Επιστήμονες δημιουργούν πιο θρεπτικό και υγιεινό λευκό ψωμί.
Πολλές μελέτες αναδεικνύουν το ψωμί ολικής αλέσεως ως πιο υγιεινό και καταδικάζουν το λευκό ως απόλυτα ανθυγιεινό με αρνητικές επιπτώσεις παρόμοιες με αυτές του καπνίσματος! Το λευκό ψωμί έχει κατηγορηθεί μεταξύ άλλων ότι είναι εθιστικό, πως τα τεράστια επίπεδα υδατανθράκων του, διασπώνται τόσο γρήγορα στο σώμα που προκαλούν έντονες αυξήσεις σακχάρου και πως όσοι τρώνε άσπρο ψωμί αισθάνονται πάλι πεινασμένοι πολύ γρήγορα. Παρόλα αυτά κάποιοι κυριολεκτικά το λατρεύουν. Αυτό οφείλεται στην εμφάνισή του που είναι πιο «εκλεπτυσμένη» (ακόμα, σε μερικούς ελληνικούς φούρνους αναφέρεται ως “ψωμί πολυτελείας”), στη γεύση του, φαίνεται πιο αγνό, είναι πιο εύκολο στη πέψη, απαιτεί λιγότερο μάσημα και είναι και θέμα παράδοσης της οικογένειας, που το έχει κάνει όντως εθιστικό. Αυτοί είναι μόνο μερικοί από τους λόγους που το λευκό ψωμί έχει φανατικούς οπαδούς, οι οποίοι είναι δύσκολο να αλλάξουν. Αυτή τη δύσκολη μετάβαση από το λευκό στο μαύρο ψωμί προσπαθούν να επιτύχουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Aberystwyth, που δημιούργησαν ένα είδος λευκού ψωμιού που είναι όμως εξίσου υγιεινό με το ψωμί ολικής άλεσης.
Η πρωτοβουλία χρηματοδοτείται από το «Better Food For All» του Innovate UK και σε συνεργασία με κορυφαίους μύλους βιολογικών προϊόντων Shipton Mill, η ομάδα του Aberystwyth θα μελετήσει τη διαδικασία άλεσης και ανάμειξης για το λευκό αλεύρι.
Οι ερευνητές σχεδιάζουν να προσθέσουν μικρές ποσότητες μπιζελιών, φασολιών και δημητριακών στο μείγμα ψωμιού, καθώς και πίτουρο και φύτρο σιταριού που συνήθως αφαιρούνται από το λευκό αλεύρι. Στόχος είναι το καινοτόμο ψωμί να διατηρήσει την γεύση και την αίσθηση του λευκού ψωμιού αλλά η θρεπτική του αξία να είναι ίδια με το ψωμί ολικής άλεσης. Αν και το έργο είναι ακόμα στην αρχή, οι ερευνητές λένε πως το πιο υγιεινό λευκό ψωμί θα μπορούσε να εμφανιστεί σύντομα, στα ράφια των αρτοποιών και των παντοπωλείων σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο.
Η Δρ Catherine Howarth, από το IBERS στο Πανεπιστήμιο Aberystwyth είπε: «Αυτή είναι μια πολύ συναρπαστική ευκαιρία για τη βελτίωση της διατροφής των ανθρώπων, ειδικά εκείνων που προτιμούν την εμφάνιση και τις αισθητηριακές ιδιότητες του λευκού ψωμιού. Το έργο υπογραμμίζει πώς η κορυφαία έρευνα εδώ στην Ουαλία μπορεί να κάνει τη διαφορά στη ζωή των ανθρώπων. Ελπίζουμε ότι αυτή θα είναι άλλη μια ευκαιρία να αξιοποιήσουμε πολύ καλά τη δουλειά μας, ειδικά στα φασόλια, τα μπιζέλια και τη βρώμη».