To απλό εγχειρίδιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την πρόληψη τροφικών δηλητηριάσεων.
Κάθε μέρα χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν από τροφιμογενείς ασθένειες. Τα τρόφιμα μπορούν να μολυνθούν με επικίνδυνους μικροοργανισμούς, σε οποιοδήποτε στάδιο πριν από την κατανάλωση. Η τήρηση απλών βημάτων υγιεινής των τροφίμων μπορεί να αποτρέψει τις περισσότερες τροφικές δηλητηριάσεις.
Επειδή η γνώση είναι το κλειδί για την υγεία, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δημιούργησε αφίσα μεταφρασμένη σε 87 γλώσσες με τα «πέντε κλειδιά» για την εκπαίδευση τόσο των χειριστών τροφίμων όσο και των καταναλωτών.
Ακολουθώντας τα “Πέντε Κλειδιά” όχι μόνο αποτρέπονται οι ασθένειες από την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων, αλλά μπορεί να προληφθούν και ασθένειες που προκαλούνται από χειρισμός μολυσμένων ζώων, όπως η γρίπη των πτηνών.
Τα πέντε “κλειδιά” του ΠΟΥ για ασφαλέστερα τρόφιμα
1.Καθαριότητα
- Πλένετε τα χέρια σας πριν πιάσετε φαγητό και συχνά κατά τη διάρκεια προετοιμασίας φαγητού
- Πλένετε τα χέρια σας αφού πάτε στην τουαλέτα
- Πλύνετε και απολυμάνετε όλες τις επιφάνειες και τον εξοπλισμό που χρησιμοποιούνται
προετοιμασία φαγητού - Προστατέψτε τους χώρους της κουζίνας και τα τρόφιμα από έντομα, παράσιτα και
άλλα ζώα.
2.Ξεχωρίστε το ωμό και το μαγειρεμένο
- Διαχωρίστε το ωμό κρέας, τα πουλερικά και τα θαλασσινά από άλλα τρόφιμα
- Χρησιμοποιήστε ξεχωριστό εξοπλισμό και σκεύη όπως μαχαίρια και σανίδες κοπής για το χειρισμό ωμών τροφίμων
- Αποθηκεύστε τα τρόφιμα σε δοχεία για να αποφύγετε την επαφή μεταξύ των ωμών και μαγειρεμένων τροφίμων
3.Μαγειρέψτε σωστά
- Μαγειρέψτε καλά τα τρόφιμα, ιδιαίτερα το κρέας, τα πουλερικά, τα αυγά και τα θαλασσινά
- Βράστε φαγητά όπως σούπες και μαγειρευτά για να βεβαιωθείτε ότι έχουν φτάσει τους 70°C.
- Για το κρέας και τα πουλερικά, βεβαιωθείτε ότι οι χυμοί είναι διαυγείς, όχι ροζ. Στην ιδανική περίπτωση, χρησιμοποιήστε θερμόμετρο
4.Ζεστάνετε καλά το μαγειρεμένο φαγητό (χθεσινό περίσσευμα)
- Διατηρήστε τα τρόφιμα σε ασφαλείς θερμοκρασίες
- Μην αφήνετε μαγειρεμένο φαγητό σε θερμοκρασία δωματίου για περισσότερες από 2 ώρες
- Ψύξτε αμέσως όλα τα μαγειρεμένα και ευπαθή τρόφιμα (κατά προτίμηση κάτω από 5°C)
- Διατηρήστε το μαγειρεμένο φαγητό ζεστό (πάνω από 60°C) πριν από το σερβίρισμα
- Μην αποθηκεύετε τα τρόφιμα για πολλή καιρό ακόμα και στο ψυγείο
- Μην ξεπαγώνετε κατεψυγμένα τρόφιμα σε θερμοκρασία δωματίου
5. Χρησιμοποιήστε ασφαλές νερό και πρώτες ύλες
- Χρησιμοποιήστε ασφαλές νερό ή επεξεργαστείτε το για να το κάνετε ασφαλές
- Επιλέξτε φρέσκα και υγιεινά τρόφιμα
- Επιλέξτε τρόφιμα επεξεργασμένα για ασφάλεια, όπως παστεριωμένο γάλα
- Πλένετε τα φρούτα και τα λαχανικά, ειδικά αν καταναλώνονται ωμά
- Μη χρησιμοποιείτε τρόφιμα μετά την ημερομηνία λήξης τους.