελετή απονομής των βραβείων FEA 2024

Με μεγάλη επιτυχία και πλήθους κόσμου, ολοκληρώθηκε η τελετή βράβευσης των βραβείων Food Experts’ Awards 2024 στο πλαίσιο της έκθεσης τροφίμων Food&Drink της ΔΕΘ HELEXPO.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο