Επιστημονική μελέτη για την κατανόηση της αποδοχής ή μη, γονιδιακά επεξεργασμένων τροφίμων.
Η γονιδιακή επεξεργασία γίνεται μια διαδεδομένη τεχνική γενετικής μηχανικής σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της γεωργίας. Βασίζεται σε τεχνικές που επιτρέπουν στους επιστήμονες να κάνουν στοχευμένες αλλαγές στο γονιδίωμα ενός οργανισμού με υψηλό βαθμό ακρίβειας. Ως αποτέλεσμα, η τεχνική μπορεί να ενσωματώσει τα επιθυμητά χαρακτηριστικά στο γονιδίωμα του οργανισμού πολύ πιο γρήγορα και με πιο αξιόπιστο τρόπο από προηγούμενες τεχνικές γενετικής μηχανικής.
Αν και οι τεχνολογίες επεξεργασίας γονιδίων επιτρέπουν ακριβείς αλλαγές για τη δημιουργία διαφόρων οφελών, μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι οι καταναλωτές τείνουν να προτιμούν συμβατικά ή βιολογικά προϊόντα. Πειραματικές μελέτες υπογραμμίζουν περαιτέρω την απροθυμία, υποδεικνύοντας ότι ένα τμήμα των καταναλωτών θα υποστήριζε ακόμη και την πλήρη απαγόρευση των προϊόντων διατροφής με γονιδιακή επεξεργασία.
Ωστόσο, στον χώρο των τροφίμων, οι μελέτες δείχνουν επίσης ότι οι προτιμήσεις των καταναλωτών είναι ετερογενείς. Εξετάζοντας τις αντιδράσεις των καταναλωτών στο γάλα από αγελάδες που έχουν υποστεί γονιδιακή επεξεργασία (γονιδιακά επεξεργασμένο γάλα), υπάρχει σημαντική εξάπλωση στην προθυμία των καταναλωτών να αγοράσουν αυτό το γάλα.
Επειδή η επιτυχής ενσωμάτωση στην αγορά τροφίμων με γονιδιακή επεξεργασία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την αποδοχή των καταναλωτών, νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Food Quality and Preference επικεντρώθηκε στα χαρακτηριστικά των καταναλωτών που απορρίπτουν το γονιδιακά επεξεργασμένο γάλα.
Οι ερευνητές βρήκαν σημαντικές διαφορές στην προθυμία πληρωμής των ερωτηθέντων ανάλογα με το ποιος είναι ο τελικός καταναλωτής του γάλακτος, με τον αντίκτυπο να ποικίλλει κυρίως ανάλογα με το αν το γονιδιακό γάλα συγκρίνεται με βιολογικά ή συμβατικά εναλλακτικά. Διαπίστωσαν επίσης ότι ενώ οι ερωτηθέντες δείχνουν γενικά υψηλότερη προθυμία πληρωμής για όλες τις εναλλακτικές λύσεις γάλακτος όταν το προϊόν αγοράζεται για παιδιά, η αποτίμησή τους για το γονιδιακά επεξεργασμένο γάλα διαφέρει σημαντικά σε αντίθεση με το βιολογικό σε σχέση με το συμβατικό γάλα. Σε σχέση με το βιολογικό γάλα, η υποομάδα που αγόρασε για παιδιά έδειξε σημαντικά χαμηλότερη μέση οριακή προθυμία πληρωμής για προϊόντα που έχουν υποστεί επεξεργασία γονιδίων από εκείνα που αγόρασαν για τους ίδιους ή άλλους ενήλικες. Αυτή η αντίθεση ήταν λιγότερο έντονη όταν το γονιδιακό γάλα συγκρίθηκε με το συμβατικό γάλα. Τα αποτελέσματα της μελέτης υπογραμμίζουν τη σημασία της εξέτασης του πλαισίου αγοράς, συμπεριλαμβανομένου του τελικού χρήστη στην προσπάθεια κατανόησης των προτιμήσεων και της συμπεριφοράς των αγοραστών.
Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.