Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024
11.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Βαρύ στομάχι μετά τη Κυριακή του Πάσχα: Τι μπορείτε να κάνετε μετά

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΒαρύ στομάχι μετά τη Κυριακή του Πάσχα: Τι μπορείτε να κάνετε μετά
spot_img

Τι να κάνετε στα… μεθεόρτια.

Αν σας είναι οικεία η εικόνα να βρίσκεστε στο οικογενειακό μεσημεριανό τραπέζι τη Κυριακή του Πάσχα και αφότου έχετε φάει αρνί, πατάτες, πίτες, κοκορέτσι, μαγειρίτσα από το προηγούμενο βράδυ, ή οτιδήποτε άλλο τραβάει η όρεξη σας, πιθανότατα ξέρετε πώς είναι να τρώτε μέχρι… σκασμού!

Τα καλά νέα; Πολλοί άνθρωποι, ειδικά τη συγκεκριμένη μέρα, τρώνε υπερβολικά και υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι να το αντιμετωπίσετε με υγιή τρόπο, τόσο αμέσως μετά το… γαστρονομικό πανηγύρι, όσο και τις επόμενες ημέρες. Ακολουθούν ορισμένες από τις συμβουλές που μπορείτε να ακολουθήσετε:

Φάτε αργά

Μπορεί να χρειαστεί περίπου 20 λεπτά για να ενημερώσει το στομάχι σας τον εγκέφαλό ότι έχει χορτάσει. Αν έχετε ήδη φάει πάρα πολύ γρήγορα μέσα στα πρώτα 10 λεπτά, δεν έχετε δώσει στον εγκέφαλό σας την ευκαιρία να το καταλάβει. Μισή ώρα αργότερα, είναι βέβαιο ότι θα νιώθετε τη ζώνη στο παντελόνι να σφίγγει. Επιβραδύνετε και μπορεί να διαπιστώσετε ότι όχι μόνο δε φουσκώνετε αλλά ευχαριστιέστε περισσότερο το φαγητό!

Πιείτε νερό

Δε χρειάζεται υπερβολή. Απλά πιείτε ένα ποτήρι νερό μετά από το γεύμα σας. Θα βοηθήσει τον οργανισμό σας να απαλλαγεί από την περίσσεια αλατιού που πιθανότατα καταναλώσατε. Μπορεί επίσης να σας αποτρέψει από τη δυσκοιλιότητα. Συνεχίστε να πίνετε νερό κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης ημέρας για να διατηρήσετε τον εαυτό σας ενυδατωμένο.

Κάντε μια βόλτα

Ένας εύκολος περίπατος θα σας βοηθήσει να τονώσετε την πέψη σας και να εξισορροπήσετε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας. Ή κάντε μια χαλαρή βόλτα με το ποδήλατο. Αλλά μην το παρακάνετε. Μια έντονη άσκηση μπορεί να στείλει το αίμα στα πόδια σας αντί για το στομάχι, γεγονός που θα επιβραδύνει την πέψη.

Μην ξαπλώνετε

Αυτό σημαίνει όχι ύπνος (εκτός αν μπορείτε να κοιμάστε όρθιοι). Πρώτον, χάνετε την ευκαιρία να κάψετε μερικές από τις θερμίδες που μόλις φάγατε, π.χ. πλένοντας τα πιάτα ή πηγαίνοντας μια βόλτα. Επίσης, όταν ξαπλώνετε με γεμάτο στομάχι, το φαγητό μπορεί να ξαναβρεί το δρόμο του προς τα πάνω. Αυτό μπορεί να επιβραδύνει την πέψη και να επιδεινώσει την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ). Ο καναπές θα πρέπει να περιμένει μέχρι το φαγητό σας να έχει χρόνο να χωνευτεί.

Αποφύγετε τα ανθρακούχα ποτά

Αν το έχετε ήδη παρακάνει, τα ανθρακούχα ποτά μπορεί να μην είναι καλή ιδέα για να συνεχίσετε. Όταν τα πίνετε, καταπίνετε αέρια που μπορεί να γεμίσουν το πεπτικό σας σύστημα. Αυτό θα σας κάνει να αισθάνεστε ακόμα πιο φουσκωμένοι. Μέρος αυτού του αέρα απελευθερώνεται με ρέψιμο και το υπόλοιπο κινείται μέσω του πεπτικού σας συστήματος μέχρι να το αποβάλλετε ως αέριο.

Χαρίστε τα περισσεύματα

Αν σας έχει μείνει ακόμα φαγητό μετά από το τραπέζωμα, μπορεί να σας κάνει να νομίζετε ότι έχετε φάει μια υγιεινή ποσότητα, παρόλο που στην πραγματικότητα έχετε φάει πάρα πολύ. Αν εξαρτάται από εσάς, μοιράστε τα περισσεύματα σε συγγενείς ή φίλους, ή αλλιώς χωρίστε τα σε μεμονωμένες μερίδες, ώστε να μην το παρακάνετε την επόμενη φορά. Μην κρατάτε θερμιδικές βόμβες όπως ένα γαλακτομπούρεκο στο ψυγείο, αν ξέρετε ότι δεν μπορείτε να αντισταθείτε!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ανάκληση 150.000 εμφιαλωμένων νερών: Το  «τεράστιο λάθος» των αρχών

Τον γύρο του κόσμου έκανε μία λανθασμένη ανακοίνωση προκαλώντας την αντίδραση της εταιρείας.

Εμπειρίες επιθεωρητών ασφάλειας τροφίμων: Η πιο συχνή και κοινή παράβαση

Ποιες είναι οι προτάσεις των ερευνητών για την συμμόρφωση των επιχειρήσεων στον τομέα της ασφάλειας τροφίμων.

Αξίζει να ακολουθήσει κάποιος το επάγγελμα του διαιτολόγου; Του Νίκου Ζορζοβίλη*

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του να είσαι διαιτολόγος.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο