Παρασκευή, 5 Ιουλίου, 2024
21.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μεγάλο το ρίσκο της κατανάλωσης πατάτας με πρασινωπή φλούδα

ΑρχικήΟικιακάΕπικινδυνότητα τροφίμωνΜεγάλο το ρίσκο της κατανάλωσης πατάτας με πρασινωπή φλούδα
spot_img

Οι επιστήμονες προειδοποιούν για επικίνδυνη τοξίνη.

   Ορισμένες φορές πιθανόν να έχετε παρατηρήσει πατάτες που έχουν γίνει πράσινες; Αυτό συμβαίνει καθώς η έκθεση στο φως μπορεί να προκαλέσει τα κύτταρα στη φλούδα μιας πατάτας να παράγουν χλωροφύλλη. Ουσιαστικά είναι μια κατάσταση που προετοιμάζει τις πατάτες να φυτρώσουν, όμως στην προκειμένη περίπτωση δεν είναι το ιδανικό πριν την κατανάλωση. Το φως ενεργοποιεί επίσης τα κύτταρα του δέρματος για να παράγουν σολανίνη, μια γλυκοαλκαλοειδή τοξίνη, η οποία έχει πικρή γεύση και είναι ικανή να προκαλέσει δηλητηρίαση.

   Κατά τη διαδικασία αυτή, μια δεύτερη τοξίνη που σχηματίζεται είναι η χακονίνη. Σύμφωνα με το Poison.org, οι δύο τοξίνες μπορεί να προκαλέσουν κοιλιακό άλγος, διάρροια, έμετο, ακανόνιστες κινήσεις του εντέρου, πονοκέφαλο, ερυθρότητα ή έξαψη της επιδερμίδας, σύγχυση, αποπροσανατολισμό και πυρετό. Επομένως, θα πρέπει να αποφεύγετε να τρώτε πατάτες με πράσινο δέρμα για να αποφύγετε αυτά τα συμπτώματα.

   Ενώ λίγοι άνθρωποι θα φάνε αρκετή πικρή γεύση πράσινης πατάτας για να αρρωστήσουν, το Michigan State University Extension εξακολουθεί να συνιστά να πετάτε τις πατάτες με πράσινη φλούδα και φύτρα για να αποτρέψετε πιθανές γαστρεντερικές διαταραχές που προκαλούνται από τη σολανίνη και τη σακονίνη. 

   Οι πατάτες πρέπει επίσης να αποθηκεύονται σε δροσερό, σκοτεινό, ξηρό μέρος, κατά προτίμηση μεταξύ 10°C, σε χώρο ο οποίος αερίζεται καλά. Με αυτές τις συστάσεις αποθήκευσης, οι πατάτες θα πρέπει να παραμείνουν στην καλύτερη ποιότητά τους για περίπου ένα μήνα. Επίσης, όταν προετοιμάζετε πατάτες για μαγείρεμα και φαγητό, κόψτε τυχόν μικρά πράσινα στίγματα ή βλαστού. Μην χρησιμοποιείτε πράσινες πατάτες, κομμένες ή όχι, εάν έχετε μικρά παιδιά που είναι πιο ευαίσθητα στη δηλητηρίαση από σολανίνη λόγω της μικρής σωματικής τους μάζας.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Εμφιαλωμένο νερό: Οι κίνδυνοι από την έκθεση στον ήλιο – Νέα επιστημονική μελέτη

Ηλιακό φως και πλαστικό: Ο επικίνδυνος συνδυασμός για την ασφάλεια του εμφιαλωμένου νερού.

Μία “απαράδεκτη απορία”: Ενιαίος ή Σχεδόν Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων; Του Δρ. Φ. Γαΐτη

Ο Βιολόγος – Μικροβιολόγος τροφίμων και εργαζόμενος στον ΕΦΕΤ Δρ. Φραγκίσκος Γαΐτης σε άρθρο του στο cibum επιβεβαιώνει πως η πολιτεία δεν έχει (δυστυχώς) κατανοήσει το μέγεθος του προβλήματος της υποστελέχωσης του ΕΦΕΤ και των επικαλυπτόμενων αρμοδιοτήτων, οι συνέπειες των οποίων μπορεί να είναι τραγικές σε διάφορα επίπεδα.

Εγκρίθηκε στην ΕΕ το πρώτο ρινικό σπρέι αδρεναλίνης για επείγουσα θεραπεία αναφυλαξίας

Το Eurneffy (επινεφρίνη) είναι μια εναλλακτική λύση στα ενέσιμα σκευάσματα για τις αλλεργικές αντιδράσεις.
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα