Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
20 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η Παγκόσμια εξάπλωση της Salmonella enterica οφείλεται στην εκβιομηχάνιση του χοιρινού κρέατος!

ΑρχικήΕπιστήμηΗ Παγκόσμια εξάπλωση της Salmonella enterica οφείλεται στην εκβιομηχάνιση του χοιρινού κρέατος!
spot_img

Επιστημονική μελέτη για την επίδραση της σύγχρονης γεωργίας στη δυναμική του πληθυσμού του S. enterica.

Η Salmonella enterica διεισδύει στις αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων μέσω της μόλυνσης των τροφίμων, του νερού ή των εγκαταστάσεων επεξεργασίας τροφίμων, με αποτέλεσμα απειλητικές για τη ζωή τροφιμογενείς λοιμώξεις με 108,1 εκατομμύρια ασθένειες και 291.000 θανάτους ετησίως. Το χοιρινό και οι χοίροι αποτελούν εξέχουσες πηγές λοιμώξεων από Salmonella. enterica , αντιπροσωπεύοντας το ~31,1% της σαλμονέλωσης και το 9,3% των κρουσμάτων ασθενειών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Παρά τον αναγνωρισμένο ρόλο των χοίρων στη διαμεσολάβηση των μεταδόσεων και των εστιών ιογενών ασθενειών, η συμβολή τους στην παγκόσμια διάδοση βακτηριακών παθογόνων, συμπεριλαμβανομένου του S. enterica , παραμένει ανεπαρκώς διερευνημένη στο πλαίσιο της στρατηγικής «One Health».

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο nature food, επικενρώθηκε σε αυτό το θέμα και κατέληξε στο συμπέρασμα, ότι η παγκόσμια εξάπλωση της Salmonella. enterica οφείλεται στην εκβιομηχάνιση του χοιρινού κρέατος.

 Συνοπτικά, τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν την επίδραση της σύγχρονης γεωργίας στη δυναμική του πληθυσμού του S. enterica και η εντατική εκτροφή οδήγησε τους ξενιστές πολλών πληθυσμών S. enterica σε χοίρους και στην αύξηση των πληθυσμών αυτών των παθογόνων που σχετίζονται με τους χοίρους. Επιπλέον η ευρεία διαθεσιμότητα αντιβιοτικών μετά τη δεκαετία του 1940 αύξησε τον επιπολασμό της μικροβιακής αντοχής (AMR) και την επέκταση του παγκοσμιοποιημένου εμπορίου και οδήγησαν σε ταχεία και συχνή παγκόσμια διάδοση των S. enterica  σε χοίρους.  Παρά τις δεκαετίες σημαντικής προόδου στον έλεγχο της σαλμονέλας στους χοίρους, τα στοιχεία που παρέχονται εδώ δικαιολογούν περαιτέρω έρευνα και πιθανή παρέμβαση στην παγκόσμια εξάπλωση του S. enterica από την παραγωγή χοιρινού κρέατος.

Για να διαβάσετε τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ο Ευρωπαϊκός συναγερμός για τα δηλητηριώδη πατατάκια

Αναφορά στην έκθεση του ευρωπαϊκού ACN για τα δηλητηριώδη πατατάκια που έχουν διανεμηθεί σε 23 χώρες.

Προσοχή: Ο ΕΦΕΤ ανακάλεσε σήμερα από την ελληνική αγορά μολυσμένο ισπανικό κρέας

Μετά από εργαστηριακές αναλύσεις εντοπίστηκε ο παθογόνος μικροοργανισμός σαλμονέλα.

Σουβλάκια: Πόσο επιβλαβής είναι η κατανάλωση καμένου κρέατος και τι μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο

Πώς μπορεί να μειωθεί η πιθανότητα σχηματισμού επιβλαβών ενώσεων από το ψήσιμο του κρέατος.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο