Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
19.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μεγάλο το ρίσκο της κατανάλωσης πατάτας με πρασινωπή φλούδα

ΑρχικήΟικιακάΕπικινδυνότητα τροφίμωνΜεγάλο το ρίσκο της κατανάλωσης πατάτας με πρασινωπή φλούδα
spot_img

Οι επιστήμονες προειδοποιούν για επικίνδυνη τοξίνη.

   Ορισμένες φορές πιθανόν να έχετε παρατηρήσει πατάτες που έχουν γίνει πράσινες; Αυτό συμβαίνει καθώς η έκθεση στο φως μπορεί να προκαλέσει τα κύτταρα στη φλούδα μιας πατάτας να παράγουν χλωροφύλλη. Ουσιαστικά είναι μια κατάσταση που προετοιμάζει τις πατάτες να φυτρώσουν, όμως στην προκειμένη περίπτωση δεν είναι το ιδανικό πριν την κατανάλωση. Το φως ενεργοποιεί επίσης τα κύτταρα του δέρματος για να παράγουν σολανίνη, μια γλυκοαλκαλοειδή τοξίνη, η οποία έχει πικρή γεύση και είναι ικανή να προκαλέσει δηλητηρίαση.

   Κατά τη διαδικασία αυτή, μια δεύτερη τοξίνη που σχηματίζεται είναι η χακονίνη. Σύμφωνα με το Poison.org, οι δύο τοξίνες μπορεί να προκαλέσουν κοιλιακό άλγος, διάρροια, έμετο, ακανόνιστες κινήσεις του εντέρου, πονοκέφαλο, ερυθρότητα ή έξαψη της επιδερμίδας, σύγχυση, αποπροσανατολισμό και πυρετό. Επομένως, θα πρέπει να αποφεύγετε να τρώτε πατάτες με πράσινο δέρμα για να αποφύγετε αυτά τα συμπτώματα.

   Ενώ λίγοι άνθρωποι θα φάνε αρκετή πικρή γεύση πράσινης πατάτας για να αρρωστήσουν, το Michigan State University Extension εξακολουθεί να συνιστά να πετάτε τις πατάτες με πράσινη φλούδα και φύτρα για να αποτρέψετε πιθανές γαστρεντερικές διαταραχές που προκαλούνται από τη σολανίνη και τη σακονίνη. 

   Οι πατάτες πρέπει επίσης να αποθηκεύονται σε δροσερό, σκοτεινό, ξηρό μέρος, κατά προτίμηση μεταξύ 10°C, σε χώρο ο οποίος αερίζεται καλά. Με αυτές τις συστάσεις αποθήκευσης, οι πατάτες θα πρέπει να παραμείνουν στην καλύτερη ποιότητά τους για περίπου ένα μήνα. Επίσης, όταν προετοιμάζετε πατάτες για μαγείρεμα και φαγητό, κόψτε τυχόν μικρά πράσινα στίγματα ή βλαστού. Μην χρησιμοποιείτε πράσινες πατάτες, κομμένες ή όχι, εάν έχετε μικρά παιδιά που είναι πιο ευαίσθητα στη δηλητηρίαση από σολανίνη λόγω της μικρής σωματικής τους μάζας.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

“ΟΧΙ” της EFSA σε ισχυρισμό υγείας για το συμπλήρωμα κρεατίνης

Απορρίφθηκε από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ο ισχυρισμός υγείας «Η καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων κρεατίνης μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας».

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο