Τρίτη, 13 Μαΐου, 2025
21 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Αυτές είναι οι πατάτες με τα χαμηλότερα υπολείμματα φυτοφαρμάκων – Τι αποκάλυψαν οι εργαστηριακοί έλεγχοι

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΑυτές είναι οι πατάτες με τα χαμηλότερα υπολείμματα φυτοφαρμάκων – Τι αποκάλυψαν οι εργαστηριακοί έλεγχοι
spot_img

Ποιες πατάτες έχουν τα λιγότερα ή καθόλου φυτοφάρμακα

Βιολογικές πατάτες ή συμβατικής καλλιέργειας: Ποιες δεν κρύβουν κινδύνους για την υγεία και ποιες δεν περιέχουν βλαβερές ουσίεςς  Το Γερμανικό περιοδικό καταναλωτών “Saldo” διερεύνησε αυτό το ερώτημα και ανέλυσε 9 δείγματα συμβατικές πατάτες. Η απάντηση είναι ξεκάθαρη: Χημικές ουσίες που μπορεί να είναι επιβλαβείς για τον άνθρωπο, τα ζώα ή το περιβάλλον ανιχνεύτηκαν σε τέσσερα από τις εννέα δείγματα. Ωστόσο δεν εντοπίστηκαν χημικές ουσίες στις εισαγόμενες βιολογικές πατάτες (προέλευσης Ελβετίας).

- Advertisement -

Το κυρίαρχο φυτοφάρμακο που βρέθηκε στις πατάτες συμβατικής καλλιέργειας, ήταν το propamocarb και δεύτερο το το fluxapyroxad, ένα μυκητοκτόνο που ανήκει στην ομάδα των φυτοφαρμάκων PFAS που λέγονται και «για πάντα χημικά» καθώς δεν διασπώνται στο περιβάλλον. Σε μία πατάτα ανιχνεύθηκε επίσης 1,4-διμεθυλναφθαλίνιο. Το ευχάριστο είναι ότι η παρουσία των φυτοφαρμάκων δεν ξεπέρασε σε κανένα δείγμα το ανώτατο επιτρεπτό όριο.

Πάντως το θέμα δεν αφορά μόνο τη Γερμανία. Σε ελέγχους του Ελληνικού Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχουν βρεθεί πατάτες με υπερβάσεις υπολειμμάτων φυτοπροστατευτικών προϊόντων, ενώ πριν από λίγες ημέρες οι Αρχές της Σλοβενίας ανακοίνωσαν την ανάκληση πατάτας προέλευσης Κύπρου καθώς ανιχνεύτηκε υπέρβαση της μέγιστης οριακής τιμής του φυτοφαρμάκου imidacloprid. Έρευνα της σχολής Δημόσιας Περιβαλλοντικής και Αναπαραγωγικής Υγείας (EARTH) του Πανεπιστήμιου Harvard T.H. Chan, διαπίστωσε μία απρόσμενη σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτοφάρμακα και προβλημάτων γονιμότητας στους συμμετέχοντες.

 Η πιο σχετική πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι μετά από μόνο 6 ημέρες κατανάλωσης βιολογικών προϊόντων, υπήρξε σημαντική μείωση στα επίπεδα συνθετικών φυτοφαρμάκων που μετρήθηκαν στα ούρα καταναλωτών, σε σχέση με τις μετρήσεις που έγιναν κατά την κατανάλωση συμβατικών προϊόντων. Συμπερασματικά οι βιολογικές πατάτες είναι πιο υγιεινές όπως έδειξε και Γαλλική Μελέτη στο JAMA Internal Medicine σύμφωνα με την οποία η κατανάλωση βιολογικών τροφών συνδέεται με την καλύτερη υγεία.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η νέα γνωμοδότηση της EFSA για τους κινδύνους από την παρουσία υπερχλωρικού στα τρόφιμα

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων επανεξετάζει τους κινδύνους από την παρουσία υπερχλωρικού άλατος

Σεμινάριο cibumLEARNING: Προληπτική Επισήμανση Αλλεργιογόνων στα τρόφιμα Precautionary Allergens Labelling in food PAL Advanced Training Course

To cibum σας παρουσιάζει τo πρώτο σεμινάριο στην Ελλάδα με θέμα Προληπτική Επισήμανση Αλλεργιογόνων στα τρόφιμα / Precautionary Allergens Labelling in food

Και άλλο δημοφιλές ψάρι με υψηλά επίπεδα τοξικού υδραργύρου (και δεν είναι τόνος)

Συναγερμός για άλλο ένα ψάρι με υδράργυρο πάνω από τα όρια
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα